Amsterdam biedt goedkope VvE lening voor groene investering

AMSTERDAM – De gemeente Amsterdam biedt VvE’s een goedkope lening met een lage rente van 2,61% voor groene investeringen zoals isolatie van vloeren daken of muren, zonnepanelen of grijswatersystemen (definitie), zo maakte zij vandaag bekend. Dit past in het beleid van de gemeente Amsterdam om woningen duurzamer en energiezuiniger te maken. Of deze maatregel het gewenste effect zal sorteren, is echter nog zeer de vraag.

Veel woningen in Amsterdam en in veel andere stadskernen, zijn oud en slecht geïsoleerd, waardoor veel energie verloren gaat. Betere isolatie en andere energiebesparende maatregelen zullen niet alleen een financiële besparing voor de huiseigenaar of VvE opleveren, maar vergroten het wooncomfort ook aanzienlijk. Daarnaast kan goede isolatie bijdragen aan de verkoopbaarheid van de appartementen, met name gezien het feit dat een energielabel bij verkoop vanaf 1 januari 2013 verplicht is.

Of de maatregel effect zal sorteren is desondanks zeer de vraag. Voor het afsluiten van een lening voor een investering is van de vergadering namelijk een meerderheid van stemmen vereist voor zowel het besluit om te gaan investeren als het besluit om een lening af te sluiten. Daarnaast gaat het hoe dan ook, ondanks dat men het geld kan lenen, om een investering die ook terugverdient moet worden. Het is dus maar zeer de vraag of de baten opwegen tegen de lasten. In de praktijk blijkt dat dit soort investeringen daardoor niet op een meerderheid van stemmen in de vergadering hoeven te rekenen, laat staan dat een meerderheid voorstander is van het afsluiten van een lening. De voorgenomen maatregel van het Amsterdamse stadsdeel West, om VvE’s te dwingen te verduurzamen, zal waarschijnlijk effectiever zijn.

Daarnaast valt het op dat er slechts marginaal op kredietwaardigheid getoetst wordt en helemaal niet gekeken wordt naar in hoeverre de VvE een gezonde staat van onderhoud heeft. Opvallend is eveneens dat in het aanvraagformulier niets over de begroting en jaarlijkse reservering gevraagd wordt. Hoewel dit in de eerste instantie een probleem is voor de kredietverstrekker (de gemeente), kan een slechte of te marginale toets ook negatieve gevolgen hebben voor de VvE, vooral als men na het nemen van de energiebesparende maatregelen erachter komt dat ander groot onderhoud met spoed verricht moet worden, waar dan geen geld meer voor is of vrijgemaakt kan worden aangezien de lening afgelost moet worden.

Robert van Ewijk, een van de oprichters van Nederlandvve.nl legt uit: “het zou verstandiger zijn om de VvE’s slechts het besluit te laten nemen over het al of niet investeren in groene maatregelen en te bepalen hoeveel de individuele leden moeten bijstorten (indien noodzakelijk). De gemeente kan vervolgens haar groene kredieten verstrekken aan de individuele VvE-leden die financiering nodig hebben voor de eventuele extra storting. Bijkomend voordeel voor de gemeente is dat deze particulier onderpand heeft (de woning) terwijl de VvE geen of zeer weinig onderpand heeft.

Gerelateerd:
Woningen gedwongen duurzamer: naar een Westerpark 2.0?
Energiesprong: 80% besparing én subsidie

Meer informatie: 
Meer informatie op de website van de gemeente Amsterdam
Vereisten voor verkrijgen van de lening (website gemeente Amsterdam)

 

 

Dit bericht is geplaatst op  dinsdag 17 juli 2012.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Een reactie over “Amsterdam biedt goedkope VvE lening voor groene investering

  1. H.J. de Boer schreef:

    De bovenstaande kritiek van de heer Van Ewijk lijkt mij terecht. Voor veel VvE’s zal het niet mogelijk of niet gewenst zijn om een lening voor onderhoud aan te gaan. Zie ook http://www.rijssenbeek.nl/uploads_new/publicaties/financiering-van-groot-onderhoud-met-logo.pdf

    Veel VvE-bestuurders, vooral van kleinere VvE’s, zullen zich daar niet eens van bewust zijn. Een Gemeente(lijk stadsdeel) zou daarom deze manier van financiering misschien niet moeten propageren, vanuit haar verantwoordelijkheid als lokale overheid.

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.