Appartement in gebruik geven aan familie of vrienden is geen Short Stay

In recente modelreglementen van Verenigingen van Eigenaren (VvE) staat dat de eigenaar van een appartementsrecht niet zomaar zijn appartement aan een derde in gebruik mag geven. Het Hof Amsterdam moest onlangs oordelen over de vraag of het telkens voor korte duur in gebruik geven van een appartement aan familie en vrienden in strijd is met de splitsingsakte. Advocaat Hidde Reitsma, zeer everaren op het gebeid van het VvE-recht, licht toe.

Door: Hidde Reitsma | AMS Advocaten

Splitsingakte en reglement gebieden gebruik als woning

X heeft een appartement dat zij gebruikt als pied-à-terre. In de tijd dat zij er niet is, geeft zij het appartement regelmatig in gebruik aan vrienden of familie die een weekendje in Amsterdam verblijven. De VvE vindt dit bezwaarlijk en stelt dat dit een vorm van “short stay” verhuur is (korte verhuur). De advocaat van de VvE voert in de procedure aan dat deze handelwijze strijdig is met het reglement waarin is opgenomen dat de eigenaars en gebruikers (definitie) verplicht zijn hun appartement te gebruiken overeenkomstig de woonbestemming en dat zij voor ander gebruik toestemming nodig hebben. Deze toestemming is nimmer gevraagd noch verleend.

Hof: Geen sprake van short stay

Het Hof vindt het wel meevallen. Het is niet gebleken dat X zo weinig in de woning verblijft en het in die mate commercieel exploiteert door middel van betaald kortstondig verblijf dat niet meer kan worden gesproken “gebruik overeenkomstig de woonbestemming”. Het feit dat X ook zelf de woning regelmatig gebruikt en de woning enkel aan vrienden en familie ter beschikking stelt, neemt het Hof in haar overweging mee. X handelt niet in strijd met de splitsingsakte en reglement, aldus het Hof.

Short stay verhuur slechts geoorloofd met toestemming VvE

In deze zaak overwoog het Hof dat er geen sprake was van zogenaamd short stay. Maar wat zou de positie zijn van de VvE als er wel short stay werd aangenomen? In dat geval hadden de vorderingen van de VvE zeer zeker meer kans op slagen gehad. In het reglement staat namelijk dat een gebruik dat afwijkt van de woonbestemming slechts geoorloofd is met toestemming van de vergadering. Het commercieel verhuren voor korte duur valt niet onder de bestemming “wonen.” Uit de uitspraak blijkt echter dat het van de omstandigheden afhangt of er sprake is van commercieel verhuren. Let er overigens op dat bij tijdelijke verhuur of short stay, behalve het reglement van de VvE, ook gemeentelijke regels van toepassing kunnen zijn. Zo is in Amsterdam onder andere een vergunning vereist voor short stay en gelden hiervoor in sommige stadsdelen quota.

Over de auteur

Hidde Reitsma en Thomas van Vugt van AMS Advocaten in Amsterdam hebben veel ervaring in het adviseren en procederen over geschillen binnen Verenigingen van Eigenaren (VvE’s). Daarnaast schrijven zij regelmatig interessante artikelen voor Nederlandvve.nl. De vastgoedrecht advocaten van AMS zijn sterk betrokken bij de zaken van hun cliënten, werken met korte lijnen en bieden scherpe tarieven. Klik hier om meer te lezen over de juridische aspecten van VvE’s op de website van AMS Advocaten.

Gerelateerd

– TIP: Rechter staat gebruik appartement als bordeel toe (Artikel, 27 november 2013)

– Hof Amsterdam: Gebruik als B&B in strijd met woonbestemming (15 oktober 2013)

– Short Stay verhuur van appartement verboden (23 maart 2013)

TIP: Illegale kamerverhuur aan toeristen neemt toe (24 mei 2013)

Verhuur steeds meer alternatief voor verkoop (artikel / nieuws)

Artikelen over verhuur en de VvE (nieuws / opinie)

Informatie over verhuur en de VvE (VvE informatie)

Dit bericht is geplaatst op  vrijdag 16 november 2012.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

2 reacties over “Appartement in gebruik geven aan familie of vrienden is geen Short Stay

  1. liesbeth de wit schreef:

    hierbij een reactie op het artikel short stay verhuur verboden van appartementen.
    Ik heb een vraag hierover. er wordt gesteld dat short stay verhuur van je app. aan toeristen commerciele exploitatie is van het app. in relatie tot de splitsingsakte 1992 art 17 en art 24 modelregelement.Er zou duurzaam gewoond moeten worden.
    Wij hebben een vakantiewoning /recreatiewoning in een app.complex met 21 app. die permanent bewoond worden en 24 vakantiewoningen in egmond aan zee boulevard recreatiegebied(gemeente)
    Er is toestemming van de vve 17 jaar lang voor verhuur
    Vanaf het begin worden deze vakantiewoningen verhuurd aan toeristen. Een paar bewoners zijn naar de rechter gestapt.
    Kantonrechter heeft ons gelijk gegeven maar het hof heeft gezegd dat het verhuren aan toeristen in strijd met de akte is.
    mijn vraag is: ons app. heeft de status van recreatiewoning, niemand staat ingeschreven en dit app staat niet in het woningbestand.dus duurzaam wonen kan niet. Short stay verhuur aan toeristen moet in dit geval wel mogelijk zijn en is dan niet in strijd met de akte naar mijn idee
    adviseert u ons om door te gaan en cassatie aan te vragen hoge raad?

    1. Nederlandvve.nl schreef:

      Geachte heer, mevrouw,

      Dank voor uw vraag. De redactie van Nederlandvve.nl neemt echter geen vragen in behandeling op deze website. Als u abonnee bent van Nederlandvve.nl, kunt u uw vraag via de VvE vraagbaak stellen. Om een abonnement af te sluiten, klikt u hier. U kunt uw vraag ook stellen op het forum van VvE-Forum.nl, waar u snel een inhoudelijk antwoord krijgt op uw vraag en/of over uw vraagstuk kunt discussiëren. Klik hier om naar het VvE forum te gaan.

      Met vriendelijke groet,

      Webredactie Nederlandvve.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.