VvE kan appartement verkopen bij achterstand in de servicekosten

Een Vereniging van Eigenaars (VvE) kan een appartement laten veilen als de eigenaar nalatig blijft met de betaling van de servicekosten. Dat blijkt uit een recente uitspraak van het Hof Amsterdam. Zo’n gedwongen verkoop is zelfs mogelijk als het gaat om een relatief klein bedrag, terwijl er een bank in het spel is die een lening heeft verstrekt aan de appartementseigenaar die vele malen groter is. VvE advocaat Thomas van Vugt legt uit.

Door: Thomas van Vugt| AMS Advocaten
Redactie: Nederlandvve.nl

Servicekosten incasseren door VvE

Appartementseigenaar X laat ongeveer € 1.500,- aan servicekosten onbetaald. Het VvE-lid heeft zijn appartement gefinancierd met een lening bij een bank ter hoogte van € 175.000,-. Omdat de appartementseigenaar weigert de servicekosten aan de Vereniging van Eigenaars te betalen, start de VvE een incassoprocedure bij de kantonrechter. De kantonrechter wijst de vordering van de VvE toe, waarna de VvE executoriaal beslag legt op het appartement om het daarna verkopen.

Beslag leggen: misbruik van recht?

De bank start vervolgens een procedure om het beslag opgeheven te krijgen. De bank heeft immers een grote lening verstrekt en bezit een hypotheekrecht. De bank vindt dat zij als eerste voldaan moet worden uit de opbrengst van de executieverkoop. Het probleem is dat de veilingsopbrengst van het appartement te laag zou laag zijn om zowel de VvE als de bank te voldoen. De VvE heeft daarom geen belang bij de executieverkoop van het appartement, aldus de bank. Er is volgens de bank sprake van misbruik van bevoegdheid.

Nieuwe eigenaar moet servicekosten voldoen

Het Hof is het niet eens met de bank. Het Hof oordeelt dat de nieuwe eigenaar van het appartement, op grond van de wet gehouden kan worden de achterstallige servicekosten te voldoen. Daardoor zal de VvE dus toch de achterstallige servicekosten kunnen incasseren als gevolg van de verkoop. Daarnaast heeft de VvE baat bij het kwijtraken van een wanbetaler. De VvE heeft volgens het Hof dus wel degelijk een belang bij de gedwongen verkoop. Er was geen sprake van misbruik van recht. Het doel heiligt in dit geval dus de middelen.

VvE-Incasso: wanbetaling, beslag en veiling

Uit de uitspraak blijkt dat een VvE al snel een legitiem doel heeft om beslag te leggen op een appartement en dat te laten veilen. Om dergelijke ernstige problemen met de VvE te voorkomen, is het voor de eigenaar dan ook raadzaam om tijdig de servicekosten te voldoen. Als dat niet mogelijk is, probeer dan een betalingsregeling te treffen. Loopt u als VvE-bestuurder tegen het probleem van wanbetaling aan, gebruik dan de handleiding voor het incasseren van achterstallige bijdragen. Uit het hiervoor besproken arrest blijkt dat indien dat niet helpt de VvE beslag kan laten leggen en uiteindelijk zelfs het appartement van de wanbetaler kan laten veilen.

Over de auteur

De advocaten van AMS Advocaten in Amsterdam hebben veel ervaring in het adviseren en procederen over geschillen binnen Verenigingen van Eigenaren (VvE’s). Daarnaast schrijven zij regelmatig interessante artikelen voor Nederlandvve.nl. De vastgoedrecht advocaten van AMS zijn sterk betrokken bij de zaken van hun cliënten, werken met korte lijnen en bieden scherpe tarieven. Klik hier om meer te lezen over de juridische aspecten van VvE’s op de website van AMS Advocaten.

Gerelateerd

TIP: Rechter verbiedt bank executieverkoop wegens betalingsachterstand (Nieuws [mei 2013] / Artikel)
– Handleiding incasseren achterstallige bijdragen (VvE-handleiding)
5 Vragen over de servicekosten van de VvE (VvE-informatie)
Jurisprudentie
De VvE in kort geding (Artikel)
Nieuwe wetgeving: incassokosten (Nieuws [juli 2012] / Artikel)
– TIP: 5 Vragen over de executieveiling bij achterstand servicekosten (VvE-informatie)

Dit bericht is geplaatst op  zondag 12 mei 2013.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

3 reacties over “VvE kan appartement verkopen bij achterstand in de servicekosten

  1. Lammert Breuker schreef:

    Mijn moeder heeft onlangs haar appartement verkocht. In het potje servicekosten was voor mijn moeders app. nog een bedrag van €5000.
    Volgens de makelaar gaat het bedrag over naar de nieuwe bewoonster.
    Mijn collega beweert dat de nieuwe bewoonster het bedrag moet uitkeren aan mijn moeder!! Klopt dit verhaal?

  2. Beste Lammert,
    Het verhaal klopt niet. De reserve komt de VvE toe, en niet de eigenaren individueel. Wel wordt een grote reserve (gezonde VvE) vaak verdisconteert in de verkoopprijs van een appartement.
    Met hartelijke groeten,
    Redactie Nederlandvve.nl

  3. Rob van de Pas schreef:

    Ik heb een appartement gekocht op een executie-veiling.Er is een achterstallige betaling bij de VVE.Mij is bekend dat de VVE de achterstallige betalingen van de vorige eigenaar op mij kan verhalen van het lopende boekjaar en het voorafgaande boekjaar.In de VVE bijdrage zitten ook de doorgaans gebruikelijke,geschatte stookkosten.Kan ik die geschatte stookkosten weigeren te betalen?Daarnaast wilde de VVE dat de Notaris mij bij de afrekening van de veiling € 500,- meer wou laten betalen als borg voor het te verwachten overmatige verbruik van de vorige eigenaar,wat mendan op mij zou willen verhalen.Is dit terecht? Als ik een lease-auto koop op een executie-veiling hoef ik toch ook niet de achterstallige brandstofkosten van de vorige eigenaar te betalen.
    In afwachting van uw antwoord
    verblijf ik hoogachtend
    Rob van de Pas

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.