Assurantiebelasting fors verhoogd; gevolgen en oplossingen voor uw VvE

De VVD en de PvdA hebben een deelakkoord bereikt, waar onder andere instaat dat de assurantiebelasting omhoog gaat van 9,7% naar 21%. De verhoging gaat op 1 januari 2013 in en is de derde verhoging in korte tijd: tot maart 2008 bedroeg de assurantiebelasting nog 7%, daarna werd hij verhoogd naar 7,5% en in 2011 werd de belasting nog verhoogd naar 9,7%. Hoewel dit een grote lastenverzwaring vormt voor Verenigingen van Eigenaars (VvE’s), biedt de maatregel ook kansen.

Elke VvE heeft verschillende verzekeringen: een opstalverzekering en een WA verzekering zijn verplicht en daarnaast hebben veel VvE’s een rechtsbijstand of een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering. De stijging van de assurantiebelasting vormt een forse lastenverzwaring voor iedere VvE, omdat de maatregel van toepassing is op alle verzekeringen. Onderaan dit bericht kunt u een filmpje met de toelichting van Rutte bekijken.

Het NOS-journaal berichtte gisteren over een mogelijkheid om de belastingverhoging te ontwijken. Dit kan namelijk door  lopende verzekeringen op te zeggen en nieuwe af te sluiten (al dan niet dezelfde verzekering bij dezelfde maatschappij). Indien u de nieuwe premie uiterlijk 31 december voor geheel 2013 vooruit betaald, profiteert u nog van het lage tarief van 9,7%. Staatssecretaris Weekers van financiën waarschuwt dat men in dat geval wel een naheffing riskeert, echter zijn de door NOS geraadpleegde fiscalisten van oordeel dat dit niet mogelijk is.

Nederlandvve.nl is van mening dat de ontwikkelingen een goede aanleiding zijn om de verzekeringen van de VvE onder de loep te nemen. Bent u nog voldoende verzekerd, klopt de herbouwwaarde nog en zijn de voorwaarden nog actueel? Zo kunt u bijvoorbeeld afspreken met de (nieuwe) verzekeringsmaatschappij om de herbouwwaarde van het pand gratis of tegen lage kosten te taxeren. Zo weet u zeker dat het pand niet onderverzekerd is.

Indien u voor uw VvE de door NOS voorgestelde handelswijze wilt volgen, houdt u er dan wel rekening mee dat de vergadering van eigenaars (definitie) hier toestemming voor dient te geven. Met andere woorden: indien u een en ander nog op tijd rond wilt maken, is het van belang om spoedig offerte’s op te vragen bij verzekeringsmaatschappijen en een vergadering te organiseren. Houdt u bovendien rekening met de opzegtermijn van de lopende verzekeringen. Raadpleeg onze bedrijvengids voor een overzicht van verzekeringsmaatschappijen en herbouwwaarde taxateurs.

Begroting
Niet alleen de assurantiebelasting gaat volgend jaar omhoog, ook het tarief van de BTW is omhoog gegaan. Elke VvE moet hier rekening mee houden in de begroting voor het komende boekjaar, maar ook het Meerjaren Onderhoudsplan (MJOP, definitie) en daarmee de jaarlijkse reservering zal aangepast moeten worden aan het verhoogde BTW tarief.

Gerelateerd
BTW tarief naar 21% (artikel / nieuws)
Energietarieven in 2013 omlaag (artikel / nieuws)
Handleiding begroting maken (handleiding)
Handleiding vergadering organiseren (handleiding)
De verzekeringen van de VvE (informatie)
Artikelen in de rubriek verzekeringen

Dienstverleners
Verzekeringsmaatschappijen voor VvE’s (bedrijvengids)
Herbouwwaarde taxateurs (bedrijvengids)

Dit bericht is geplaatst op  woensdag 3 oktober 2012.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.