Nieuw Meldpunt voor problemen omtrent de Warmtewet

Vorig jaar is de Warmtewet na jaren onderhandelen door de Eerste Kamer aangenomen. Op grond van deze wet, die op 1 januari 2014 in is gegaan, moeten exploitanten van alle collectieve warmtenetten (stadsverwarming, WKO-systemen, blokverwarmingsinstallaties), waaronder ook veel Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) vanaf voldoen aan diverse strenge eisen. 

Gevolgen warmtewet

Het doel van de Warmtewet is om de aan consumenten door te berekenen energiekosten aan een maximum te verbinden. Daarnaast moeten VvE’s een administratie bijhouden van de geleverde warmte (berekend in gigajoules) en de aan de eigenaren doorbelaste kosten. Één van de problemen – naast de administratieverplichting – is dat de bestaande collectieve installaties vaak niet zuinig zijn. Er bestaat dus een risico dat VvE’s niet de volledige verwarmingskosten aan de leden kunnen doorbelasten, zonder het maximale bedrag per gigajoule te overschrijden.

Overleg

VGM NL heeft daarom samen met een aantal andere branchepartijen (IVBN, Vastgoed Belang, Stichting Kenzes en VvE Belang) met het ministerie van Economische Zaken om de tafel gezeten om de uitvoeringsproblemen rond de Warmtewet te bespreken. Door het ministerie is aangegeven dat aanpassen van de wet niet op korte termijn mogelijk is. De warmtewet wordt pas over drie jaar geëvalueerd.

Meldpunt

Om de knelpunten te inventariseren die rond de uitvoering van de Warmtewet ontstaan, heeft VGM NL vandaag het Meldpunt Warmtewet geopend voor haar leden, opdrachtgevers en de hiervoor genoemde brancheorganisaties. Het doel is om de meldingen aan het ministerie te rapporteren zodat deze meegenomen kunnen worden in de evaluatie.

Het meldpunt is bereikbaar via warmtewet@vgm.nl en is niet ingericht als helpdesk.

Gerelateerd

Alles over de Warmtewet en VvE’s (VvE-Informatie)

– VvE’s vallen wel degelijk onder de Warmtewet (Nieuws, 25-03-2014)

Dit bericht is geplaatst op  dinsdag 11 februari 2014.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Een reactie over “Nieuw Meldpunt voor problemen omtrent de Warmtewet

  1. A.Kroos schreef:

    Voor de meeste VVE’s is de toepassing van de warmtewet ongeschikt.
    Het levert niets op, maar er moeten wel kosten gemaakt worden.
    Voor een check-in 300,- euro plus de kosten van een Giga joule meter
    achter de ketel. Deze kosten moeten over 3 jaar teruggevorderd kunnen
    worden van de Overheid.

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.