VvE zet overlastgever uit appartement

Een Vereniging van Eigenaars (VvE) uit Alkmaar heeft besloten een bewoner het gebruik van een appartement te ontzeggen vanwege ernstige overlast, bedreiging en geweld. Een door de bewoner en zijn vader ingesteld vernietigingsverzoek mocht niet baten. De rechter oordeelt namelijk dat de VvE de overlast niet langer hoeft te dulden en laat het besluit in stand. De bewoner zal het appartement daarom moeten verlaten. Advocaat VvE-recht Robert van Ewijk bespreekt de recent gepubliceerde uitspraak.

Door: Robert van Ewijk | voorheen werkzaam bij AMS Advocaten, nu als advocaat en partner werkzaam bij Lexys Advocaten.

Lexys VvE Advocaat

Bewoner door VvE uit appartement gezet

De bewoner van het appartement in kwestie is de 46-jarige zoon van de eigenaar. De zoon heeft de verstandelijke vermogens van een 16-jarige en veroorzaakt al sinds 2005 ernstige overlast. Er is sprake van meerdere incidenten, waaronder luidruchtigheid (ook in de gemeenschappelijke gedeelten) en het ‘s nachts draaien van harde muziek. Meerdere bewoners zijn bang voor de man en ‘lopen op eieren’, aldus de VvE. De overlast gaat zelfs zo ver, dat de VvE op 30 oktober 2012 besluit om de man te waarschuwen dat indien hij zijn gedrag niet verbetert, hem het gebruik van het appartement zal worden ontzegd.

Overlast gaat door en verergert

Ondanks de formele waarschuwing, diverse gesprekken en een tegen de man opgestart kort geding, verbetert de situatie niet. Integendeel: er wordt in januari 2013 door de politie een proces-verbaal uitgeschreven wegens geluidsoverlast, in augustus 2013 gooit de man een ruit in en in oktober 2013 dreigt hij de gaskraan open te draaien om het gehele appartementencomplex op te blazen. De VvE pikt het niet langer en besluit de man – conform de gegeven waarschuwing – het gebruik van het appartement te ontzeggen.

Besluit VvE terugdraaien

De man en zijn vader doen bij de kantonrechter een verzoek om het besluit te vernietigen. Zij voeren daartoe aan dat het inmiddels beter gaat met de man, hij een stappenplan heeft om zijn woede onder controle te houden en dat hij medicatie en begeleiding heeft. De rechter meent enerzijds dat dit positieve ontwikkelingen zijn maar anderzijds dat een en ander eerder had moeten gebeuren gelet op de duur en ernst van de overlast en de eerder gegeven waarschuwing. Van de VvE kan nu niet langer verlangd worden om de overlast te accepteren.

Man moet appartement verlaten

Als een besluit van de VvE ter vernietiging aan de rechter wordt voorgelegd, zal deze kijken of de VvE in redelijkheid tot haar besluit heeft kunnen komen. De VvE moet daarbij alle betrokken belangen afwegen. Dat geldt met name bij besluiten met verstrekkende gevolgen zoals het ontzeggen van een gebruiksrecht. In deze zaak oordeelt de rechter dat de VvE – onder meer gezien de ernst van de overlast – in redelijkheid tot haar besluit heeft kunnen komen. Nu het besluit van de VvE in stand blijft, zal de man het appartement moeten verlaten.

Dit bericht is geplaatst op  dinsdag 25 november 2014.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

1 reacties over “VvE zet overlastgever uit appartement

  1. sander schreef:

    Terechte beslissing!

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.