4 Aandachtspunten bij besparingscalculaties LED verlichting

Door: Ferdy den Hartog | Ledsson Nederland
Redactie: Nederlandvve.nl

Aandachtspunten besparingscalculaties LED

Uw VvE heeft van uw installateur of leverancier een besparingscalculatie ontvangen waar in staat aangegeven in hoeveel jaar uw VvE de investering voor het installeren van LED Verlichting gaat terug verdienen. Let bij zulke calculaties op de volgende punten.

Punt 1 – Installatiekosten

De installatiekosten worden soms niet meegenomen in de berekeningen. Dit hoort echter wel bij de investering. Let er op dat dit wordt meegenomen zodat u een reëlere terugverdientijd ziet.

Punt 2 – KWH prijs

Kijk na of de KWH prijs die in de calculatie gebruikt is overeenkomt met wat uw VvE betaald aan de energieleverancier. U kunt dit nakijken op de laatste factuur of in het jaaroverzicht dat u van uw energieleverancier heeft gekregen.

Punt 3 – Verwachte levensduur

Ook LED-Verlichting moet op den duur vervangen worden. Bekijk of daar in de berekening ook rekening mee wordt gehouden. In sommige berekeningen wordt alleen rekening gehouden met onderhoudskosten van de bestaande installatie.

Punt 4 – Branduren

Indien de verlichting niet constant brand let er dan op dat met minder branduren per dag gerekend wordt. Met name in trappenhuizen met automatisch in- en uitschakelende verlichting kan dit erg grote verschillen opleveren.