AVG en weigeren toestemming

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 30)
 • Auteur
  Berichten
 • #7584
  VvE Boskwartier
  Deelnemer

   In onze kleine VvE heeft ruim 98% van de leden toestemming aan het Dagelijks Bestuur verleend om NAW-gegevens te gebruiken, Dit gebruik heeft betrekking op NAW-gegevens door het secretariaat en door de penningmeester.

   Secretariaat gebruikt NAW voor convocaties, notulen en andere mededelingen aan onder meer notaris, KvK en/of huisbankier (mutaties bestuur of verkoop). Alles strikt binnen de lijnen van het AVG en binnen de lijnen/regels van het Huish. Reglement van onze VvE.

   Penningmeester gebruikt NAW voor jaarverslagen en begrotingen. Tevens op maandelijkse basis voor financiële overzichten voor Dagelijks Bestuur en Kas Controle Commissie. Natuurlijk binnen dezelfde grenzen als genoemd bij secretariaat.

   Natuurlijk is het vreemd dat een paar leden geen toestemming om NAW-gegevens te gebruiken. Deze lieden weten vermoedelijk niet dat de wet voorschrijft dat bij koop van een appartementsrecht men automatisch lid van ‘n VvE wordt. Helaas moet hierbij worden toegevoegd dat deze leden zo dom zijn als het spreekwoordelijke achterend van een bepaalde diersoort…..

   Een oplossing zou kunnen zijn om NAW-gegevens van deze lieden niet te gebruiken en dus geen begroting of jaarverslag of notulen of convocatie voor de ALV te versturen…. En in de boekhouding niet meer de naam van Gerrit of Teun te gebruiken maar het alleen het huisnummer.

   Heeft iemand ervaring met dit soort gevallen???

   #7585
   Forma
   Deelnemer

    Het gebruik van minimaal NAW-gegevens vloeit voort uit de splitsingsacte waarin staat dat de VVE verplicht is een register bij te houden. De grond voor het gebruik van deze gegevens is dus een wettelijk document. De eigenaar hoeft daarvoor niet om toestemming te worden gevraagd. Deze gegevens kunnen dan ook worden gebruikt voor toezending van de jaarlijkse ALV-stukken.
    In de te publiceren financiële stukken kan worden gewerkt met huisnummers.

    #7586
    Rob
    Deelnemer

     “…. Helaas moet hierbij worden toegevoegd dat deze leden zo dom zijn als het spreekwoordelijke achterend van een bepaalde diersoort…..”
     Jammer inderdaad Boskwartier, dat je in je reacties regelmatig gebruik maakt van  dergelijke teksten.
     Je kan je ook afvragen WIE er in jullie VvE nu eigenlijk zo dom is als… .
     Zoals Forma ook al terecht opmerkte is het namelijk helemaal niet nodig om deze toestemming van de leden van de VvE te vragen.
     En toestemming vragen als dat niet nodig is, vind ik persoonlijk dan weer niet echt slim 😉

     #7591
     VvE Boskwartier
     Deelnemer

      FORMA schrijft ………….. Het gebruik van minimaal NAW-gegevens vloeit voort uit de splitsingsaktewaarin staat dat de VVE verplicht is een register bij te houden. De grond voor het gebruik van deze gegevens is dus een wettelijk document. De eigenaar hoeft daarvoor niet om toestemming te worden gevraagd. Deze gegevens kunnen dan ook worden gebruikt voor toezending van de jaarlijkse ALV-stukken.   In de te publiceren financiële stukken kan worden gewerkt met huisnummers………
      Het Dagelijks Bestuur is inderdaad verplicht om een register aan te houden met de NAW-gegevens van de leden/eigenaren en bewoners.
      De AVG dient er ook voor om te waarborgen dat de NAW-gegevens van de leden/bewoners niet voor andere doeleinden (buurtfeest/verkiezingen etc etc) worden gebruikt. Het REGISTER heeft op zich zelf niets e maken met de AVG.
      Het gaat om het verwerken van de NAW-informatie voor convocaties (ALV) en voor de boekhoudkundige overzichten (heeft Gerrit al betaald – moet Teun gemaand worden om een rekening te betalen). In de notulen worden de namen van de leden vaak genoemd  (verzoek van lid Jan ingewilligd en verzoek van Piet niet goedgekeurd).
      Bij de Autoriteit Persoonsgegevens is ‘n telefoonnummer beschikbaar gesteld en ik zal ze volgende week bellen.
      ROB ik ben gewend man en paard te noemen. Op de lange termijn werkt dat vaak het beste. En laten we eerlijk zijn: bij alle verenigingen/clubs/politieke partijen/families en noem maar op is er altijd een percentage (2% tot 5%) dat met een knuppel/zweep in het gareel moet worden gehouden.

      #7592
      Bob
      Deelnemer

       Hi Rob,
       Hierbij mijn complimenten aan jouw adres voor jouw genuanceerde benadering van de stellingname door, en omgang met de schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid van, Boskwartier !
       Zelf heb ik geen enkele behoefte (meer) om op het gelijk (of wat mij betreft voornamelijk ongelijk) van Boskwartier in te gaan. Naar mijn idee weet iedere bezoeker van dit forum de posts feilloos op waarde en relevantie te schatten. 🙂
       Met vriendelijke groet, Bob

       #7593
       VvE Boskwartier
       Deelnemer

        FORMA  en  ROB   en  BOB
        Bij VEH (Vereniging Eigen Huis) staat iets dat jullie zouden moeten lezen – het statement van Forma (toestemming niet nodig) strookt niet met de mening van VEH.
        Wel eens van de balk en de splinter gehoord?
        🙂

        #7594
        RonaldL
        Deelnemer

         De VEH begrijpt het dus ook niet.
         Op internet is het net als in de echte wereld, veel is niet (helemaal) waar.

         #7595
         Bob
         Deelnemer

          De VEH begrijpt het dus ook niet.
          Op internet is het net als in de echte wereld, veel is niet (helemaal) waar.

          Hi Ronald,
          Correct, “Bingo” !
          Of mogelijk wordt VEH verkeerd gelezen c.q. geïnterpreteerd door Boskwartier. 😉
          Met vriendelijke groet, Bob

          #7596
          Carla
          Deelnemer

           @ VvE Boskwartier……lees eerst deze informatie, dan is een belletje naar de A.P. vast niet meer nodig.

           AVG voor VvE’s

           #7597
           Forma
           Deelnemer

            Carla, inderdaad. Hoofdstuk IV is daar helder in. Verder is het ook mij al eerder opgevallen dat de informatie van de VEH niet correct is. Dit wordt overigens door meerdere publicaties van juristen en in de workshop van de AVG bevestigd.

            #34990
            Rob
            Deelnemer

             Het is natuurlijk wel weer treurig dat de informatie over de AVG op deze wijze op de site van VEH te lezen is 🙁
             In hoofdstuk IX van het door Carla aangebrachte artikel zien we dat het ook geen probleem is om persoonsgegevens in de notulen te verwerken.
             citaat: “… Denk hierbij tevens aan het niet kunnen voldoen aan het verzoek tot verwijdering van persoonsgegevens die in de notulen van de vergadering van eigenaars zijn verwerkt, omdat deze gegevens juist noodzakelijk zijn voor de uitvoering van de besluiten van de vergadering van eigenaars en/of nodig zijn om achteraf te weten waar en op wie dat besluit betrekking had en waarom dat besluit destijds is genomen.”
             Weer een probleem de wereld uit 🙂

             De AVG dient er ook voor om te waarborgen dat de NAW-gegevens van de leden/bewoners niet voor andere doeleinden (buurtfeest/verkiezingen etc.) worden gebruikt.

             Dat klopt inderdaad Boskwartier, daarom heb je, als je de gegevens voor die doeleinden zou willen gebruiken, juist wél weer toestemming van de eigenaar nodig. 😉
              

             #7599
             VvE Boskwartier
             Deelnemer

              Naast de normale handelingen/werkzaamheden van secretaris en penningmeester komen nog andere partijen om de hoek kijken.
              Mutaties in het bestuur? huisbankier/KvK
              Verkoop van een appartementsrecht? notaris/makelaar en naar verluidt komt ook het Kadaster straks om de hoek kijken.
              Toekomstige koper van een appartementsrecht wil (EN TERECHT!!) informatie met betrekking tot de centjes (Reserve Fonds/MJOP/jaarverslag/notulen etc etc)
              Juist voor die extra zaken is toestemming van de leden naar mijn mening een must.
              Tot op heden is altijd zonder ook maar enig probleem iedere vraag van makelaar of huisbankier of KvK of makelaar door het Dagelijks Bstuur tegemoet gekomen. Voor een eigenaar die wil/moet verkopen wordt iedere medewerking op prijs gesteld. En dt moet voor alle leden ruim van te voren zin geregeld. Bij het advocatenkantoor heb ik eerlijk gezegd niets gezien over bovenstaande zaken.

              #7601
              Rob
              Deelnemer

               Wanneer er mutaties optreden in het bestuur ben je als bestuur verplicht die gegevens door te geven aan de KvK, daar heb je dus geen toestemming van de eigenaren voor nodig.
               Wanneer een appartement verkocht wordt is het bestuur verplicht om bepaalde gegevens aan de notaris te melden. Ook daar heb je dus geen toestemming van de eigenaren voor nodig.
               Wat betreft de gegevens aan de koper/makelaar van een appartement verwijs ik je graag naar deze discussie op het forum.

               #7608
               Bob
               Deelnemer

                Zie hier het verschil tussen “verwerken”en “verstrekken”!
                En voor “verstrekken” is niet veel nieuws onder de zon wanneer men de AVG afzet tegen de Wbp.
                Met vriendelijke groet, Bob

                #7623
                VvE Boskwartier
                Deelnemer

                 Vanmorgen een zeer verhelderend gesprek met de A.P. gehad.
                 Voor simpele zaken is inderdaad geen toestemming nodig en kan het Dagelijks Bestuur zonder ingewikkelde-AVG-voorwaarden of regels uit de voeten.
                 Voor overeenkomsten met leden is wel toestemming nodig – dus de hele rattaplan moet worden voorgelegd aan de leden die goedkeuring moeten hechten aan onder andere
                 CAMERA BEWAKING – filmt 24/7 beelden – gaan na ‘n paar dagen over de muur – maar bewoners/leden die boodschappen gaan doen staan er ook op – op zich zelf geen probleem. We hebben een paar maal vandalen aan de deur gehad – camerabeelden naar de politie. Schade verhaald op de vandalen.
                 Politie heeft in de afgelopen 20 jaar tweemaal verzocht om camerabeelden voor opsporingsdoeleinden.
                 Er moet om de zoveel tijd door de ALV een keuze worden gemaakt tussen de MJOP en de 0.5 % herbouwwaarde. Voor een goed gefundeerde keuze dienen de leden te beschikken over een goed overzicht van de kosten en natuurlijk ook de voorschotbijdrage.
                 Makelaar/koper/notaris/enz enz Ook hier is een goed gedocumenteerd dossier (Jaarverslag/Begroting) een must. Een koper wil/MOET alles weten over de centjes Maar ook wie zijn toekomstige buren zijn. Ik heb in de jaren 80 een appartement niet gekocht omdat er een aantal leden waren met schulden – de maandelijkse voorschotbijdrage was al jaren en jaren niet betaald. Oorzaken o.a. verblijf in buitenland. Welke landen laat ik maar ongenoemd.
                 Waar het om gaat is dat er sprake is ALGEMENE VvE BELANGEN (camera bescherming leden en eigendommen van de VvE) en GERECHTVAARDIGE BELANGEN.
                 Raad een ieder aan artikel 6 van de wet AVG te lezen.
                 P.S. A.P. = Autoriteit Persoonsgegevens

                15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 30)
                • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.