aantal stemmen/appartementsrechten

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • #12129
  Jimbo
  Deelnemer

   Bij ons op het park zijn 78 appartementsrechten. 8 kavels zijn al 20 jaar niet bebouwd geweest (wat wel had gemoeten maar door onderlinge ruzies etc nooit gebeurd).
   Deze 8 worden niet meegenomen in het aantal stemmen tijdens de ALV. (dan wordt uitgegaan van 70).

   Daarnaast zijn er personen die meerdere huisjes hebben maar die hebben maximaal 2 stemmen in de vergadering. Die andere stemmen worden dan ook in mindering gebracht bij die 70. (afgelopen ALV waren er dus maar 65 stemgerechtigden). (als dit niet klopt zouden enkele beslissingen in het verleden dus niet rechtsgeldig zijn…)

   Klopt dit? En zou iemand met meerdere huisjes zijn stem niet aan een ander mogen geven?

   Het bestuur zit met, per persoon, vier volmachten in de vergadering. Ik begreep dat in de modelovereenkomst 2006 (onze is opgesteld in 2000) dit niet zou mogen. Waar kan ik dat terugvinden?

   Uit de overeenkomst:

   Het totaal aantal stemmen in de vergadering bedraagt achtenzeventig (78). Iedere eigenaar van een appartementsrecht is bevoegd tot het uitbrengen van één stem uit, met dien verstande dat indien één eigenaar meerdere appartementsrechten toekomt, deze nimmer meer dan twee stemmen kan uitbrengen.

   Ieder der eigenaars is bevoegd, hetzij in persoon, hetzij bij een schriftelijke gevolmachtigde al dan niet lid van de vereniging, de vergadering bij te wonen, daarin het woord te voeren en het stemrecht uit te oefenen, wat dit laatste betreft met inachtneming van het bepaalde in artikel 34 en artikel 35 eerste lid. Een lid mag in een vergadering van eigenaars ten hoogste vier stemgerechtigde personen vertegenwoordigen.

   Alvast dank voor jullie reactie.

   #12166
   Verbazing
   Deelnemer

    Voor zover ik het kan inschatten (maar ik ben geen expert, zeg ik er bij) mag een eigenaar met bv 4 appartementen in zijn of haar bezit maximaal 2 stemmen uitbrengen.
    Bij ons hangt het gewicht van de stem af van de grootte van het appartement, dus als iemand er meerdere heeft, moet je met de ‘zwaarste’ stemrechten je stemmen uitbrengen.
    Het aantal stemgerechtigden:  als er maar 70 zijn omdat er 8 onbebouwd zijn en ook niet in iemands eigendom, dan worden de aanwezige stemmen gedeeld op het aantal van 70. Anders zou het inderdaad theoretisch zo zijn dat er bij jullie sneller dan anders niet een benodigde meerderheid aanwezig is.
     
     

    #12184
    monaster
    Deelnemer

     Er staat niets Chinees in de akte!
     De appartementsrechten van de 4 niet bebouwde percelen Zullen wel in iemands bezit zijn lijkt me. Dus 78.

     #12673
     Jimbo
     Deelnemer

      Ze zijn in bezit van de Vereniging. Ze moeten nog verkocht en bebouwd worden. Lang verhaal, maar in het kort: met de opstelling van de VVE is een stuk grond bedongen. Dit stuk grond zou bebouwd worden met nog eens 8 appartementen, is al ingetekend bij het kadaster. De werkelijk verkoop en uitvoering is echter nooit gebeurd en alles ligt er nog braak bij (al 20 jaar). Men heeft toen wel al 78 appartementsrechten benoemd. Maar we zijn maar met 70.

     4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
     • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.