achterstallig onderhoud kozijnen en buitendeuren

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)
 • Auteur
  Berichten
 • #5041
  vve123
  Deelnemer

   Sinds enige tijd speelt bij ons in de VvE de vraag wie verantwoordelijk is voor de kosten van het vervangen van verrotte kozijnen en buitendeuren. Bij een paar appartementen zijn kozijnen, sponningen en deuren in zodanig slechte staat dat ze (deels) vervangen dienen te worden. Normalitair volg je de splitsingsakte en zijn deze kosten voor de VvE. Eén van de leden van de VvE stelt echter dat de OORZAAK van de slechte staat waarin deze kozijnen, sponningen en deuren zich bevinden gezocht moet worden in het slechte (in 1 geval zelfs al 25 jaar ontbrekend) onderhoud van het schilderwerk aan de BINNENZIJDE van de appartementen. Ramen bestaan uit enkelglas, dus veel condens e.d. en geen onderhoud aan binnenzijde, waarvoor de appartementseigenaar volgens splitsingsakte verantwoordelijk is. Wel is er aantoonbaar onderhoud aan de buitenzijde door de VvE gepleegd afgelopen decennia. Het lid stelt dan ook dat het de kosten voor renovatie van de verrotte kozijnen, sponningen en deuren voor rekening is van de appartementseigenaar die qua onderhoud aan de binnenzijde in gebreke is gebleven.

   Wie kan hier iets over zeggen??

   #5055
   Rob
   Deelnemer

    Naar mijn mening blijft de VvE verantwoordelijk voor de kosten en vervanging van deze verrotte kozijnen en buitendeuren.
    Uiteraard kan je de eigenaren die hun gedeeltes niet goed onderhouden daarop aanspreken, maar dat had naar mijn idee al in een véél eerder stadium moeten gebeuren.
    Het is niet van de ene op de andere dag helemaal verrot.
    Genoeg tijd gehad dus om de eigenaar op zijn onderhoudsverplichting aan te spreken.

    #5056
    Carla
    Deelnemer

     Ik deel de mening van @ Rob. Vanzelfsprekend heeft een eigenaar ook een onderhoudsplicht. Echter…..wanneer iemand zijn/haar ramen niet droog houdt aan de binnenzijde met mogelijke gevolgen, zoals je die omschrijft, ( ik heb daar mijn twijfels bij ) dan zou je kunnen spreken van schuld.( ? ) Dat zal dan eerst bewezen moeten worden. Ga er maar aan staan ! Zeker wanneer er ook sprake is van ook nog andere plekken waar vervanging nodig is. Als VvE zou ik me maar houden aan de regels uit de splitsingsakte. …..kosten VvE.
     Met vriendelijke groet,
     Carla.

     #5092
     vve123
     Deelnemer

      Ik zie het anders. Namelijk het zelfde als in het veel gegeven voorbeeld van de loden waterleiding in het appartement van de bovenbuur die lekkage veroorzaakt en waarvoor de appartementseigenaar (bovenbuur) zelf verantwoordelijk is. De lodenleiding bevindt zich IN het appartement en valt conform de splitsingsakte onder de onderhoudsplicht van de appartementseigenaar en dus niet van de VvE. Even zo is het bij ons het geval. De appartementseigenaar is verantwoordelijk voor het schilderwerk aan de delen van de kozijnen en en deuren, die in gesloten toestand aan de binnenzijde vh appartement vallen. Er is aantoonbaar aan de binnenzijde GEEN schilderwerk verricht (25 jaar lang niet) en het enkelglas heeft voor veel condens gezorgd. Naar mijn idee is dus het slechte (het ontbreken van) onderhoud aan de binnenzijde de oorzaak van de verrotte delen. Zeker ook omdat het onderhoudsschilderwerk aan de buitenzijde juist wel altijd goed is uitgevoerd door de VvE. Ziehier mijn standpunt in deze dat date appartementseigenaar zelf verantwoordelijk is voor de renovatie van de kozijnen en deuren.

      #5093
      Bob
      Deelnemer

       Hi 208,
       Is er in jullie VvE een modelreglement van kracht verklaard? Zo ja, welke?
       Is er in jullie Akte van Splitsing iets naders bepaald over kozijnen en/of deuren?
       Vriendelijke groet, Bob.

       #5094
       Bob
       Deelnemer

        Sorry, naam verkeerd gespeld ! Lees in mijn post “Hi 123,” 😉

        #5098
        vve123
        Deelnemer

         Het reglement bepaald dat het onderhoud van kozijnen en deuren e.d. voor de VvE is, maar bepaald ook uitdrukkelijk dat het onderhoud (schilderwerk) van delen aan de binnenzijde (in gesloten situatie) onder verantwoording van de betreffende appartementseigenaar vallen. Het kan toch niet zo zijn dat je 25 jaar geen onderhoud pleegt en dan vervolgens, als de situatie zodanig is dat het verrot is, je de verantwoordelijkheid bij de VvE legt.

         #5099
         William
         Deelnemer

          Hoi,
          zou je wellicht antwoord kunnen geven op de vragen van Bob 🙂 . Van principekwesties blijven weinig over als zwart op wit staat hoe de zaken zouden moeten gaan.

         8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)
         • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.