Activeren van Slapende VVE

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
  • Auteur
    Berichten
  • #2535
    Helen
    Deelnemer

      Goedemiddag,

      Vraagje over een slapende VvE. In 2014 heeft mijn schoonzoon een huis gekocht met een slapende VVE. In de akte is opgenomen dat er geen actieve vereniging van eigenaren is en dat er geen bijdrage verschuldigd zijn, tevens geen aanwezige reserve- en/of onderhoudsfondsen. In 2008 was het volgens mij al verplicht een reservefonds te hebben en in 2010 verplichte inschrijving KvK. Door de makelaar en de notaris is daar niet op gewezen in 2014!

      Wij willen (moeten) deze VvE activeren. Deze VvE heeft 2 leden en staat dus nog niet geregistreerd bij de KvK. Is het verplicht om één van deze leden aan te melden als bestuurder? Mijn schoonzoon is volgens de akte van splitsing eigenaar van 1/3 deel van dit pand. Het grootste deel van stemrecht is dus voor de bewoner met 2/3 deel van dit pand. Wat is zijn (stem)recht in deze? Wie is bevoegd voor wat?

      Inmiddels is het nu zover dat er lekkage is bij de bovenbuurvrouw en dat het dak waarschijnlijk in z’n geheel vervangen dient te worden. De kosten worden dan ook zo verdeeld neem ik aan (1/3 deel en 2/3 deel van de totale kosten). Op het moment is hier geen potje waar deze kosten uit betaald kunnen worden.

      Ik zie door de bomen het bos even niet meer en hoop dat iemand mij een advies in kan geven.

      Vast bedankt!

      Hêlen

       

       

       

       

       

       

      #2536
      William
      Deelnemer

        Hoi Helen,
        allereerst vind ik dat de makelaar én notaris zeer nalatig zijn geweest in deze. Ook je schoonzoon had beter kunnen weten. 10 minuutjes googlen op ‘VvE’ en hij had kunnen weten dat dit soort problemen mogelijk zijn.
        Dan, opstarten die hap. Morgen, zo niet vanavond al. Handleidingen over het activeren van een slapende VvE zijn er genoeg te vinden, onder andere op https://www.nederlandvve.nl. Ik raad je (schoonzoon) aan z.s.m. contact te leggen met de bovenbuurvrouw. Beleg een vergadering, stel een begroting op, benoem een bestuurder, stel eventueel een eenmalige (opstart)bijdrage voor etc. etc. etc. Maak plannen voor toekomstig onderhoud en dergelijke.
        Daar zul je ook vinden dat er inderdaad een bestuurder moet worden benoemd. Je schoonzoon moet ook nogmaals de splitsingsakte goed doornemen, de exacte regels voor de VvE staan daarin. Daar staat ook het aandeel stemmen in, dat kan soms verschillen van het breukdeel.
        Als het dak volgens de splitsingsakte gemeenschappelijk gedeelte is (99% van de gevallen is dit zo), zullen de eigenaren naar breukdeel moeten bijdragen aan de (on)kosten aan dit dak. Dus als het breukdeel van je schoonzoon 1/3 deel is, zal hij hier inderdaad voor een derde aan moeten bijdragen, aangezien er geen reservefonds is.
        Normaal zou ik zeggen, zoek de hulp van een professionele beheerder in deze. Een goede beheerder kan je vrij gemakkelijk helpen met opstarten. Nu is het voor een kleine VvE zoals deze, bijna nooit rendabel om dit te doen. Daarentegen is het nou ook weer niet zo moeilijk om, als je twee welwillende eigenaren hebt, de boel op gang te helpen 🙂 .

      2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
      • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.