Afsplitsen van een grotere VVE

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • #2326
  PeterdenHaring
  Deelnemer

   Onze Haagse VVE heeft 48 leden (een blok van 8 portieken) en een al jarenlang frauderende externe beheerder. De meeste VVEleden zijn helaas bejaard en naïef. De voorzitter speelt onderhoud door naar bevriende aannemers. Protesten via vergaderingen hebben 8 jaar lang niets uitgehaald. Mijn portiek (op de verste hoek) met zes eigenaren wil zich daarom losmaken van de grote VVE en een eigen VVE creëren. Hoe is dat aan te pakken en kan iemand (uit eigen ervaring?) iets van de juridische kosten begroten?

   Peter den Haring

   #2327
   William
   Deelnemer

    Hoi Peter,
    Kort antwoord: Nee, dat gaat je niet lukken in de situatie die je beschrijft.
    Hiervoor is een splitsingswijziging nodig. Zoals jij het beschrijft hef je als het ware de huidige VvE op, en ontstaan er twee of meerdere nieuwe VvE’s. Voor het wijzigen van een splitsingsakte is ten eerste 4/5 meerderheid nodig van alle leden, ten tweede 100% van alle (eventuele) financiers. Dat wil zeggen de hypotheekverstrekkers, eventuele grooteigenaren et cetera. Ik wil niks veronderstellen, maar de beschreven situatie laat zien dat dit waarschijnlijk nooit gaat lukken.
    Stel dat het wel lukt (ik acht de kans kleiner dan 1%), zijn de kosten te schatten tussen de € 5.000 en € 10.000, wellicht meer. Dat komt omdat een notaris veel van de werkzaamheden zal moeten uitvoeren die hiervoor nodig zijn, en notarissen hebben gestudeerd en zijn zeker niet goedkoop. Een uitgebreide versie van de benodigde gang van zaken kun je vinden op https://www.nederlandvve.nl.
    Het spijt me je te moeten teleurstellen, maar de situatie is nou eenmaal zoals die is. Je kunt in dit geval beter de problemen bij de bron aanpakken. Zou je voor ons concrete klachten/wanprestaties kunnen benoemen? Verdwijnt er geld/kloppen de jaarstukken niet/zijn de ‘bevriende aannemers’ kwalitatief slecht of behoorlijk duurder dan anderen etc etc.

   2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
   • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.