Afspraken zonnepanelen opnemen in HR?

12 berichten aan het bekijken - 1 tot 12 (van in totaal 12)
 • Auteur
  Berichten
 • #9662
  Johannes63
  Deelnemer

   Moeten afspraken die tijdens een VvE-vergadering zijn gemaakt m.b.t. het plaatsen van zonnepanelen door individuele eigenaren worden vastgelegd in het Huishoudelijk Reglement? Denk daarbij aan afspraken over de verdeling van het dakoppervlak, de te gebruiken systemen, onderhoudskosten, aansprakelijkheid, etc.

   • Dit onderwerp is gewijzigd 3 weken, 6 dagen geleden door .
   #9668
   Carla
   Deelnemer

    Als ik je goed begrijp dan is er sprake van het plaatsen van zonnepanelen door individuele eigenaars die vervolgens gebruik daarvoor gaan maken van het dak, wat tot de gezamenlijke eigenaars toebehoord. En waarmee de vergadering akkoord is gegaan.
    Heb ik het bij het rechte eind…..dan lijkt het me verstandiger om de afspraken vast te leggen in een gebruikersovereenkomst.
    leestip:Aandachtspunten bij op en aanbouw 1 en Aandachtspunten bij op en aanbouw 2

    • Deze reactie is gewijzigd 3 weken, 6 dagen geleden door .
    #9669
    Johannes63
    Deelnemer

     Klopt. In goed overleg is in de vergadering van de VvE besloten dat het individuele eigenaren is toegestaan zonnepanelen te laten installeren op het gezamenlijke dak, mits zij zich aan bepaalde afspraken houden. Die afspraken moeten worden vastgelegd, zodat het voor alle eigenaren duidelijk is wat de ‘spelregels’ m.b.t. zonnepanelen zijn. Ook voor (toekomstige) eigenaren die op een later moment zonnepanelen willen laten plaatsen. Mogelijk zijn de notulen van de betreffende vergadering al voldoende. Zelf dacht ik aan het opnemen van de afspraken in het Huishoudelijk Reglement. Aan het vastleggen in een Gebruikersovereenkomst (zoals jij schrijft), had ik nog niet gedacht. Moet zo’n Gebruikersovereenkomst dan door alle leden worden ondertekend? Ook als zij geen panelen willen plaatsen?

     #9670
     Carla
     Deelnemer

      Nee, die hoeft niet door alle eigenaren te worden ondertekend. Het moet wel door de leden, in vergadering bijeen, ( voldoende quorum én voorstemmers ) worden goedgekeurd. Die overeenkomst dient dus met de vergaderstukken mee gezonden te worden, zodat een ieder voldoende tijd  heeft e.e.a. te bestuderen. Verder zou ik wel een art. in het huishoudelijk reglement opnemen waaruit voor een ieder, huidige én toekomstige eigenaars, valt op te maken dat het toegestaan is zonnepanelen te plaatsen op het gezamenlijke dak. Met daarin de verwijzing naar de voorwaarden, nl. de gebruikersovereenkomst. ( ook dit gewijzigde huishoudelijk reglement dient te worden goedgekeurd overigens met een versterkte meerderheid. ) Welke ter inzage zou kunnen liggen bij het bestuur.
      Let op…..voor elke liefhebber dient een afzonderlijke gebruikersovereenkomst te worden opgemaakt en die dient wel door die gebruiker én namens de VvE, door het bestuur te worden ondertekend.
      Vergeet ook niet om het bij jullie regerende Modelreglement én de Splitsingsakte na te zien of er nog andere obstakels in staan m.b.t. deze kwestie.
      Kijk ook goed naar de voorwaarden van de verzekeringspolis. wanneer die moet worden aangepast dan zijn de meerkosten ook voor de individuele eigenaars.
      Succes met vriendelijke groet, Carla

      #9671
      Johannes63
      Deelnemer

       Dag Carla,
       Bedankt voor deze informatie.

       #9679
       Carla
       Deelnemer

        Met plezier gedaan. @JDiender.

        #9680
        Carla
        Deelnemer

         Tevens mijn dank aan de redactie van dit forum voor het herstel van de, van belang zijnde, linken in dit topic.

         #9681
         Bob
         Deelnemer

          In principe kan alles wat over de zonnepannelen in de gebruikersovereenkomst gaat worden neergeslagen éénmalig in het HHR worden opgenomen. Op dat moment hoeft de vergadering niet iedere keer (hoe groter de VvE hoe meer gebruikersovereenkomsten, en hoe meer overbodig papierwerk) en per nieuwe/toekomstige plaatser een extra overeenkomst te sluiten. Als alles exact en correct in het HHR staat hoeft niet per plaatser nog eens alles letterlijk te worden “overgeschreven” op een ander papiertje. 😉
          Net zoals bijvoorbeeld bij zonneschermen die mogen worden geplaatst standaard in het HHR kan worden opgenomen hoe en onder welke voorwaarden (kleur/model enz.) plaatsing altijd is toegestaan. Het is dan ook niet nodig dat per appartementrecht en per zonnescherm iedere keer een gebruikersovereenkomst wordt gelagen.
          Naar ik aanneem is jullie dak al vooraf helemaal in percelen per appartementsrecht opgedeeld, om iedere ook toekomstige plaatser nimmer te hoeven teleurstellen. Zo dat niet het geval zou zijn lijkt de regeling die is overeengekomen me niet goed.
          Overweeg om het HHR, naast de AvS te laten opnemen in de openbare registers.

          #9684
          Johannes63
          Deelnemer

           Het dakoppervlak is inderdaad zo ingedeeld dat er voor iedere appartementseigenaar evenveel ruimte is om zonnepanelen te plaatsen. Ook als hij daar op dit moment geen gebruik van wenst te maken.

           #9685
           Bob
           Deelnemer

            Perfect, kennelijk goed over nagedacht.   😉

            #9686
            Bob
            Deelnemer
             #37876
             John
             Deelnemer

              Heeft iemand een voorbeeld van de omschrijving in het HHR betreffende het plaatsen van zonnepanelen.
              Wij willen in onze VvE ook zonnepanelen aanschaffen waarbij elke eigenaar een aantal plaatsen op het dak gereserveerd krijgt en dan zelf kan beslissen of men dit daadwerkelijk wil aanschaffen. We willen dit in het HHR opnemen.
              Bij voorbaat dank, John

             12 berichten aan het bekijken - 1 tot 12 (van in totaal 12)
             • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.