Afvoer uit keuken/badkamer

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • #2336
  Nederlandvve.nl
  Sleutelbeheerder

   Beste allen. Voor het eerst op dit forum. Het ziet er prima uit!De volgende situatie leg ik voor: twee afvoerpijpen uit keuken en badkamer van ons onlangs aangekocht appartement komen zichtbaar uit in de garage van een andere eigenaar. Zij voeren daar af in de standbuis, die deels zichtbaar is. De kwaliteit is zodanig (60 jr geen onderhoud gedaan), dat herstelwerkzaamheden in 2016 nodig zijn. Vraag is of dit een VVE aangelegenheid is, ervan uitgaande dat het buizenstelsel in het hele gebouw een integraal onderdeel van de gemeenschappelijke ruimtes is, óf is de eigenaar verantwoordelijk? In dat geval: wie is dan de eigenaar? Van het appartement waar de buizen vandaan komen, of de eigenaar van de garage? Of, wellicht gedeelde verantwoordelijkheid?Ben benieuwd. In ieder geval vast dank voor reactie! Met groet.

   #2338
   William
   Deelnemer

    Hallo,
    Ik heb hier maar één antwoord op: Lees je splitsingsakte/reglement. Daar staat het allemaal in 🙂

    #2339
    TSPVVE
    Deelnemer

     Dank William. In de splitsingsakte (uit 1956.., er is geen HR) staat in art. 8: “De eigenaren en gebruikers zijn verplicht hun flats behoorlijk te onderhouden en meer in het bijzonder ervoor te zorgen dat alle zich hierin bevindende zaken en installaties, waarbij tevens andere eigenaren of gebruikers belang hebben, zoals buizen en leidingen e.d., zich voortdurend in goede staat bevinden.” Deze zinsnede geeft m.i. niets aan over de vraag die ik stelde, n.l. wie eigenaar is van de buis die door de garage (van een andere eigenaar) loopt. Zo specifiek is de akte niet opgesteld. Blijf benieuwd!

     #2340
     William
     Deelnemer

      Hoi,
      Zo’n oude splitsingsakte heb ik nog nooit bij de hand gehad. Maar gezien jouw citaat:
      ‘alle zich hierin bevindende zaken en installaties, waarbij tevens andere eigenaren of gebruikers belang hebben’

      In de meeste latere splitsingsaktes geldt dit voor de meeste installaties en/of staat een dergelijke tekst;  ‘voor zover niet ten dienste aan één appartementsrecht’ .
      Dat wil zeggen dat je moet nagaan of de betreffende afvoerpijpen alleen ten dienste staan van jouw appartement, of dat deze meer appartementen bedienen. Eerlijk gezegd kan ik me niet voorstellen dat dit onder de verantwoordelijkheid valt van elke eigenaar an sich, logischer zou zijn dat het complete leiding/afvoerstelstel eigendom is van de VvE.

     4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
     • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.