Anoniem stemmen ALV

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
 • Auteur
  Berichten
 • #35530
  Forma
  Deelnemer

   Kan tijdens een schriftelijk gehouden jaarlijkse ALV anoniem worden gestemd over financiële jaarcijfers, bestuurssamenstelling, benoeming kascommissie e.d.?

   #35531
   DikOz
   Deelnemer

    Wat is een schriftelijk gehouden ALV? Als dat een langs elektronische wag te volgen ALV is, kan over alles gestemd worden bij voldoende deelname. Anoniem stemmen is moeilijk, maar zou met tokens gerealiseerd kunnen worden: bijvoorbeeld een grabbelton waar het bestuur random nummers legt, die leden kunnen grabbelen en bij hun stem vermelden.

    #35532
    Forma
    Deelnemer

     Een schriftelijk te houden ALV is in dit geval middels een papieren stembiljet ja/nee stemmen op een aantal voorstellen. Voornamelijk financiële en samenstelling bestuur en kascommissie. Op het stembiljet hoeft geen naam van de bewoner vermeld te worden. Dus anoniem.

     #35533
     DikOz
     Deelnemer

      Dam moet ik mijn antwoord iets bijstellen omdat het naar ik begrijp om een schriftelijke stemming gaat. Het gaat niet om een schriftelijke ALV, zie bijvoorbeeld MR 2017 54.3:
      “Met een besluit van de Vergadering staat gelijk een voorstel, waarmee alle stemgerechtigden schriftelijk, per e-mail of per door de Vergadering gekozen elektronisch communicatiemiddel hebben ingestemd.”

      Bij stemmen op een ALV geldt dat een zekere meerderheid voor moet stemmen. Bij schriftelijk stemmen geldt dat 100% moet stemmen en dat 100% voor moet stemmen!

      Verder Kan ‘middels een papieren stembiljet ja/nee stemmen’ wel anoniem zijn, maar is fraude gevoelig. Bijvoorbeeld iemand weet dat de buurman nooit stemt dus dient iemand 2 papiertjes in. Dat random nummer (willekeurig getal van van bijvoorbeeld 6-9 cijfers) voorkomt dat.

      • Deze reactie is gewijzigd 2 jaren, 7 maanden geleden door .
      #35537
      Rob
      Deelnemer

       Citaat uit dit artikel op vverecht.nl

       “… Anoniem stemmen is mogelijk indien alle appartementen dezelfde aantallen stemmen kunnen uitoefenen. Bij uiteenlopende aantallen stemmen per appartementsrecht zal een onafhankelijke derde, bijvoorbeeld een notaris, moeten vaststellen dat de stemming op juiste wijze geschiedt.”

       PS. waarom ga/wil je over financiële jaarcijfers anoniem stemmen?

       #35541
       DikOz
       Deelnemer

        Dat artikel gaat over “schriftelijk stemmen door middel van het invullen van stembriefjes ter ALV“. Dat is niet het geval bij @ Forma.

        Een notaris kan overigens ook uitgespaard worden als de stemmen per eigenaar een veelvoud van 1 zijn. Bijvoorbeeld door iemand die 3 stemmen heeft, 3 stembriefjes te geven. Voor kleine VVE’s is anoniem stemmen moeilijk of onmogelijk. Neem de situatie met 1,1,1,4 stemmen. Als daar bij een stemming 4 voor-stemmen zijn, weet je wie voor en wie tegen gestemd heeft. Anoniem stemmen is echt moeilijk te realiseren.

        #35542
        Rob
        Deelnemer

         Buiten de unanieme schriftelijke besluitvorming is de ALV de enige plaats waar besluitvorming plaats kan vinden, al dan niet anoniem.

         Door iemand 3 stembriefjes te geven open je direct een mogelijkheid om bijvoorbeeld op drie stembriefjes drie afwijkende keuzes te maken.
         Daarnaast zijn er veel VvE’s waar het aantal stemmen dat iemand uit kan brengen gelijk is aan het breukdeel.
         Dat worden dan heel veel briefjes.

         Ik vraag me nog steeds af waarom de nadruk zo op anonimiteit wordt gelegd.
         Zijn we dan bang voor onze eigen keuzes geworden?
         Durven we niet meer pal achter onze mening te gaan staan?

        7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
        • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.