Balkon balustrade

 • Dit onderwerp bevat 3 reacties, 3 deelnemers, en is laatst geüpdatet op juli 17, 20226:13 pm door .
4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • #36961
  janneke62
  Deelnemer

   Oude eigenaar heeft balustrade verwijderd waardoor het balkon nu onveilig is.
   VVE zegt nu dat ik als nieuwe eigenaar de kosten voor het herplaatsen zelf moet betalen omdat ik alle baten en lasten hebt overgenomen bij aankoop.
   De balustrade behoort tot het gemeenschappelijk deel.Het verwijderen van de balustrade is al jaren geleden gebeurd en omdat de VVE geen melding hiervan heeft gehad zijn ze er ook niet tegen opgetreden.
   Wie is nou aansprakelijk voor het terug plaatsen van de balustrade?

   #37004
   Rene
   Deelnemer

    Alleen bij uitzonderlijke gevallen (betalingsachterstand bijvoorbeeld) kan er sprake zijn van overdracht van lasten.

    Want bij de overdracht is er een speciale positie voor de VVE om achterstallige betalingen via de notaris in te laten houden op de koopsom van de woning en dus door de oude eigenaar te laten betalen.

    De VVE had deze kosten dus al bij de overdracht moeten indienen bij de notaris.

    Door de passieve houding hebben ze hun kans gemist. Ik ben geen jurist, maar ik zie niet zo snel dat een vereniging die jaren heeft zitten slapen, ‘t probleem bij de nieuwe eigenaar kan neerleggen.
    Het is niet jouw balustrade, het is gemeenschappelijk zoals je zelf al aangeeft, het is ook niet door jou verwijderd. Het is alleen toevallig bij jou appartement. Feitelijk is er iets gemeenschappelijks verwijderd en aangezien ze de veroorzaker niet meer kunnen vinden, en er jaren niet achteraan gezeten hebben, Draait de VVE er zelf voor op.

    #37181
    VvE-stem
    Deelnemer

     Balkon/balustrade is onderdeel van de schil, dus van de VvE. Maar de vorige eigenaar heeft dat weggehaald, dus die had daarvoor een flinke boete moeten krijgen. Nu heb jij de woning van die foute eigenaar overgenomen en moet jij de kosten daarvoor betalen, althans de VvE kan dat juridisch bij jou verhalen. Zou ik als bestuurder in ieder geval doen (en dat zou mij in samenwerking met een incassobureau en de rechtsbijstand van de VvE dan behoorlijk makkelijk lukken). Sterker nog, als het bestuur nu niet daadkrachtig ‘tegen jou’ gaat optreden kan het bestuur aansprakelijk worden gesteld wanneer iemand van jouw balkon afvalt. Zou ik doen als ik bij jou op bezoek was en ik van jouw balkon af zou vallen (afhankelijk of ik de val overleef).

     Wellicht kan jij het weer juridisch afdwingen bij de vorige eigenaar, maar daar ben ik minder zeker van. Jij hebt namelijk kunnen zien dat er geen balustrade was en je bent daarmee akkoord gegaan zonder voorwaarden in het koopcontract (lijkt het).

     Als het VvE-bestuur bij jou een beetje daadkrachtig is, schakelen ze meteen een aannemer in die de schil bij jou herstelt, of geven ze jou 2 tot 3 weken om zelf een aannemer daarvoor in te schakelen (aangezien de kosten voor jou zijn vanuit standpunt van de VvE). Eerst moet het probleem namelijk worden opgelost. Pas daarna volgt de discussie wie ervoor gaat betalen.

     Maar wat ik mij wel afvraag. Waarom koop je in hemelsnaam een woning zonder balustrade? Als koper heb je een onderzoeksplicht en een ontbrekende balustrade lijkt mij nou niet een verborgen gebrek waar je pas weken na de aankoop bent achtergekomen.

     #37183
     VvE-stem
     Deelnemer

      Rene weet duidelijk niet waar hij het over heeft. Maar misschien heeft janneke62 geluk en weet het VvE-bestuur dat ook niet als janneke62 blijft volhouden dat niet zij, maar de VvE verantwoordelijk is. Zou ik namelijk doen als ik janneke62 was. Wie weet heeft janneke62 geluk. Tenzij het VvE-bestuur meeleest 😀

     4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
     • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.