Bestuur niet ingeschreven, beheerder wel

 • Dit onderwerp bevat 2 reacties, 3 deelnemers, en is laatst ge├╝pdatet op maart 7, 202310:31 am door .
3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • #39748
  Theodoris
  Deelnemer

   Hallo,

   Ik ben bestuurder bij een VvE met +/- 150 appartementen. Dit is een nieuwe VvE die is opgericht uit een nieuwbouwproject. Hierbij zat al een beheerder die gekozen was door de opdrachtgever, deze beheerder verzorgde de oprichting. Het bestuur is in de 1e vergadering benoemt.

   De beheerder is van mening dat er geen KvK inschrijving nodig is voor de bestuursleden. De argumentatie is dat het hun rol moeilijker maakt en inschrijving voor bestuursleden niet nodig is, aangezien de beheerder grotendeels alle taken op zich neemt. Wie het bestuur is, staat dus alleen in de notulen.

   Wij als bestuur vragen ons af in hoeverre deze constructie handig is.

   Er zijn al momenten geweest waarbij er contracten zijn getekend met een waarde over de afgesproken limiet, zonder tussenkomst van bestuur. Nou is dit wel op te lossen met nog heldere afspraken, maar toch worstelen we hiermee.

   We vragen ons af wat voor nadelen hier aan kleven en wie er nou aansprakelijk is bij fouten van de beheerder.

   Ben erg benieuwd naar jullie inzichten/adviezen hierin!

   #39758
   Rob
   Deelnemer

    Vraag deze beheerder even waarom hij in strijd wil handelen met de Handelsregisterwet 2007.

    Artikel 18 lid 1
    Tot het doen van opgave ter inschrijving in het handelsregister is verplicht degene aan wie een onderneming toebehoort, of, indien het de inschrijving betreft van een rechtspersoon als bedoeld in artikel 6, eerste lid, onderdeel a en b, het tweede lid en derde lid, ieder der bestuurders van de rechtspersoon.

    Citaat uit dit artikel van Rijssenbeek advocaten
    “…In de Wet Economische Delicten wordt de niet-inschrijving aangemerkt als een overtreding, waarop een geldboete van de vierde categorie of een gevangenisstraf van ten hoogste 6 maanden staat.”

    #39761
    mowini
    Deelnemer

     De VvE is een rechtspersoon, die een verplichting tot inschrijving in het handelsregister heeft. De VvE moet als gevolg daarvan ook wijzigingen zoals bestuurswisselingen en statutenwijzigingen doorgeven aan de Kamer van Koophandel. Het niet opgeven van de (gewijzigde) registratie met betrekking tot de onderneming en rechtspersonen is gesanctioneerd onder de Wet Economische Delicten (WED). Anders dan andere rechtspersonen, hoeven de VvE het handelsregisternummer op het briefpapier niet te vermelden, aangezien aan een VvE geen onderneming toebehoort. De samenstelling van het bestuur dient dan ook te blijken uit het handelsregister.

    3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
    • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.