Bestuurder besluit onderhoud voor eigen appartement op kosten vve

 • Dit onderwerp bevat 9 reacties, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op Geen antwoorden door .
10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 10)
 • Auteur
  Berichten
 • #3486
  Nederlandvve.nl
  Sleutelbeheerder

  We hebben een kleine VVE met 3 bestuurders. Er is op aandringen van 1 eigenaar 1 offerte opgevraagd voor al het schilderwerk van 3 appartementen. Er zit te weinig in kas om dit te betalen en de meningen verschillen hoe en of dit onderhoud gedaan en betaald moet worden. De eigenaar die de offerte heeft aangevraagd heeft besloten om het onderhoud voor eigen appartement te later doorgaan zonder overleg met de andere 2 eigenaren (die hebben geen reactie op de offerte gegeven). Eigenaar van het onderhoud geeft aan dat hij de komende jaren geen VVE bijdrage gaat betalen om zo het bedrag aan hem zelf te declareren. Mijn vraag is of hij het besluit had mogen nemen en of hij nu ook zijn bijdrage niet mag betalen. Is het ook mogelijk om in VVE te regelen dat nu dit gebeurd is dat ieder het onderhoud van het houtwerk voor zijn rekening neemt zodat er wel gespaard kan worden voor andere zaken

  #3488
  Bob
  Deelnemer

  Hi Gerda,
  Allereerst merk ik op dat er nog te veel onduidelijk is om jouw vragen sluitend te kunnen beantwoorden.
  Bestaat de VvE uit 3 appartementen en zijn de 3 appartementsgerechtigden tezamen tot bestuur benoemd? Of is er eigenlijk geen echt bestuur en gaat alles in goed overleg? Werkt jouw VvE onder één van de modelreglementen, en zo ja, welk MR? Gaat het om alleen het buitenschilderwerk? Zijn de zaken die worden geschilderd gemeenschappelijk, of niet?
  In het algemeen geef ik wel aan dat een enkel lid, bestuurder of niet, absoluut NIET zelf kan beslissen om het onderhoud aan (gemeenschappelijke zaken van) zijn of haar appartement voor rekening van de VvE te laten uitvoeren. En enig lid kan ook niet zomaar ophouden met het afdragen van de door de vergadering vastgestelde voorschotbijdrage. De vergadering beslist over het onderhoud (voor zover dat niet aan het bestuur is voorbehouden), en niet een willekeurig lid.
  Wanneer de vergadering besluit het onderhoud te laten uitvoeren zou ik zeggen dat er, vanwege geldgebrek, extra geld (naar breukdeel) in de VvE-kas moet worden gestort, vóórdat het onderhoud/schilderwerk wordt gegund.
  Vriendelijke groet, Bob.

  #3489
  gerda67
  Deelnemer

  Dank voor je antwoord Bob. Het gaat om drie appartementen met 3 eigenaren. We hebben bij oprichting (8 jaar geleden) deze persoon tot bestuurder genoemd voor 1 jaar (dit is daarna niet meer besproken). We hebben volgens mij het modelreglement 2006.
  hij heeft de opdracht al gegeven en wordt nu uitgevoerd zonder toestemmingg van de andere leden. We staan dus nu voor een gedaan feit. 🙁

  #3491
  gerda67
  Deelnemer

  Oh Ja volgens mij gaat het om werkzaamheden per appartement en is er niet of nauwelijks gemeenschappelijk werk.

  #3492
  Bob
  Deelnemer

  Hi Gerda,
  Lees dan MR2006 artikel 11 lid 3 maar even.
  Indien het lid op eigen gezag besluit zijn betalingen op te schorten op tijd incassotraject opstarten. zie ook artikel 13 MR2006.
  Vriendelijke groet, Bob.

  #3493
  Bob
  Deelnemer

  Hi Gerda,
  Lees dan ook MR2006 art. 17 even. De daar genoemde zaken zijn gemeenschappelijk en worden dan ook door de VvE onderhouden. Dit alles tenzij er in de Akte van Splitsing expliciet van het vigerende MR is/wordt afgeweken.
  Vriendelijke groet, Bob.

  #3494
  Bob
  Deelnemer

  Hier vind je MR2006
  Modelreglement 2006
  Vriendelijke groet, Bob.

  #3495
  gerda67
  Deelnemer

  Dank! Ga ik doen!

  #3496
  Bob
  Deelnemer

  Hi Gerda,
  Heeft betrokken lid wel de huidige kleur gebruikt? Zie op dit punt bijvoorbeeld MR2006 art. 52 met name lid 3. Zo nee, dan moet op kosten van betrokkene de zaak in de “oude” kleur worden overgeschilderd.
  Vriendelijke groet, Bob.

  #3497
  Bob
  Deelnemer

  Hoor wel als er nog vragen zijn. 😉

10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 10)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.