Bevoegdheid Bestuurder

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • #10817
  Anoniem
  Deelnemer

   Ik heb het MR 1992 (voor mij van toepassing) en de splitsingsakte doorgenomen maar er is een te veel aan noodzakelijke informatie om te behappen. Ik heb een aantal kwesties

   Een lid is bestuur, verzorgt de administratie en de notulen. Hij heeft over 2017 ook de controle verzorgd als zijnde de kascommissie. Ik weet inmiddels dat dit in strijd is met de wet maar niet waar ik de informatie kan vinden.

   Daarnaast heb ik gelezen dat de rekeningen voorzien moeten zijn van 2 handtekeningen Voorzitter & een van de leden. Voorzitter tekent niet een rekening maar verzendt of beantwoordt een mailbericht dat als instemming wordt gezien.

   Waar vind ik de informatie waar ik naar kan verwijzen?

   Mag er via mailberichten om akkoord gevraagd worden door de beheerder?

   #10820
   Rob
   Deelnemer

    Een lid is bestuur, verzorgt de administratie en de notulen. Hij heeft over 2017 ook de controle verzorgd als zijnde de kascommissie. Ik weet inmiddels dat dit in strijd is met de wet maar niet waar ik de informatie kan vinden.

    Dat is te lezen in lid 2 van BW2:48;
    “…Ontbreekt een raad van commissarissen en wordt omtrent de getrouwheid van de stukken aan de algemene vergadering niet overgelegd een verklaring afkomstig van een accountant als bedoeld in artikel 393 lid 1, dan benoemt de algemene vergadering jaarlijks een commissie van ten minste twee leden die geen deel van het bestuur mogen uitmaken. De commissie onderzoekt de stukken bedoeld in de tweede zin van lid 1, en brengt aan de algemene vergadering verslag van haar bevindingen uit. Het bestuur is verplicht de commissie ten behoeve van haar onderzoek alle door haar gevraagde inlichtingen te verschaffen, haar desgewenst de kas en de waarden te tonen en de boeken, bescheiden en andere gegevensdragers van de vereniging voor raadpleging beschikbaar te stellen.”
    Wat betreft je tweede vraag is mij niet geheel duidelijk wat je nu bedoelt.
    De 2 handtekeningen waar jij waarschijnlijk op doelt hebben betrekking op uitgaven ten laste van het reservefonds.
     

    #10833
    Anoniem
    Deelnemer

     Dank voor de gegeven informatie. Zoals ik aangaf is het een “wespennest” en ik ben mij ervan bewust dat ik niet alles helder over het voetlicht breng.
     Ik ben verder gegaan met lezen en weet nu dat dit betrekking heeft op het reservefonds. Voor het aanspreken van het reservefonds zijn criteria vereist zoals 2 handtekeningen, de juiste post en de juiste benaming (staat nu in mijn geheugen). De Voorzitter/penningmeester/secretaris laat door de beheerder de facturen boeken op posten als reserv. gebouw (0305) het en het oplossen van een lekkage op groot onderhoud gebouw, terwijl beiden betrekking hebben op loodgieterswerk voor lekkage en verstopping. Het geheel is daardoor ook niet echt overzichtelijk.
     Dit als aanvulling šŸ™‚

     #10838
     DikOz
     Deelnemer

      Een belangrijk niet genoemd vereiste voor de uitgaven uit het reservefonds is dat de betreffende post van het MJOP goedgekeurd is door de ALV.
      Uit jou toelichting begrijp ik dat jullie naast het reservefonds ook een algemene reserve hebben? Bij onvoorziene uitgaven lijkt mij het kiezen en boeken op de juiste post aan het bestuur, zeker als er een algemene reserve is.Ā De ALV kan dat Ā natuurlijk nog corrigeren.

     4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
     • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.