Bewakingscamera’s plaatsen parkeerplaats

Tags: 

 • Dit onderwerp bevat 7 reacties, 4 deelnemers, en is laatst geüpdatet op mei 11, 20204:15 pm door .
8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)
 • Auteur
  Berichten
 • #11812
  Groeneveld
  Deelnemer

   Beste forumleden,

   Kan iemand een antwoord geven of de VvE bewakingscamera’s mag plaatsen op het parkeerterrein dat bestaat uit meerdere privé parkeerplaatsen? De vraag wordt gesteld omdat er een discussie is vanwege de privacywetgeving. Daarnaast wilt het bestuur de bewakingscamera’s betalen met het geld uit de reservefonds.

   Onze VvE heeft een “ondersplitsing parkeerplaats” en iedere appartement heeft een eigen parkeerplaats. Deze parkeerplaats ligt naast ons gebouw en Is niet afgesloten of omheind. Er zijn wel slagbomen om de toegang van auto’s te controleren. Alleen de appartementseigenaren hebben een pasje voor de slagboom. Voor de rest kan een ieder over het terrein lopen. Er hangen geen 461 borden.

   Dat betekent dat het een eigen terrein is, onderverdeeld in privé parkeerplaatsen, maar wel publiek toegankelijk is voor een ieder.
   Omdat een ieder er dus op kan lopen, willen enkele bestuursleden bewakingscamera’s plaatsen met zicht op de auto’s. De leverancier zegt dat het gewoon kan. Een paar eigenaren hebben aangeven dat ze niet willen dat hun parkeerplaats gefilmd wordt.

   #11814
   Bob
   Deelnemer

    Dit onderwerp kent zeer vele haken en ogen. Een eenduidig antwoord is niet zomaar te geven. Vandaar wat relevante linkjes op sites waar je ook verder kan/zou moeten doorklikken.
    De wijze van financieren roept vraagtekens op. In de Splitsingsakte is terug te vinden of dit wat betreft hoofd- en ondersplitsing wel kan. Los daarvan is als het goed is het geld van het reservefonds geoormerkt. Roofbouw voor andere dan geplande doelen is (meestal) niet verstandig.
    https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/onderwerpen/foto-en-film/cameratoezicht-en-rond-woningen
    https://www.appartementeneigenaar.nl/techniek/beveiliging/cameratoezicht-in-het-appartementencomplex-de-regels
    https://www.vverecht.nl/2012/01/camera-toezicht-in-hal-appartementencomplex/

    #11832
    Roel
    Sleutelbeheerder

     Reacties die meerdere links bevatten en/of reacties die te vaak of te snel achter elkaar gewijzigd zijn worden automatisch in de spam of moderatie-rij geplaatst.
     Dit is te herkennen aan het feit dat reacties niet direct op het forum verschijnen.
     De makkelijkste oplossing hiervoor is dit te melden via de feedback-knop, waarna de redactie het bericht uit de spam of moderatie-rij zal halen.
     Met vriendelijke groet,
     Redactie VvE-forum
      

     Ik weet niet alles, maar daar weet ik dan wel alles van...

     #11833
     Groeneveld
     Deelnemer

      Beste Bob,
      dank voor je reactie. Het is inderdaad moeilijke materie met veel uitdagingen.
      De door jouw gestuurde links zijn mij bekend, alleen geven deze geen dekkend antwoord aangezien het parkeerterrein een “eigen terrein” is, maar omdat het niet omheind is kan een ieder er dus over heen lopen en fietsen.
      De website van AP beschrijft alleen situaties in gebouwen (dus inpandig) en het publiek domein (dus buiten en openbaar gebied). Onze parkeerplaats is geen publiek domein en ook niet inpandig. Daarnaast weer onderverdeeld in 200 privé parkeerplaatsen. Een eigenaar zei dat een privé parkeerplaats als een privé tuin gezien kan worden.

      #11835
      Bob
      Deelnemer

       Jouw reactie begrijp ik. Om die reden schreef ik al dat een eenduidig antwoord niet zomaar te geven is. Meer dan meningen ga je niet krijgen.
       De vergelijking tussen bestemmingen “parkeerplaats” en “tuin” is uiterst vergezocht. Dat soort argumenten gaan om meerdere redenen volledig mank.
       Mijn advies luidt als volgt.
       Handel in de geest der wet, en werk binnen de vastgestelde bekende kaders. Met de letter van de wet ga je er zeker niet komen.
       Laat de vergadering dit onderwerp uitgebreid bespreken en weeg alle argumenten nauwgezet. Kom tot een zo breed mogelijk gedragen besluit.
       Bij een besluit om tot plaatsing over te gaan ligt het procesinitiatief bij degenen die tegen zijn. Geef pas geld uit en plaats het systeem pas nadat tegenstemmers niet meer ontvankelijk zullen zijn bij rechtsgang.
       Punten van aandacht (niet uitputtend) zijn nog quorum en stemverhouding naast regelgeving over “nieuwe installaties”, alsook de financiering en eventuele onttrekking aan het reservefonds. Mijns inziens genoeg stof tot nadenken. 😉
       Zoals reeds gezegd, vele haken en ogen.

       #11836
       Bob
       Deelnemer

        Redactie VvE Forum begrepen. Dank voor samenvoegen en uitleg.
        Misschien een idee om iets van “gebruiksaanwijzing” duidelijk herkenbaar en eenvoudig te vinden zichtbaar te maken op de site?
        Onderwerpen bijvoorbeeld dit geval maar ook plaatsen van foto’s en het gebruik van tabjes visueel en tekst van de posts.

        #11837
        Bob
        Deelnemer

         het parkeerterrein een “eigen terrein” is, maar omdat het niet omheind is kan een ieder er dus over heen lopen en fietsen.

         Toch nog even aanvullen met een mening.
         Wat mij betreft is er weinig tegen te ondernemen wanneer een VvE louter haar eigen terrein bewaakt/opneemt.
         Bordjes “eigen terrein” en “camerabewaking” waarschuwen iedereen.
         De VvE is niet verplicht het eigen terrein ontoegankelijk te maken voor derden (omheining), en derden betreden het eigen terrein naar eigen believen, niemand verplicht derden tot overpad (ze mogen gewoon omlopen/omfietsen).

         #11843
         Rob
         Deelnemer

          Omdat een ieder er dus op kan lopen, willen enkele bestuursleden bewakingscamera’s plaatsen met zicht op de auto’s.

          We kunnen ons ook nog gaan afvragen of het bewaken van auto’s wel tot de taken en/of doelstelling van een VvE behoort.
          Persoonlijk zie ik nog niet wat het gezamenlijke belang daarvan dan zou zijn.
           

         8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)
         • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.