Conflict binnen bestuur

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)
 • Auteur
  Berichten
 • #7735
  MariElise
  Deelnemer

   Ik heb best al wel het e.e.a. aan leeswerk verricht op deze forum-site, alleen ik kan toch niet helemaal deze verhalen over mijn situatie heen leggen. Hieronder probeer ik zo goed als het lukt beknopt uit te leggen waar ik tegenaan loop.

   Ik heb begin 2016 een appartement gekocht en mijzelf, net als menig ander dat kan niet anders, onvoldoende verdiept in wat het nu precies is om lid te zijn van een VvE. Als kers op de taart kon ik ook direct mezelf beschikbaar stellen als bestuurslid, aangezien het bestuur was opgestapt. Het beheer van onze VvE is in handen van een VvE-diensten organisatie.

   Na enkele maanden het appartement zelf te hebben bewoond heb ik deze met toestemming van de VvE verhuurd voorzien van de gevraagde stukken. Echter wist ik niet doordat ik mezelf onvoldoende had ingelezen (wel reglementen erop nageslagen, maar nooit mijn eigen koopcontract) dat dit eigenlijk niet mocht. Gelukkig heeft mijn huurder nooit overlast veroorzaakt en inmiddels woon ik er weer zelf. Maar: Ik heb dus wel iets gedaan wat niet had gemogen… De reden hiervoor is de verwarring van het volgende: Alle appartementen zijn verkocht onder koopgarant. Dus wij zijn te allen tijden verplicht ons appartement terug te verkopen aan de woningcorporatie. De VvE-diensten worden onder een beheerovereenkomst uitgevoerd door een dochteronderneming van deze corporatie. Dus in de gehele VvE heerst er onder de leden overduidelijk de veronderstelling dat het beheer en de verkopende en straks weer terugkopende partij hetzelfde is.

   In de praktijk is dat natuurlijk niet zo, getuige mijn voorbeeld. Want anders was ik wel verteld dat het niet mocht. Maar: achter de schermen is het natuurlijk nog steeds een moeder-dochter relatie tussen deze twee. Nu ben ik dus bang voor belangenverstrengeling. De VvE zeer gezond en strak hebben betekent misschien meerwaarde voor je appartement bij verkoop, die dan weer bekostigd moet worden door uiteindelijk 1 en dezelfde stichting.

   Klopt mijn beredenering? Want zo ja, dan ga ik liever op zoek naar een ander bedrijf om het bestuurlijk, financieel en technisch beheer over te nemen.

   Ook loop ik er keihard tegenaan dat mijn medebestuurslid zich nooit heeft verdiept in wat het nu precies allemaal is en wat er wordt verwacht van een bestuurslid. Of eigenlijk, wat je verplichtingen zijn. Wij liggen daardoor nu overhoop, en geheel tegen de splitsingakte in zijn wij een even aantal gewoonweg omdat er geen 3e gek te vinden was.

   De leden zelf hebben overigens door bovenstaande ook TOTAAL geen interesse in het nakomen van de verplichtingen die ze zijn aangegaan met het zetten van die handtekening, aangezien het vervallen van het gebouw nog even op zich zal laten wachten maar als dit zo door gaat voorzie ik grote ellende en een veel te hoge maandelijkse bijdrage. Maar ja, waarom zou je het boeiend vinden dat je VvE gezond is, aangezien je toch al verzekerd bent van een koper?

   Resultaat, ik loop me druk te maken en heb ruzie met mijn mede bestuurslid die vooral het sociaal aanzien binnen deze jongerenflat erg belangrijk schijnt te vinden, en ik betaal me scheel aan de bijdrage. Ik kan in principe wel aantonen dat deze niet geschikt is voor de taak, maar omdat ik ook geen schoon strafblad heb lijkt me dat onverstandig.

   #7738
   William
   Deelnemer

    Mogguh,
    Een heel verhaal, maar ik lees eigenlijk geen vraag. Je redenering klopt wellicht, maar is mijns inziens niet van toepassing. De terugkopende partij heeft helemaal geen belang bij een niet gezonde VvE.

    #7741
    MariElise
    Deelnemer

     Dan weer even de vraag die ik beantwoord wil hebben? Wordt de marktwaarde van je appartement negatief beïnvloed door een slecht functionerende VvE??? Ik denk het wel… en hoe lager de marktwaarde, hoe lager het bedrag dat er door de corporatie betaald hoeft te worden… of zie ik het niet goed?

     #7742
     MariElise
     Deelnemer

      Die corporatie die haar dochteronderneming als extern VvE Beheer naar voren heeft geschoven bij oplevering.

      #7746
      William
      Deelnemer

       Wordt de marktwaarde van je appartement negatief beïnvloed door een slecht functionerende VvE??? Ik denk het wel…”
       Dat kan, hoeft niet. De marktwaarde is eigenlijk niets anders dan wat de gek er voor geeft op een bepaald moment. Een verstandig koper (corporatie of niet) zal de financiele gezondheid van de VvE meenemen in zijn of haar bod.
       “en hoe lager de marktwaarde, hoe lager het bedrag dat er door de corporatie betaald hoeft te worden… of zie ik het niet goed?”
       Dat ligt geheel aan de onderliggende vastliggende afspraken omtrent de Koopgarant regeling. Wat ik er van weet is dat men er tegenwoordig vanaf wil en dat deze regelingen eigenlijk achterhaald zijn. Ik dacht dat het zo was dat de corporatie de eerste optie heeft bij verkoop van een appartement door een particulier, tegen bepaalde voorwaarden.
       Doorgaans wordt bij een dergelijke terugkoop de koopsom bepaald door een taxatierapport, die uitgaat van inderdaad, de marktwaarde. Of de taxateur op dat moment rekening houdt met de financiele gezondheid van de VvE durf ik absoluut niet te zeggen.

       #7747
       Rob
       Deelnemer

        Heel eerlijk gezegd ben ik bang dat de antwoorden op jouw vragen in deze en jouw andere topic geen echter oplossing gaan bieden aan jouw problemen.
        Als het daadwerkelijk zo is dat er geen enkeling geïnteresseerd is in het wel en wee van de VvE zal het naar mijn idee een hele grote kluif worden om orde op zaken te stellen waar ook nog eens naar alle waarschijnlijk de nodige juridische stappen voor nodig zullen zijn.
        Zeker als je alleen staat is dat in feite vechten tegen de bierkaai.
        Misschien is dat geval de beste optie nog wel om gebruik te maken van de terugkoopgarantie 😉
        Ik ben persoonlijk niet zo van het complot-denken, dus zie ook niet in waarom de coöperatie met opzet de VvE  “ongezond” zou willen houden.
        Zoals William ook al terecht opmerkte hebben zowel eigenaars en coöperatie geen enkel belang bij een slecht functionerende VvE.
         

        #7751
        MariElise
        Deelnemer

         Geloof me, dat zou ik ook wel willen. Laat ze maar lekker doen alsof ze een huurder zijn en zich volledig onttrekken aan elke verplichting die je hebt als lid van een VvE. En lekker zonder mij!
         Maar helaas, ik zit hier vast in de shit aangezien ik geen vaste baan heb (geen intentieverklaring etc). Het is voor mij dus wel mogelijk de toko terug te verkopen, maar dan sta ik op straat :'(
         Maar opstappen als bestuurslid betekent dat ik het uit handen geef aan de enige die zich geroepen voelt iets uit te voeren, maar dat vervolgens niet naar behoren doet! Dus dan zal ik moeten aanvaarden dat elk jaar de bijdrage die ik moet doen aan de VvE zal stijgen terwijl dat voorkomen had kunnen worden. Los van het feit dat er dan geen maatregelen worden getroffen wanneer men zich niet aan het huishoudelijk reglement houdt. Want zij is zelf de persoon die camera’s ophangt in mijn portiek (ook die van haar), die geen actie onderneemt wanneer ze constateert dat men onwettelijk grond van de gemeente toe-eigend. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar werkelijk IEDEREEN denkt alleen maar aan lang leve de lol en als iets stuk is moet de woningbouw het maar repareren…Waarom ben ik niet gewoon ook zo simpel? Kan ik lekker mee klagen dat het BELACHELIJK is dat we elk jaar meer moeten betalen….zucht.
         Wat ik me ook afvraag, wat moet ik nu doen? Want ik heb aangegeven dat ik geen vertrouwen meer heb in haar functioneren als bestuurslid. Maar ze blijft gewoon doorgaan met ‘besturen’. Zo heeft ze op eigen houtje een afspraak gemaakt met het schoonmaakbedrijf. Deze zou initieel met ons beiden plaats vinden, maar ze negeert me.
         Onze beheerder binnen de VvE-diensten organisatie is juist nu met vakantie. Iemand tips hoe ik moet handelen zodat ik niet uiteindelijk kan worden aangerekend niet het beste voor de Vereniging te hebben gedaan?

         #7760
         Rob
         Deelnemer

          Sorry MariElise, ik zou echt niet weten op welke manier jij nu het beste geholpen kan worden.
          Het lijkt me noodzakelijk om te pogen medestanders te vinden om duidelijk te maken dat een gezonde en goed functionerende VvE voor alle partijen het beste is en daarna de VvE te (laten) besturen zoals het zou horen en moeten !

         8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)
         • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.