Crowdfunding, of hoe komt een VvE van z’n centen af.

14 berichten aan het bekijken - 1 tot 14 (van in totaal 14)
 • Auteur
  Berichten
 • #2861
  Bob
  Deelnemer

   Lezers gegroet,

   Lang leve de modernismen in VvE-land!
   Na de VvE-deelauto (zie elders op dit forum) op initiatief van een VvE-beheerder die alles wat ruimer en groener ziet, gaan we nu met z’n allen beleven dat een echte belangenbehartiger zich samen met de markt buigt over een (wat mij betreft waanzinnig) avantgardistisch initiatief.

   Leest en huivert!

   Crowdfunding en de VvE

   Vriendelijke groet, Bob

   #2863
   Joost H.
   Deelnemer

    Het moet niet gekker worden… Wederom een proefballonnetje van VvE Belang om de aandacht op zichzelf te vestigen?! Het lijkt wel alsof die club uitsluitend bezig is om in de media te komen. Zijn ze bang om hun bestaansrecht (voor zover dat bestaat of nog bestaat) te verliezen?? En in wiens belang handelt VvE Belang eigenlijk…?!
    Geldleningen, leenauto’s, crowdfunding… Wow…
    Ik krijg de bibbers van dit soort berichten, maar dat is eigenlijk met alle nieuwsberichten waarin over “VvE’en” (in plaats van het juiste: “VvE’s”) wordt gesproken. Dan zit VvE Belang er namelijk altijd achter. Meestal met een onmogelijk, vreemd, bizar of ander idee dat niets – nee: niets – met het belang van VvE’s te maken heeft…
    En dan de laatste: het ontnemen van stemrecht (althans: het beperken daarvan) van de grooteigenaar (met dus het grootste belang in de VvE). Onnodig en ondemocratisch. Het spreekt vanzelf dat degene met de grootste belangen ook de grootste stem heeft. En de wet voorziet perfect in het voorkomen van misbruik van een meerderheidsstem. Ter illustratie: https://www.nederlandvve.nl/vve-nieuws/grooteigenaar-kiest-als-vve-beheerder-rechter-ontzegt-stemrecht/
    Waar is VvE Belang mee bezig?!
     

    #2864
    William
    Deelnemer

     Hoi Joost,
     zonder in te gaan op de rest van de discussie;
     Hetgeen wat je in je laatste alinea zegt, daar moet je toch maar even goed naar kijken hoor, heeft niks met dit topic te maken. En naar mijn mening is de grooteigenaar hier terecht het stemrecht ontzegd.

     #2865
     Joost H.
     Deelnemer

      Beste William,
      Dat is ook precies wat ik bedoel. Als er sprake is van misbruik van een meerderheidsstem, dan zijn er voldoende wettelijke waarborgen om die stem buiten de telling te houden c.q. om een besluit te vernietigen.
      De stelling van dhr. Oomen van VvE Belang (zie nu.nl) dat er wat moet gebeuren om de individuele appartementseigenaar beter te beschermen is dan ook onnavolgbaar. De individuele appartementseigenaar wordt namelijk al beschermd. Gewoon door de wet en rechterlijke macht.
      Het initiatief van VvE Belang om het stemrecht van degene die verhoudingsgewijs de grootste deelgenoot is (en dus de financiële gevolgen van besluiten het meeste draagt) in te perken is niet alleen onnodig, maar ook in strijd met de democratische beginselen.
      Dat heeft dus wel degelijk met het topic te maken (tenzij ik het topic niet goed begrijp): VvE Belang komt namelijk wederom met een idee dat onnodig is. En waarom….? Dat mag Joost weten (maar ik weet het niet…)
      Groet!

      #2866
      William
      Deelnemer

       Aha ik begrijp je standpunt nu :). Op de VvE-Belang bijeenkomsten trokken ze de vergelijking met het buitenland. Als ik het me goed herinner:
       – in Belgie heeft een grooteigenaar nooit meer dan de helft van het aantal uit te brengen stemmen. Ook al bezit deze 90% van de appartementen/breukdelen/stemmen, ze mogen dus maar een aantal stemmen uitbrengen dat maximaal de helft van het totaal vertegenwoordigd.
       – in Duitsland wordt het stemaandeel van de grooteigenaar gelijk getrokken aan degene die daarna het grootste stemaandeel heeft. Dus als een grooteigenaar de helft van de stemmen heeft, de rest is verdeeld over individuele appartementseigenaren, kan de grooteigenaar maar één stem uitbrengen, evenals de rest dus.
       Ik weet nou niet of dit algehele bindende regels daar zijn. Ik twijfel over het feit of dit goede regels zijn. Volgens mij zijn overigens de ‘verschillen’ in belangen vaak overtrokken, en liggen deze minder ver uit elkaar dan men vaak denkt. (even afgezien dan van het wel of niet uitbesteden van de beheertaken).

       #4065
       Joost H.
       Deelnemer

        Lezers gegroet, Lang leve de modernismen in VvE-land! Na de VvE-deelauto (zie elders op dit forum) op initiatief van een VvE-beheerder die alles wat ruimer en groener ziet, gaan we nu met z’n allen beleven dat een echte belangenbehartiger zich samen met de markt buigt over een (wat mij betreft waanzinnig) avantgardistisch initiatief. Leest en huivert! Crowdfunding en de VvE Vriendelijke groet, Bob

        Hoppa, daar gaan we… Rijke VvE’s moeten hun geld maar gaan uitlenen aan arme VvE’s, aldus Stichting VvE Belang: https://www.nederlandvve.nl/vve-nieuws/vves-moeten-spaargeld-uitlenen-van-vve-belang/
        Het moet niet gekker worden…

        #4066
        Rob
        Deelnemer

         Bijzonder vreemd inderdaad !
         In de laatste uitgave van het VvE Magazine wordt nog geen enkele aandacht, laat staan informatie gegeven over dit initiatief van stichting VvE Belang.
         Nergens iets te lezen over de uitkomsten van het onderzoek naar deze vorm van financiering.
         En weer geen enkel woord over de risico’s !
          
          

         #34931
         Bob
         Deelnemer

          Hi Rob en Joost,
          Kennelijk gaan we het beleven na de lancering van dit “briljante” plan op het congres van VvE Belang. Waarschijnlijk kunnen we kort daarna de bijzonderheden via internet vernemen.
          Ik ben heel erg nieuwsgierig naar het “Eigen Belang” van VvE Belang!
          Wie gaat hier risicoloos geld aan verdienen en wast zijn handen in onschuld?
          Wie gaat, met welke expertise, de pitches en kredietwaardigheid beoordelen, en wie gaat de kwaliteitstoets doen? Wat zijn hiervan de kosten.
          Welke garantie krijgt de VvE die haar geld uitleent?
          Gaat Eigen Belang de markt verslaan en hebben zowel de lenende als de uitlenende VvE niets dan voordeel van deze deal? En er wordt en passant door iemand ook nog “iets” aan verdient. Zo ja, dan heeft Eigen Belang als eerste een echte perpetuum mobile uitgevonden. Alleen maar winnaars kennelijk!
          Binnenkort in dit theater ………… (van de lach).
          Vriendelijke groet, Bob.
          P.S. Nog even een linkje naar onze eerdere discussie hierover voor de meelezers op dit forum.
          https://www.vvebelang.nl/forum/thread/crowdfunding-en-de-vve/995

          #4103
          Rob
          Deelnemer

           Hoi Bob en Joost,
           De lancering van het platform om crowdfunding binnen de VvE’s mogelijk te gaan maken is een feit. Stichting VvEBelang is hiervoor een samenwerkingsverband aangegaan met Collin Crowdfunding.
           Bob, enkele antwoorden op je vragen kan je vinden op de website van stichting VvE Belang.
           … Wie gaat hier risicoloos geld aan verdienen en wast zijn handen in onschuld?
           Op de website is o.a. te lezen “… Het is daarbij raadzaam in de besluitvorming op te nemen dat de middelen alleen ingezet mogen worden in door VvE Belang en Collin goed gekeurde en gepubliceerde leningaanvragen van VvE’s.”
           Dat lijkt me een duidelijk antwoord op bovenstaande vraag 😉
           Ook wanneer uitsluitend wordt geïnvesteerd  in door VvE Belang en Collin goed gekeurde en gepubliceerde leningaanvragen van VvE’s blijven ALLE risico’s voor de investerende VvE.
            

           #4107
           Bob
           Deelnemer

            Hi Rob,
            Dank je voor de waarschuwing. VvE Belang blijft me verbazen!
            Zo zie je maar weer dat VvE Belang en Collin geen risico lopen, kosten zijn niet op het niveau van een liefdadigheidsinstelling, en geen garantie.
            Als ik in mijn VvE tegen mijn zin in zou moeten kiezen zou ik toch liever beleggen, al was het alleen maar omdat de aandelen per dag kunnen worden omgezet in geld.
            Voor mij blijft lenen en beleggen met en door de VvE op zijn zachtst ongewenst, het is bij overschot zoals we eerder bespraken beter de voorschotbijdragen omlaag bij te stellen en minder te reserveren. Dan kan ieder lid zelf bepalen hoe hij of zij (met zoveel mogelijk risico en dito rendement) van de centen afkomt. VvE’s die geld willen lenen moeten hun eigen broek ophouden.
            Vriendelijke groet, Bob.

            #4108
            Rob
            Deelnemer

             Helemaal mee eens Bob.
             Wat betreft de risico’s lijkt het me ook niet onverstandig om als geldlener of geldinvesteerder even de algemene voorwaarden van Collin Crowdfunding grondig door te lezen, en dan met name art. 28 en 41.

             #4109
             Bob
             Deelnemer

              Hi Rob,
              Wij zijn het gloeiend met elkaar eens.
              VvE Belang en Collin hebben een systeem opgezet waarbij ze geen enkel risico lopen, maar wel verdienen.
              Collin doet niets anders dan makelen in geld, en het risico ligt elders. Lekker risicoloos verdienen!
              En VvE Belang legt helemaal niets toe en verdient er mogelijk ook nog aan. VvE Belang werkt immers op basis van “no cure, yes pay”.
              En de geldschieters maar raden naar het risico en rendement, terwijl het geld voor henzelf bij onvoorziene omstandigheden en calamiteiten niet meer direct beschikbaar is. Gaat mijn VvE’s niet overkomen !
              Ik voel me ten opzichte van jou toch een beetje in het voordeel; daar ik geen aangeslotene ben van VvE Belang hoef ik mijn lidmaatschap in elk geval niet op te zeggen 😉 😉 😉
              Vriendelijke groet, Bob.

              #4110
              Rob
              Deelnemer

               Hoi Bob, ……. maar ik ga mijn lidmaatschap niet opzeggen hoor.
               Ik blijf graag op de hoogte  van alles wat er vanuit de hoge hoed op de VvE’s af gaat komen, om zonodig één en ander op de diverse fora bespreekbaar te maken.
               Daar wil ik dan best wel even in investeren 😉 🙂
               Met vriendelijke groet,
               Rob

               #4111
               Bob
               Deelnemer

                Hi Rob,
                Je hebt volkomen gelijk hoor!
                Ik ben heel blij dat we via jou (gratis 😉 ) de nieuwtjes uit VvE Belang niet hoeven te missen. Ik gebruik niet voor niets 3 (!) Smilies in mijn post.
                We gaan vast nog het nodige beleven in VvE-land.
                Vriendelijke groet, Bob.

               14 berichten aan het bekijken - 1 tot 14 (van in totaal 14)
               • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.