Dakreparatie

 • Dit onderwerp bevat 3 reacties, 3 deelnemers, en is laatst geüpdatet op Geen antwoorden door .
4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • #9434
  Nederlandvve.nl
  Sleutelbeheerder

  Goedemorgen Alle,

  Ik ben nieuw op dit forum en val gelijk maar met de deur in huis. Ik ben sinds afgelopen maar eigenaar van een benedenwoning. VVE bestaat uit mij en de bovenbuurman, verder niemand. Bij de verkoop werd gevraagd of ik voorzitterschap van de VVE wilde overnemen, omdat de bovenbuurman Pools is. Er is bij verkoop aangegeven dat het dak van de bovenbuurman vervangen moest worden, omdat er lekkage was. Op het moment van overname zat er €500 in de VVE pot.

  Na een praatje met de bovenbuurman bleek dat dit 2,5 jaar geleden al is vast gesteld, hier is nooit onderzoek naar gedaan en nooit een offerte ergens opgevraagd. Aan de hoogte van de pot, is er ook niet bepaald extra geld gespaard.

  Nu heb ik een onderzoek en offerte aangevraagd en bleek dat niet alleen de dakkapel lek is, maar dat haast het hele dak vervangen/gerepareerd dient te worden. Totale kosten ca. €7.000. En we hebben ca. €2.500 in de pot zitten.

  Ik ben niet van plan om hier nog jaren te wonen. Ik heb een vriendin, samenwonen e.d. je snapt het wel. Ik heb na mijn eigen verbouwing, zoveel centen niet meer over en ik vind het zonde geld. Nu vind ik ook dat de bovenbuurman en de vorige bewoner van mijn huis, misschien enigzins nalatig zijn geweest.

  Nu ben ik benieuwd wat jullie hiervan vinden en of ik de vorige bewoner en bovenbuurman deels aansprakelijk kan laten stellen.

  Met vriendelijke groet,

  Leroy

  #9442
  Rene
  Deelnemer

  Aansprakelijk stellen kan altijd, maar wat de uitkomst daarvan is, dat is van heel veel factoren afhankelijk en we zijn hier over het algemeen geen juristen….
  Je bovenbuurman is al voor zijn deel van het splitsingsreglement al aansprakelijk voor zijn breukdeel in de kosten. Ik zie geen rede om hem extra te laten betalen. Je hebt alleen van doen met de vorige eigenaar.
  De vraag is, in hoeverre er nog sprake is van een verborgen gebrek aangezien er van tevoren gemeld is dat er lekkageproblemen zijn. Dit had voor jou een signaal moeten zijn om een bouwkundig onderzoek te laten doen voor de aankoop. Je hebt zelf namelijk ook een onderzoeksplicht en ik krijg de indruk dat je dit niet hebt gedaan. En dat maakt i.c.m. de melding van lekkage de claim al zwak.
  Dit geld ook voor onderzoek van de VVE. Je wist bij aankoop dat er weinig in de pot zat. En dus dat er bij komend onderhoudt geld bij zou moeten.
  Maar met de beste bedoelingen ga je hier geen gedegen juridisch advies vinden.
  Of je er nu kort of langer blijft wonen, het dak moet gefixd worden. En je bent er in beide gevallen bij gebaat dat ‘t goed gebeurd. Dit kan zich namelijk vertalen in een betere of slechtere verkoopbaarheid. Dus je plan om er niet lang te blijven wonen is voor het financieel en onderhoudsbeleid van de VVE eigenlijk helemaal niet relevant.
  Tot slot, ga niet uit van het advies van een enkele dakdekker. Er zit in mijn ervaring veel volk tussen wat je graag een dure offerte aansmeert om alles te vernieuwen, terwijl ‘t met betaalbare reparaties ‘t nog best een tijd voort kan.
  Als voor zowel jou als je bovenbuurman ‘t geld een issue is, dan kan je overwegen om als VVE een lening aan te gaan. Je betaald deze vanuit (een verhoogde) servicekosten terug. En de kosten schuiven dus bij verkoop door naar de nieuwe bewoner. Nadeel is dat hogere servicekosten weer de verkoopbaarheid of verkoopprijs van je woning verminderen. Ik ben hier zelf geen voorstander van, maar het is tegenwoordig wel een mogelijkheid.
  Jullie hebben afgelopen jaar 2000 euro gespaard. Als er niet al te veel andere uitgaven aan zitten te komen kan je de ontbrekende €4500,- binnen een jaar of drie weer aangevuld hebben. Maar dan moeten er niet al te veel kosten en verrassingen bijkomen de komende periode.

  #13146
  Nederlandvve.nl
  Sleutelbeheerder

  Hoe krijg je een lening om een ​​dak te repareren? Omdat de bedragen voor een complete dakreparatie onbetaalbaar zijn

  #35101
  Nederlandvve.nl
  Sleutelbeheerder

  Als je niet van plan bent om er lang te wonen is het inderdaad wel handig om er over na te denken dat met een gebrekkig dak de verkoopwaarde van je woning wel daalt. Het kan de investering uiteindelijk wel waard zijn als je alleen al kijkt naar de verkoopwaarde. Kijk ook zeker rond bij verschillende aannemers want er zitten zeker wat rotte appels tussen. Zelf heb ik vorig jaar mijn gevel laten renoveren bij deze partij https://www.marcbohle.nl/gevelrenovatie-amsterdam/ en dat is goed bevallen. Ook wel frappant dat het 2,5 jaar geleden was vastgesteld maar dat de vorige bewoner er geen werk van gemaakt heeft samen met je bovenbuur. In ieder geval veel succes ermee!

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.