Decharge verlenen bij tweede vergadering?

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • #36182

  Stel, op een ALV zijn te weinig stemmen aanwezig om besluiten te nemen, bijvoorbeeld decharge verlenen aan het bestuur. Dan zal een tweede vergadering, op de voorgeschreven wijze, worden belegd. Als op deze tweede vergadering decharge verleend moet worden en de aanwezige stemmen zijn beperkt tot bijvoorbeeld alleen het bestuur en de kascommissie, kan dat dan? Ik stel deze vraag om de eigenaren in onze VVE er van te overtuigen dat het van belang is dat iedere eigenaar betrokken is en om te tonen en wat de gevolgen kunnen zijn bij een gebrek aan deze betrokkenheid. Benieuwd naar antwoorden en opmerkingen, waarvoor alvast mijn dank.
  Martin

  #36184
  monaster
  Bijdrager

  Als de bestuursleden en leden van de kascommissie VvE-leden zijn dan kan dat natuurlijk.
  Waarom niet?

  #36248
  Rene
  Bijdrager

  Is de eerste vergadering verder wel gehouden incl. stemmingen ook al hebben deze geen rechtsgeldigheid?
  Want ook zonder ‘t halen van een quorum kan de 1e vergadering wel een signaal afgeven.
  Zeg dat ‘t quorum 2/3e is en die avond is er 60 van de 100 man. Zeg dat 50 van de 60 decharge afgeven.
  Dan zegt dat wel iets over ‘t gevoerde beleid door ‘t bestuur. Ook al is het (nog) niet rechtsgeldig.

  Zo doen wij ‘t wel regelmatig als er geen spannende dingen ter vergadering komen.
  Dan bieden we de uitslag van de eerste vergadering en bieden aan deze uitkomst als hamerstuk op de 2e vergadering in klein comité te bekrachtigen.

  Dat scheelt een hoop mensen het zware offer van nog een vrije avond.

  Wat niet kan is de tweede vergadering expliciet besloten maken voor bestuur en kascommissie. Onze 2e vergadering is dus uitsluitend een voorstel om ‘t zo af te handelen.

  Hoewel ik als bestuurslid voor betrokkenheid ben, vind ik de tweede vergadering een vloek en een zege.
  Ondanks een lage opkomst (hoewel wij elk jaar weer dichter bij ‘t quorum komen), geef je als bestuur toch openheid van zaken en iedereen een tweede kans om na aanleiding van de notulen van de 1e vergadering. Bij de tweede vergadering aanwezig te zijn.

  Maar daar loert voor mij ook ‘t grootste gevaar. Men haakt vaak af voor de tweede vergadering als men al op de eerste is geweest. Het gevolg is dat op de 2e vergadering vaak met nog minder mensen beslist wordt als dat er voor de 1e vergadering aanwezig waren. Een gehaaid personage zou met het ronselen van wat stemmen al heel snel tot een meerderheid van stemmen kunnen komen door de lage opkomst zeker op de 2e vergadering.

  #36250
  Rob
  Bijdrager

  @Rene, begrijp ik nu goed dat er bij jullie in een tweede vergadering dus feitelijk goedkeuring wordt gevraagd voor een eerdere stemming over een ongeldig besluit ?
  Ik begrijp de problemen m.b.t. een tweede vergadering maar persoonlijk zet ik toch wel vraagtekens bij jullie oplossing.
  Hebben jullie deze constructie al eens juridisch laten onderzoeken?

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.