Digitaal oproepen voor vergadering mogelijk ?

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • #6143
  Rob
  Deelnemer

   Onlangs verscheen dit artikel op de site van VvE centraal.

   Daarin is onder andere te lezen: “… Een kleine steekproef onder bestuurders en beheerders die onlangs hebben deelgenomen aan de jaarlijkse opleidingsdag van ons kantoor, leert dat in ongeveer 90% van de gevallen de vergadering van eigenaars digitaal, bijvoorbeeld per e-mail, wordt opgeroepen.”

   Op zich volgens mij al een vreemde zaak aangezien er naar mijn idee daarover tot nu toe nog niets is geregeld in de reglementen of in de wet.

   De jurist van Rijssenbeek stelt echter daarover: “… Uitgangspunt daarbij is dat verzending schriftelijk, per gewone post, plaatsvindt. Sinds een wetswijziging in 2006 is het echter mogelijk geworden de leden onder voorwaarden ook digitaal op te roepen voor de vergadering van eigenaars. Dit blijkt uit artikel 5:124 lid 2 in samenhang met artikel 2:41 lid 5 BW.”

   Dat vind ik erg vreemd !
   Want ,… wat is dan de samenhang tussen artikel 5:124 lid 2 BW en artikel 2:41 lid 5 BW ?

   Artikel 5:124 lid 2 luidt : “… Titel 1 van Boek 2 is van toepassing behoudens de artikelen 4, 6, 13 lid 2, 17, 18, 19 leden 1-3, lid 4, tweede zin, lid 6, tweede zin, en lid 7, 20, 21 en 22 en met inachtneming van de in de volgende artikelen van de onderhavige titel”

   Dáár is dus geen enkele verwijzing te vinden naar artikel 2:41 lid 5 BW.

   Daarna hebben we nog te maken met lid 3 van artikel 5:124 BW welke luidt : “… Titel 2 van Boek 2 is slechts van toepassing voor zover de onderhavige afdeling daarnaar verwijst.”  waarbij de onderhavige afdeling dus het gedeelte van boek 5 is dat over VvE’s en appartementsrechten gaat.

   In dat gedeelte van boek 5 dat over VvE’s en appartementsrechten gaat is echter ook geen enkele verwijzing te vinden naar artikel 2:41 lid 5 BW, wat naar mijn idee dus betekend dat artikel 2:41 lid 5 BW niet van toepassing is op de VvE.

   Uiteraard heb ik ook de firma Rijssenbeek een email gestuurd met de vraag waaruit de samenhang tussen de door hen genoemde artikelen zou blijken  danwel de vraag waaruit zou blijken dat artikel 2:41 lid 5 BW wél van toepassing is op de VvE.

   Al wachtende op het antwoord is er wellicht iemand anders die er ook iets over kan zeggen !

   #6145
   Bob
   Deelnemer

    Hi Rob,
    Zie para “12. De digitale oproeping” op bladzijde 222 van HET boek.
    Daar wordt het in samenhang met de toelichting op artikel 49, met name aantekening 5, haarscherp uitgelegd.
    Vriendelijke groet, Bob

    #6146
    Rob
    Deelnemer

     Hoi Bob,
     Hartelijk dank voor de verwijzing naar het artikel in het boek !
     Als ik het goed begrijp is alleen het ontbreken in het BW van de schriftelijkheidseis betreffende communicatie in de VVE dus de reden dat er geen beletsel is om ook het digitaal oproepen van de leden mogelijk te maken.
     Persoonlijk zou ik het, voor de duidelijkheid, wél zo fijn gevonden hebben als het ingediende amendement op die wijze in de regelgeving vastgelegd zou zijn.
     Ik denk dat wetgeving op die manier voor iedereen begrijpbaar blijft.
     Nu kunnen kennelijk (sorry dat ik het zeg, op “vage” gronden) bepaalde artikelen in tegenstelling tot het wetboek toch op de VvE van toepassing zijn.
     Met vriendelijke groet,
     Rob

     #6147
     Bob
     Deelnemer

      Hi Rob,
      Alinea 1; graag gedaan.
      Alinea 2; correct.
      Alinea 3; correcte amendement. De minister heeft dit amendement ontraden, waarop het amendement werd ingetrokken. Er ligt voor de juiste interpretatie van de wet heel erg veel besloten in de parlementaire geschiedenis, dat is nu eenmaal zo, en dat zal gegeven het huidige systeem nooit veranderen.
      Vriendelijke groet, Bob.

     4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
     • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.