Digitaal stemmen

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Auteur
  Berichten
 • #6631
  Tim
  Deelnemer

   Beste,

   Hieronder een aantal vragen, gaande over het digitaal stemmen binnen de VVE. Ik geloof dat digitaal stemmen een toekomst heeft, met een van de redenen dat het voor een grotere stem “opkomst” zal zorgen. Toch zijn sommige regels mij nog niet helemaal duidelijk.

   Wie wordt eigenaar/beheerder van de uitgebrachte stemmen bij digitaal stemmen? De Data wordt immers opgeslagen door de software partij en dus centraal bij hun. Hoe worden deze veiliggesteld en wat zijn hier de eisen voor? Wat als zij failliet gaan, wat gebeurd er dan met de opgeslagen besluiten?

   Alvast bedankt.

   Tim

   • Dit onderwerp is gewijzigd 2 maanden, 2 weken geleden door .
   #6645
   Rob
   Deelnemer

    Ik weet zo net nog niet of digitaal stemmen de toekomst heeft.
    Persoonlijk zie ik nog heel wat knelpunten en onvolkomenheden en vraag me ook af of het wel een goede zaak is voor een VvE.

    #6648
    Tim
    Deelnemer

     Hi Rob,
     Bedankt voor je reactie. Mag ik vragen wat voor knelpunten en onvolkomenheden jij ziet? Zou je een paar voorbeelden kunnen noemen?
     Met vriendelijke groet,
     Tim

     #6651
     Rob
     Deelnemer

      Hoi Tim,
      Ik denk niet dat ik het beter kan omschrijven dan mr.  de Laat in dit artikel.
      Eigenlijk vanaf de zin “wanneer is er sprake van de nodige waarborgen?”
      Ik denk ook dat één en ander eerst goed georganiseerd en omschreven moet worden voordat men allerlei wantoestanden met slecht uitgevoerde stemmethoden gaat creeëren.

      #6661
      Tim
      Deelnemer

       Hoi Rob,
       bedankt voor de reactie. Inderdaad een interessante gedachten vanuit dat artikel. Onderstaande link heeft met de zelfde zaak te maken.
       Stel dat er gebruik wordt gemaakt van een systeem die de punten in onderstaande link allemaal vervuld, zou dit dan wel iets kunnen zijn waar u zich bij aansluit. Denk bijvoorbeeld aan de Blockchain technologie. Waarbij de stemmen decentraal worden opgeslagen, de data altijd inzichtelijk is, er niet een partij is die stemmen naderhand kan wijzigen, zonder dat dit inzichtelijk is door de rest. Dus eigenlijk de gebruiker te traceren is en de data veilig is opgeslagen?
       https://www.share-board.nl/blog/-1638-software-voor-digitaal-stemmen-hoe-werkt-dat-voor-een-vve/
       Alvast bedankt, ik hoor graag.
       Groet,
       Tim

       #6662
       Rob
       Deelnemer

        Hoi Tim,
        Als ik het artikel in jouw bijdrage zo lees krijg ik eerlijk gezegd de indruk dat men het idee heeft dat digitaal stemmen eigenlijk de norm zou moeten worden in de VvE.
        Zie o.a “… Het laat op zich wachten dat de fysieke vergaderingen op den duur transformeren naar ‘ontmoetingen’ of ‘bijeenkomsten’, die worden gebruikt voor de inhoudelijke discussies, het delen van de persoonlijke overwegingen en voor de sociale aspecten. De zaken worden eerst inhoudelijke en persoonlijk besproken en de formele besluitvorming verschrompelt tot traceerbare digitale hamerslagen.
        Het kan een idee zijn om toekomstgericht hierop te anticiperen en aanpassingen van aktes of reglementen in deze richting op te zetten.”

        Vanuit het oogpunt van softwareontwikkelaars en automatiseerders is dat misschien een leuk idee, maar persoonlijk lijkt mij dat geen goed plan.
        Ik vind dat we vooral moeten blijven bij de basis van wat een VvE eigenlijk is en bij de huidige vorm van besluitvorming die op zich naar mijn idee prima voldoet.
        Ik ben het wel met je eens dat digitaal stemmen daarin een extra mogelijk zou kunnen zijn, indien voldaan is aan een aantal waarborgen zoals in het artikel zijn omschreven.
        Als het daarbij echter nodig of zelfs noodzakelijk is om daarvoor een heel softwarematig systeem te ontwikkelen lijkt mij het doel enigszins voorbij te gaan en zou ik zeggen, hou het lekker bij de volmacht.
        In principe zie ik eigenlijk dan ook geen verschil tussen een volmacht met steminstructie en een digitale stem.
        Het doet me ook een beetje denken aan mijn eigen werkomgeving.
        Allerlei processen en methoden worden geautomatiseerd en als er dan een kleine kink in de digitale kabel komt loopt het fout en kunnen zelfs de standaard processen ineens niet meer uitgevoerd worden.
        Ik heb af en toe het idee dat we aan het over-automatiseren zijn. 😉
        Ik ben het ook zeker niet eens met het gedeelte tekst over de volmacht en daarnaast is die tekst ook nog eens niet geheel juist naar mijn idee.
        “… De volmacht kan vervallen.
        Een volmacht is bedoeld om de fysieke afwezigheid te compenseren.
        Aangezien digitaal stemmen op zichzelf al een compensatie is van de fysieke afwezigheid, vervalt het nut van een volmacht.
        En, het is overigens onzinnig om ook nog een volmacht toe te laten voor het digitaal stemmen.
        Het is de vraag of je als VvE het stemmen per volmacht in stand wilt houden: je kunt afspreken dat eigenaren óf fysiek óf digitaal kunnen stemmen. “
        Het gebruik van een volmacht binnen de VvE is alleen mogelijk wanneer dat bepaald is in de statuten van de VvE.
        En wanneer in de statuten is bepaald dat het gebruik van een volmacht is toegestaan kan men daar niet van afwijken.
        Je kunt in dat geval als VvE dus niet afspreken dat een eigenaar uitsluitend fysiek of digitaal kan stemmen.
         

       6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
       • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.