Discussie over waterleidingen in betonvloer laait weer op

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
 • Auteur
  Berichten
 • #36318
  DikOz
  Deelnemer

   In een reactie op het VVE nieuws “Waterleiding in betonvloer VvE: gemeenschappelijk of niet?” is te lezen “Voor zover het gaat om de leidingen die (uitsluitend) ten dienste staan van een appartement (en dat zijn dan de leidingen na de watermeter) zijn die leidingen privé [….]”.

   In jurisprudentie is echter al vaker te vinden dat artikel 9.1b MR 1992 semantisch op meerdere wijzen is uit te leggen. Eén uitleg is dat het artikel geen uitspraak doet over leidingen sec.
   Ik vraag mij af of de uitleg dat artikel 9.1b gaat over installaties, nog steeds stand houdt. In die uitleg bepaalt art 9.1b slechts of een installatie inclusief leidingen al dan niet gemeenschappelijk is. (Slotzin van het artikel is: alles voor zover die installaties niet uitsluitend ten dienste van één privé gedeelte strekken. )
   Een voorbeeld van een installatie inclusief leidingen die in die uitleg wel privé is, is een installatie als een privé CV-ketel inclusief leidingen en radiatoren. Dan gaat daarna wel de ‘leidingen in beton’ discussie spelen.

   Mijn 2-de vraag gaat over de ‘beton’ redenering: Tegenwoordig worden vaak badkamers en keukens geheel vernieuwd. Als daarvoor leidingen in het beton verlegd moeten worden en de VVE geeft toestemming, wat zijn die leidingen dan privé of gemeenschappelijk?

   #36319
   Rob
   Deelnemer

    Heel goed punt @DikOz
    Zeker als het zoals in de discussie gaat over de waterleidingen zijn er nog wel veel punten waar discussie over mogelijk is.
    Wat is de waterinstallatie precies, en waar houdt hij op.
    Ik ken diverse VvE’s met allemaal heel verschillende waterleidingsystemen.
    De ene heeft in ieder appartement een meter, de andere alleen een centrale meter bij de hydrofoor, de andere weer alleen meters in de berging voordat de leiding omhoog naar de appartementen gaat.
    Ik ben het geheel met je eens dat een installatie inclusief leidingen erg ruim omschreven is.

    #36320
    Rob
    Deelnemer

     Een voorbeeld van een installatie inclusief leidingen die in die uitleg wel privé is, is een installatie als een privé CV-ketel inclusief leidingen en radiatoren. Dan gaat daarna wel de ‘leidingen in beton’ discussie spelen.

     Waarom ben jij van mening dat daarna de ‘leidingen in beton’ discussie gaat spelen ?

     #36323
     DikOz
     Deelnemer

      Ik nam aan dat de CV leidingen in mijn voorbeeld in het beton liggen. Dan mag ‘daarna’ ook ‘daarvoor’ of ‘tijdens’ zijn om aan te geven dat afgewogen moet worden dat als de installatie inclusief de leidingen volgens 9.1.b privé zouden zijn, er desondanks (misschien toepasselijke) gerechtelijke uitspraken zijn die de kosten van het repareren van de leidingen toch ten laste van de VVVE verordonneren vanwege het laten prevaleren van de ‘leidingen in beton’ redenering.

      #36325
      Rob
      Deelnemer

       Naar mijn mening is de splitsingsakte bepalend voor het vaststellen welke delen en zaken gemeenschappelijk of privé zijn.
       Ik deel dan ook jouw conclusie dat de leidingen van jouw individuele CV installatie niet gemeenschappelijk zouden zijn.
       Dat je voor een eventuele reparatie van die leidingen in overleg moet gaan met de VvE lijkt me duidelijk, maar niet onoverkomelijk.

       #36326
       DikOz
       Deelnemer

        Mijn stellingname gaat nog een stap verder dan “in overleg moeten gaan”. De kosten van reparatie van de CV leidingen kunnen gewoon voor de VVE zijn, doordat die in mijn voorbeeld in een betonnen gemeenschappelijk vloer liggen. Ik heb geen voorbeeld kunnen vinden voor een privé CV installatie, maar deze gerechtelijke uitspraak komt er wel heel dicht bij.

        Er staat o.a. “[verzoeker] kan daardoor niet bij de afvoerleiding; hij heeft de betonnen vloer moeten laten openhakken teneinde de reparatie aan deze afvoerleiding te kunnen laten uitvoeren. Het is dan ook aannemelijk dat de afvoerleiding onder deze omstandigheden ook als gemeenschappelijk heeft te gelden.”

        Deze uitspraak is uit 2011, en vermoedelijk zijn er latere uitspraken die zelfstandig tot een tegenstelde conclusie komen. Voorlopig houdt ik het bij 2011 voor alle leidingen die in beton liggen, tenzij de splitsingsakte dit uitdrukkelijk anders regelt (bij ons is dat niet zo).

        Ik heb nog wel moeite met leidingen die later door de eigenaar bijvoorbeeld in een badkamer zijn aangelegd, zie begin van dit onderwerp.

        #36327
        Rob
        Deelnemer

         Ik heb geen voorbeeld kunnen vinden voor een privé CV installatie, maar deze gerechtelijke uitspraak komt er wel heel dicht bij.

         Die stelling deel ik niet met je.
         De rechter stelt in die casus vast : “De afvoerinstallatie (met alle bijbehorende leidingen) vormt een stelsel binnen het gebouw dat (mede) strekt ten behoeve van meerdere privé gedeelten.
         Dus conform MR 1992 gemeenschappelijk.
         Alleen op die grond zouden de kosten in die kwestie dus al voor de VvE zijn.

        7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
        • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.