dubbel glas plaatsen / splitsingsakte / wie betaalt?

  • Dit onderwerp bevat 2 reacties, 3 deelnemers, en is laatst geüpdatet op mei 11, 201610:36 am door .
3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
  • Auteur
    Berichten
  • #2774
    dennis
    Deelnemer

      Ik heb een tijdje terug een appartement gekocht. Nu wil ik graag dubbel glas plaatsen. De kozijnen en het glas vallen volgens de splitsingsakte echter onder het collectieve eigendom, waardoor financieel gezien mijn investering tot het collectieve eigendom zou vervallen.

      Bijna alle woningen in het complex beschikken al over dubbel glas (dit is destijds geplaatst door de woningbouw corporatie tegen een kleine huurverhoging, het betreft hier namelijk ex huurwoningen), op enkele woningen na (waaronder mijn woning). Voor het complex hebben we ook een collectieve glasverzekering voor dubbel glas.

      Ik heb van de VVE toestemming om ook dubbel glas te plaatsen, echter op eigen kosten.Is dit correct? Of kan ik de VVE verplichten om mee te betalen omdat de andere woningen immers ook over dubbel glas beschikken, en de beglazing tot het collectieve eigendom behoort? Wanneer ik dit op eigen kosten doe, vervalt mijn investering immers tot het collectieve eigendom. Ik heb dit voorstel reeds ingebracht tijdens de VVE-vergadering, maar de VVE ging niet akkoord met een financiele bijdrage vanuit de VVE omdat dit geen ‘collectief belang’ zou hebben.

      Om het verhaal nog ingewikkelder te maken: Ik heb mijn woning gekocht onder speciale voorwaarden (koopgarant) van de woningbouw vereniging. Dit betekent o.a. dat er bij verkoop een winstdeling plaatsvindt tussen mij en de woningbouw vereniging. Investeringen voor verbeteringen aan de woning worden echter apart getaxeerd en zouden mij volledig toekomen. Echter: het plaatsen van dubbele beglazing valt hier niet onder, omdat het glaswerk tot het collectieve eigendom behoort en niet tot mijn woning. Dit wordt door de woningbouwvereniging dus niet ale een waardevermeerding gezien, en zij willen hier ook niet van afwijken en verwijzen mij naar de VVE. De VVE wil echter niets bijdragen en verwijzen mij weer naar de woningbouw corporatie.

      Kortom: Ik kan het dubbele glas op eigen initatief plaatsen, maar ben in de huidige situatie financieel gezien het geld gewoon kwijt…..moet ik dit doen, of weet iemand misschien de juiste oplossing? Alvast dank !

      #2779
      Bob
      Deelnemer

        Hi Dennis,
        Naar aanleiding van jouw post het volgende.
        Je kocht het appartement in de staat waarin het op dat moment verkeerde, dus met enkelglas. Uitgangspunt is dat je zou verwachten dat de prijs/het bod gebaseerd is op alle eenvoudig waarneembare feiten. Verder kende je de voorwaarden van de koopgarant-regeling (of had die kunnen/moeten kennen). Daarmee houdt mijns inziens het verhaal bij de woningcorporatie op.
        De VvE is verplicht “de schil” te onderhouden, maar niet verplicht om die te verbeteren. De appartementen die al van dubbelglas zijn voorzien hebben daar in het verleden voor betaald in de vorm van huurverhoging. De VvE geeft je n.m.m terecht toestemming om op eigen kosten dubbelglas te installeren, de VvE hoeft voor die verbetering niet mee te betalen. Daarmee houdt het ook bij de VvE op.
        Mijn advies zou zijn om zelf de afweging te maken hoeveel je bereid bent te investeren in eigen wooncomfort en een geringer energieverlies waarmee het dubbelglas zich op termijn “terugverdient”. Dat onder de vigerende regeling de corporatie daar op termijn een (gering) voordeel door heeft moet je op de koop toe nemen. Vergeet ook niet dat op termijn er mogelijk steeds minder mensen zullen zijn die een appartement willen kopen met een slecht maar verplicht energielabel, omdat het appartement nog steeds enkelglas heeft.
        Ik zie niet hoe je iemand anders zou kunnen aanspreken om jouw investeringskosten (mede) te dragen. Het is niet anders.
        Vriendelijke groet, Bob

        #2796
        William
        Deelnemer

          Hai,
          Helemaal eens met Bob. Vergeet niet dat je ook uiteindelijk de voordelen plukt, eventueel toekomstig herstel/vervanging/schade komt ook voor rekening van de VvE. Dit valt zeer waarschijnlijk duurder uit dan bij enkel glas.

        3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
        • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.