Dubbelglas

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Auteur
  Berichten
 • #13185
  Anoniem
  Deelnemer

   Beste forumleden,

   ik heb sinds kort een appartement gekocht waarbij uiteraard Vve een onderdeel is.
   nu wil ik in mijn woning dubbel glas plaatsen gezien ik hiervoor zelf budget heb.

   Enkel zou hier toestemming voor moeten worden verleend vanuit de Vve beheerder?
   Ik heb dit gevraagd en krijg een vrij simpel antwoord terug dat ik het niet mag laten zetten en gewoon enkel glas moet houden vanwege verzekeringskwesties.

   Kan dit zomaar geweigerd worden ookal zou ik bijvoorbeeld akkoord gaan dat ik glas schade zelf betaal etc?

   ik vind het een raar verhaal dat ik zelf niet mag bepalen of ik dubbel glas in mijn woning heb namelijk zeker gezien dit veel beter is in vele opzichten.

   graag jullie hulp wat hier aan te doen is

   #13187
   RonaldL
   Deelnemer

    Technisch zult u gelijk hebben, dubbel is beter dan enkel.
    Echter het gaat hier om een formele kwestie: het raam is helemaal niet van u, het is van de VvE. U als appartementsrechteigenaar gaat daar dus niet over.
    Dat laat in het midden dat u in de ALV een agenda punt kunt laten opnemen waarin u uw plan beschrijft en toestemming vraagt. Het is namelijk ook niet de beheerder die er over gaat.
    Beschrijft u vooral de formele zaken:
    – u betaald de vernieuwing
    – u zorgt voor onderhoud (en als u dat wilt verzekering)
    – u vrijwaart de VvE van elke aansprakelijkheid ten aanzien van de ramen
    – u verklaart deze punten expliciet “door te verkopen” aan een opvolgende eigenaar anders dient u dan de oude situatie te herstellen.
    (En ik zal nog eel wat punten vergeten zijn in dit lijstje)
    Misschien krijgt u in de ALV voldoende stemmen vóór uw plan.
    Nog even daargelaten het plan, dat u zou voor kunnen stellen, om alle ramen in het complex te laten vernieuwen opdat ook andere eigenaren op termijn voordeel hebben.

    #35103
    DikOz
    Deelnemer

     Nu energie besparing tegemwoordig zo hoog op de agenda staat, zou ik het vreemd vinden als een VVE  bestuur niet meewerkt aan deze vernieuwing of het zelfs tegenhoudt. (RonaldL gaf al aan dat de beheerder geen partij is is in deze. Tenzij de beheerder ook bestuurder is).
     Meedenkend zou misschien het volgende kunnen (MR 1992). De VVE besluit tot een verbouwing/vernieuwing van de beglazing bij jou. De VVE bepaalt samen met jou en betaalt. De andere eigenaren hebben geen voordeel van deze vernieuwing en hoeven dus niet mee te betalen (MR 1992,art 38.8). Jij als eigenaar betaalt de VVE voor de vernieuwde beglazing.

     #13223
     Yarding
     Deelnemer

      Het gaan wonen in een appartement is qua rechten en plichten wel altijd even wennen. Het besef dat je slechts eigenaar bent van een recht met exclusief gebruik, i.p.v. eigenaar van een fysiek woonhuis, is bij aanvang wel bijzonder bevreemdend. Mijn reactie hieronder doe ik als inmiddels ervaringsdeskundige betreffende hetzelfde onderwerp.
      Het is alleszins de moeite waard, om de andere VvE leden te polsen of er ook bij hen interesse is voor een dergelijke duurzame m.i. ‘n zeer goede investering. Met het bijbehorende kostenplaatje (offertes kunnen beschikbaar zijn binnen enkele weken) kan het bestuur bekijken of er voldoende spaargeld aanwezig is in het VvE reservefonds om een dergelijke duurzame  renovatie te kunnen  betalen. Uiteraard moeten de leden hier vervolgens wel mee akkoord zijn (mandaat aan het bestuur). Mocht een dergelijk bedrag niet beschikbaar zijn in het reservefonds en alvorens hiervoor privé kapitaal te investeren, zou ik willen adviseren om eens navraag te doen bij het Nationaal Warmtefonds voor het mogelijk kunnen afsluiten van een VvE energie-bespaarlening.

      #13224
      RonaldL
      Deelnemer

       Als het onderhoud is, kan het uit het reservefonds.
       Als het investering is, niet.
       Het reservefonds bevat geld dat geoormerkt is met diverse posten onderhoud uit het MJOP.
       Overtollige gelden in kas duidt op een te hoge eigen bijdrage en behoren tot de algemene reserve en niet tot het reservefonds.
       Tenminste zo zie ik het 🙂

       #35157
       Anoniem
       Deelnemer

        Juridisch is dit ook een lastige kwestie. Als je dubbelglas laat plaatsen, treedt er natrekking op. Het glas wordt onderdeel van het gebouw en de eigendom van het glas en de aansprakelijkheid komt daarmee terecht bij de gezamenlijke eigenaren.
        Dat maakt het lastig in verzekeringskwesties, maar ook wanneer er onderhoud gepleegd moet worden. Ik snap de VVE wel dat ze deze problematiek uit de weg gaan.

       6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
       • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.