Duurzaam meerjaren onderhoudsplan (DMJOP)

Tags: 

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #35249
  BXL
  Deelnemer

   Beste allen,

   Duurzaamheid en energiebesparing vragen krijgen steeds meer aandacht. De term duurzaam meerjaren onderhoudsplan (DMJOP) krijgt steeds meer daglicht. Voor VvE’s zal dat betekenen dat zij meer en meer te maken gaan krijgen met de vraag: Welke energiebesparende maatregelen/investeringen kunnen/willen wij in de komende jaren doen om energiebesparing te realiseren? Slimme investeringen aan de hand van een goed ‘energieadvies’ en vertaald naar maatregelen die worden opgenomen in een DMJOP kan de VvE, op termijn, groene cijfers op de balans opleveren.

   Vooropgesteld dat ik zeker niet tegen verduurzamingsmaatregelen ben, verwacht ik, gezien de complexiteit van deze materie, dat veel VvE’sbij deze ontwikkelingen voor enorme uitdagingen zullen komen te staan bij de besluitnemingen, mede door de uiteenlopende individuele belangen van de leden.

   Energiebesparende maatregelen vragen doorgaans om hoge investeringskosten. Bij een appartementencomplex zal je snel uitkomen op het maken van gezamenlijke kosten waarbij slechts een enkel individu de voordelen geniet (denk aan; dakisolatie voor de bovenwoning of kruipruimte isolatie voor de benedenverdieping). Woon je in een tussenverdieping dan zijn de voordelen behoorlijk ver te zoeken. Zelf zou ik er geen moeite mee hebben om kosten te maken waar ik zelf geen voordeel aan heb, echter leren ervaringen uit het verleden dat daar heel verschillend over gedacht wordt.

   En ja, hoe krijg je dan de meerderheid van de neuzen dezelfde kant op? Zijn er mensen die al ervaring hebben opgedaan binnen hun VvE m.b.t. het stemmen over energiebesparende maatregelen, het opstellen van een DMJOP en/of de uitvoer daarvan?

   PS: Overigens hoef je als VvE voorlopig ook niet meer op subsidie te rekenen want de pot is al een tijdje leeg: Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) voor VvE’s

   Vriendelijke groet,

   BXL

  1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.