Energietransitie in het MJOP

  • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op Geen antwoorden door .
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Auteur
    Berichten
  • #6252
    Nederlandvve.nl
    Sleutelbeheerder

    Redactie VVE forum:  ” Deze topic is afgesplitst van ‘Theoretische levensduur in het MJOP’ “

    Carla schreef:

    Een goed onderbouwd MJOP lijkt me een noodzakelijk ‘kwaad’.  😉
    Tevens dient deze regelmatig geactualiseerd te worden. En mocht blijken dat er ‘te veel ‘ in de pot zit, kan de VvE altijd nog besluiten om, een deel, uit te gaan keren aan de eigenaars.

    Ben het daar niet mee eens al is het ironisch bedoeld. Eerder lijkt het mij een “noodzaak” om een goed onderbouwd MJOP te hebben. Het is toch een leidraad voor de komende jaren om vast te kunnen stellen waar je als VvE op moet rekenen.

    Wat ik in deze discussie mis is het energie transitie verhaal. De (overigens in mijn beleving niet haalbare) ambitieuze plannen van de overheid om in 2050 van het gas af te zijn.

    Even terzijde: Er zijn 7.500.000 woningen in ons land. In 2050 van het gas af wil zeggen 33 jaar x 260 werkdagen per jaar is totaal 8580 werkbare dagen. Dit wil dus zeggen dat er vanaf nu ongeveer 900 woningen van het gas af moeten. Volgens mij is nog geen enkele installateur daar mee bezig. Ik begrijp ook wel dat er al diverse complexen en woningen van het gas af zijn dus die 7.500.000 is wat hoog gegrepen. Maar toch….

    Wat dit betekent voor de VvE? Nogal wat, ja. Wie gaat de kosten betalen voor de installatie van zonnepanelen, warmtepompen, nieuwe (en nog niet ontwikkelde)  technieken? De overheid zal daar niet veel aan mee betalen. Deze is alleen maar bezig om zoveel mogelijk geld uit de zakken van de burgers te kloppen en te roep toeteren dat de klimaatdoelen moeten worden behaald. Zonder enige vorm van beleid daarachter.. Dus komt het neer op de bewoners en op de 120.000 VvE’s die we in ons land hebben. Ik vraag mij af, ja weet het bijna zeker dat er bijna geen enkele VvE is die daar nu al geld voor reserveert in het MJOP. Als ze al een MJOP hebben.

    Ik wil hiermee alleen maar aangeven dat het belangrijk is en wordt om voldoende geld te gaan reserveren voor de toekomst, die niet meer zover weg is. Dus een overwaarde in het reservefonds kan volgens mij niet zoveel kwaad. Ik voorzie in de toekomst dat er heel veel VvE’s in de problemen gaan komen. Misschien zie ik het te somber in maar veel mensen denken in de trend van “ver van mijn bed show” of “het zal mijn tijd wel duren”. Door deze mentaliteit kan men wel eens een groot probleem veroorzaken.

    Nu pleit ik er niet voor om de bijdrage maar flink te gaan verhogen, o nee, dat is niet aan mij, maar ik denk dat het toch goed is om, als je in het bestuur zit of beheerder bent, daar over na te gaan denken en eventueel een beleid daarover te gaan ontwikkelen.

    Met vriendelijke groet

    Henk Voerman

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.