Eventuele verjarings termijn innnen service kosten?

  • Dit onderwerp bevat 3 reacties, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op Geen antwoorden door .
4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
  • Auteur
    Berichten
  • #40360
    mvanw
    Deelnemer

    Goedendag forumleden.

    Graag jullie mening of advies over een mogelijke verjarings termijn, indien die er is, van niet geinde servicekosten.

    In 2012 is voor 44 van 104 apartementen glasbewassing aangegaan en deze is vanaf die tijd bovenop de normale VvE bijdrage geint. (meestal via automatische incasso). Medio 2015 is deze extra bijdrage in de service kosten niet meer bij de bewuste appartementen in rekening gebracht. Dit is pas op de laatste ALV van april ‘ontdekt’ door de kascommissie. Nu komt de VvE ineens met een “na heffing” van kosten, die in eerste instantie wel werd verrekend en de laatste 7 jaar dus niet. (Bijdragen van boven en onder verschillen nogal mede door extra voorzieningen en dergelijke, dus ook nooit iemand opgevallen, werd immers automatisch afgeschreven)

    Nu is het opzich natuurlijk geen bezwaar om niet betaalde kosten alsnog af te rekenen, maar als je dit zou zien als een vordering van ‘achterstallige service kosten’ zit hier dan niet een max termijn van zeg 5 jaar terug aanvast???

    Het is echt niet zo dat dit bewust door de apartement eigennaren niet is betaald, de VvE heeft nagelaten dit te innen. Bij al dan niet bewuste achterstanden kan je na een tijd omslag van schulden krijgen, en zou dat dan hier ook zo zijn, als is het maar voor bijvoorbeeld de termijn van 2025 tot 2017??

    Bvd

    Marlon

    #40362
    RonaldL
    Deelnemer

    Het is iets ingewikkelder.
    Want: de VvE kan slechts bijdragen vorderen volgens de breukdelen die in de Akte van Splitsing staan.
    In een ALV andere verdeling dan die breukdelen afspreken, is een nietig besluit. Kan dus niet.
    Als het dus zo is dat glasbewassing geacht wordt een onderdeel te zijn van het noodzakelijke onderhoud aan het pand, kan je alleen omslaan volgens de breukdelen die in de akte staan.

    Je zou kunnen overwegen, buiten de VvE om, een service voor bepaalde eigenaars te organiseren, die dan individueel omgeslagen wordt, tegen een een of andere vergoeding. Maar dat loopt dan buiten de VvE begroting en jaarverslag. Dat het bestuur zich geroepen voelt daar activiteiten voor te ontplooien is aardig, maar maakt het nog geen VvE aangelegenheid.

    Als het toch in de VvE begroting is geslopen, is voor elk verlopen jaar een jaarrekening opgesteld en door de ALV goedgekeurd en vervolgens decharge verleend voor gevoerde beleid.
    Feitelijk valt er dan niks meer “te vorderen”.
    Als er door fouten in het verleden een “lager dan had gekund saldo” is ontstaan (immers te weinig gefactureerd en geïnt), dan is daar op zich niks mis mee: het saldo is sowieso naar rato van de breukdelen jouw eigendom (ook al kan je er niet aankomen). Aanvullen van saldo, voor zover nodig, kan alleen volgens de breukdelen.

    Eigenlijk ontstaan de financiele problemen tussen de eigenaars in dit geval alleen doordat de bijdrage voor glasbewassing niet conform de breukdelen is vastgesteld (tenminste voor zover ik uit uw beschrijving heb kunnen destilleren)

    #40378
    mvanw
    Deelnemer

    Dank voor het antwoord. Het geeft wel het een en ander te denken.

    Het zijn eigenlijk “service kosten” die feitelijk geen service kosten zijn vanuit de VvE, omdat dit buiten de VvE om gaat, ook al faciliteerd het beheer de financiele afhandeling hiervan?

    De VvE heeft kennelijk de kosten al die tijd “voorgeschoten”, na het niet meer innnen van de bijdrage, en dit met het decharge verlenen van de jaarcijfers akkoord bevonden door de leden?

    En dus voor de VvE door het akkoord geven op die jaarcijfers, en het feit dat geen service kosten van de VvE zijn, ook niet meer vorderen???

    Het totaal over naar hun zeggen 7 jaar is €14,500 wat ze dus nu nog willen innen…
    En die 7 jaar is dus waar we nu in eerste instantie op stuk lopen, er staat namelijk een stuk op NederlandVvE over een verjaringstermijn van 5 jaar op invorderingen, maar dat zou hier dus niet opgaan.

    Denk dat op de 2e vergadering er toch nog iets meer duiding en uitleg van uit het berheer en het (aftredende) bestuur zal moeten komen, al dan niet met een navraag bij een rechtsbijstand…

    Gaat niet eens om de kosten, maar de manier waarop en tot waar ze kunnen innnen…

    Maar dank zover…

    #40380
    RonaldL
    Deelnemer

    14.500 voor 7 jaar voor 44 appartementen is 47 euro per jaar per appartement. Op zich een normaal bedrag.

    Als de meerderheid in de ALV vindt dat dat teruggevorderd moet worden, ook al is dat over 20 jaar bij wijze van spreken, dan is dat zo. Klaar.

    Maar de vraag werpt zich op of zulk een besluit stand zou houden bij de rechter.

    Zoals ik al eerder aangaf, heb ik het vermoeden (zonder kennis te hebben van de onderhavige Akte van Splitsing) dat de constructie helemaal niet kan, in de zin dat het besluit om service kosten te berekenen anders dan die volgens de breukdelen per Akte, in strijd is met die Akte en dus nietig is.

    Hoe zou een toekomstige nieuwe eigenaar moeten weten dat hij naast de servicekosten, zoals bepaald via de Akte, nog additionele kosten zou moeten betalen? Die notulen uit 2012 zijn niet bij het Kadaster terug te vinden denk ik.

    Ik vermoed dat in 2012 niemand zich bovenstaande heeft gerealiseerd, het zal geen boze opzet zijn. Ook het vergeten te vorderen is geen boze opzet. Maar nu is het ff lastig.

    Ik zou proberen in goed onderling overleg een modus te vinden voor het ontstane gat van die 14500 euro, maar intussen de glasbewassing regeling in overeenstemming te brengen met wat de Akte wel toestaat (als het persé binnen de VvE moet, met andere woorden binnen de breukdelen-service kosten) of anders op vrijwillige basis als groepje eigenaars zelf glasbewassing inhuren buiten de VvE om.

    Bij ons zit de gehele glasbewassing gewoon in de normale servicekosten, iedereen betaald mee, alhoewel de begane grond appartementen er niks aan hebben eigenlijk, maar ja, die hebben een tuintje, de andere niet, maar die hebben een balkonnetje. Zo heeft ieder wat.
    Glasbewassing wordt hier gezien als noodzakelijk onderhoud daar het ook voor het verfwerk belangrijk is.

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.