Financieel gerelateerde besluiten met slechts 2 stemmen

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • #5057
  RonK
  Deelnemer

   Ik ben beheerder van een zeer kleine VVE met slechts 2 stemmen waar ik zelf één van ben.  De VVE was lang slapend maar is vorig jaar ingeschreven bij KvK, modelreglement 1972 is van toepassing.  Probleem is dat de andere stem financiële problemen heeft ( zit o.a. in opeetregeling eigen huis).

   Er zijn maar 2 stemmen en vooral bij financiëel gerelateerde besluiten is er snel onenigheid en dus geen meerderheid van stemmen. Bijvoorbeeld:

   1) Het besluiten in vergadering tot een maandbedrag  om een financiële reserve op te bouwen.  Als goedkoopste vorm denk ik aan een maandbedrag afgeleid van een (0.b.v. 0,5% herbouwwaarde)  in 2 jaar op te bouwen reserve vermeerdert met de jaarlijkse verzekerings- en bankkosten. In ons geval komen we dan op een maandbedrag van ca. 65 Euro per persoon. Hoe krijg ik dit bedrag geformaliseerd ? Er zal geen meerderheid van stemmen zijn.

   2) Hetzelfde probleem speelt bij het nemen in vergadering van een incassobesluit. De vergadering kan in meerderheid geen besluit nemen om  bijv. een incassobureau in te schakelen bij wanbetaling ( wat te verwachten is en ook al speelt bij alléén de betaling van het betreffende mansdeel van de opstalverzekering)

   Hoe krijg ik dergelijke zaken geformaliseerd zodat indien nodig met vervolgtrajecten opgetreden kan worden?

   Alvast dank voor het meedenken,  vr. gr. Ron

    

    

   #5071
   Bob
   Deelnemer

    Hi Ron,
    Je zit helaas in een impasse, maar er is een uitweg.
    In jouw VvE kan feitelijk alleen maar unaniem worden besloten. Eén eigenaar kan nooit een (normale) volstrekte meerderheid behalen. Je hebt dus voor alles de andere eigenaar nodig.
    In dit geval onthoudt de andere eigenaar, zonder redelijke grond, medewerking.
    De medewerking van de enige andere eigenaar moet in dit geval worden gelijkgesteld met de medewerking van de vergadering.
    Je zal de zaak voor moeten leggen aan de rechter (kanton, verzoekschrift), en moeten vragen om een vervangende machtiging als bedoeld in BW5 artikel 121.
    Zou ik laten regelen door jouw eigen rechtsbijstandverzekering (indien je die hebt), en anders probeer je bijvoorbeeld het juridisch loket.
    Sterkte, succes, en vriendelijke groet, Bob.

   2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
   • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.