Gemeenschappelijke ruimte afstaan of verkopen

 • Dit onderwerp bevat 5 reacties, 5 deelnemers, en is laatst geüpdatet op april 8, 20189:12 pm door .
6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Auteur
  Berichten
 • #2009
  Mvrielink
  Deelnemer

   Ik ben mij aan het oriënteren op een verbouwing en heb hier wat creatieve ideeën over. De juridische haalbaarheid hiervan is voor mij moeilijk te bepalen, maar allicht dat iemand hier een lichtje kan opsteken.
   Mijn beneden buurman op de 1e heeft een berging op de 3e etage. Ik woon op de 2e etage en heb een huisgebonden slaapkamer op de 3e etage. Nu wil ik de berging van mijn buurman overnemen om bij mijn woning te betrekken. Hij is hiertoe bereid mits er een nieuwe berging voor hem wordt aangeboden.
   Op de 3e etage is een aantal vierkante meter gemeenschappelijke ruimte. Hier zou voor hem een nieuwe berging gemaakt kunnen worden. Het gemeenschappelijke gebruik is alleen voor mijn buurman en ik. Echter, de ruimte is van de VvE, vermoed ik.
   Welke mogelijkheden zijn er om dit te goed te regelen. Kosten zijn geen probleem, de splitsingsakte aanpassen en de vierkante meters overkopen zijn haalbare scenario’s. Maar kan dat wel, en wat is wijsheid. Ik lees ook iets over exclusief gebruiksrecht, maar zou dat volstaan als je echt een berging wilt bouwen?

   • Dit onderwerp is gewijzigd 2 maanden, 2 weken geleden door .
   #2010
   Peter
   Deelnemer

    Dit moet je eerst voorleggen aan de algemene ledenvergadering.
    Staat jullie splitsingsreglement dit wel toe?
    Heeft deze verbouwing gevolgen voor de constructie van het pand?
    Hou er rekening mee dat voor het wijzigen van de splitsingsacte een gekwalificeerde meerderheid nodig is (4/5 voor het wijzigen van een bestemming binnen deze acte) en dat eventuele hypotheekverstrekkers het laatste woord hebben.

    #2012
    Rob
    Deelnemer

     Naar mijn idee kan je dergelijke verbouwingen en veranderingen alleen juist regelen door de splitsingsakte te wijzigen en alles via de notaris vast te leggen.
     Op die manier kan je nu en in de toekomst veel problemen voorkomen!

     #2013
     William
     Deelnemer

      Enige optie in deze is een wijziging van de splitsingsakte. Op nederlandvve.nl staat hoe.
      Wat je hier bedoelt met ‘exclusief gebruiksrecht’ weet ik niet, maar daarmee wordt normaliter hetgeen wat je gekocht hebt bedoeld. Met het kopen van een appartementsrecht, koop je exclusieve gebruiksrecht van hetgeen beschreven als het appartement dat je koopt.

      #2167
      Mvrielink
      Deelnemer

       Bedankt allemaal voor jullie reacties. Ik ben in overleg met de VVE om te kijken wat er nodig is om de splitsingsakte te wijzigen. We zitten in een vrij grote VVE (250+), dus het zou wel eens lastig kunnen worden. Verder wil de VVE kijken of ze iedere berging van soortgelijke woningen direct mee kunnen nemen.

       #7002
       Belle12
       Deelnemer

        Hi, ben heel benieuwd hoe dit is afgelopen, en vooral hoeveel je per m2 hebt betaald? Veel dank!

       6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
       • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.