Gemeenschappelijke VVE delen prive gebruiken

 • Dit onderwerp bevat 4 reacties, 4 deelnemers, en is laatst geüpdatet op Geen antwoorden door .
5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Auteur
  Berichten
 • #10218
  Nederlandvve.nl
  Sleutelbeheerder

  In onze VVE loopt een stuk gemeenschappelijk groen door een deel van onze tuin. Volgens de splitsingstekening is dit stuk gemeenschappelijk (VVE ‘bezit’). Het leidt echter nergens naartoe, de overige leden van de VVE hebben er ook geen baat bij (en gebruiken het ook niet).

  Ik zou dit wel willen kopen van de VVE, maar dan zou de akte gewijzigd moeten worden, en dat is een complexe en kostbare zaak.

  Ik heb door onderstaande berichten zitten lezen en het lijkt erop dat de VVE wel toestemming kan geven tot ‘tijdelijk’ gebruik van een gemeenschappelijk deel aan een prive-eigenaar. Kan ‘tijdelijk’ worden gedefinieerd als: zolang ik de woning in bezit heb?

  Is huren van de VVE, bijvoorbeeld voor een symbolische euro (of meer) een mogelijkheid om dit gemeenschappelijke stuk in gebruik te nemen?

  Is voor beide opties een gewone meerderheid voldoende of verreist dit 80% van de stemmen?

  Hartelijk dank,

  Henk

  https://www.vve-forum.nl/onderwerp/gemeenschappelijke-ruimte-kopen-voor-dakterras/
  https://www.vverecht.nl/2012/03/ingebruikgeving-van-gemeenschappelijke-gedeelten-in-een-appartementensplitsing/
  https://www.vverecht.nl/2014/09/hof-alleen-permanente-toestemming-dakterras-nietig/

  #10237
  Rob
  Deelnemer

  Persoonlijk denk ik dat je in deze kwestie officieel niet veel anders kan dan daadwerkelijk de splitsingsakte te wijzigen.
  Ik zie toch wel enig verschil tussen een dakterras en deze kwestie.
  Onofficieel kan het misschien ook geregeld worden 😉
  Dan gaat het net zo lang goed tot er iemand ooit misschien moeite mee heeft en er iets over gaat zeggen of je bent na 20 jaar misschien eigenaar geworden door verjaring 😉
   

  #10242
  Nederlandvve.nl
  Sleutelbeheerder

  Dank

  #11718
  Nederlandvve.nl
  Sleutelbeheerder

  Inderdaad moet in dergelijke situaties de splitsingsakte worden gewijzigd… en dat is een kostbare zaak. Binnen onze VvE heb 6 mede-eigenaren per tuin vele vierkante meters van de gemeenschappelijke tuin gehuurd. Alleen betalen ze geen huur en laten de VvE bestuurders het afweten … Na een x-aantal jaren kunnen betreffende eigenaren eigendomsrechten claimen ten koste van andere VvE-mede-eigenaren… dat wordt knokken

  #11720
  Bob
  Deelnemer

  Alleen betalen ze geen huur en laten de VvE bestuurders het afweten … Na een x-aantal jaren kunnen betreffende eigenaren eigendomsrechten claimen ten koste van andere VvE-mede-eigenaren… dat wordt knokken

  Interessant! Hoe verhoudt huren zich in dit geval tot de vereisten voor verkrijgende en bevrijdende verjaring, met name het bezitsvereiste?

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.