Gemengd complex VvE en Grooteigenaar: wie beslist welk bedrijf?
- Dit onderwerp bevat 4 reacties, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op Geen antwoorden door .
-
AuteurBerichten
-
27 mei 2021 om 19:12 #35927
Goedendag,
Korte situatieschets: ons complex van 252 woningen bevat een mengeling van huurwoningen (44%) en koopwoningen (56%). De huurwoningen zijn in handen van een investeringsmaatschappij die de verhuur heeft uitbesteed aan een bedrijf. Het VvE-management wordt door hetzelfde bedrijf uitgevoerd. Wij als VvE-bestuur hebben aangegeven dat wij een bepaald bedrijf ingeschakeld willen hebben bij loodgieterswerkzaamheden. Dit bedrijf komt al jaren bij ons over de vloer, kent het pand van binnen en van buiten en weet van de huidige stand van problematiek die door toedoen van een ander bedrijf is ontstaan. Nu is het zo dat vanuit de verhuur een ander bedrijf wordt gestuurd naar loodgieterswerkzaamheden. Een groter bedrijf dat steeds andere mensen stuurt. Vanuit verschillende bewoners zijn er serieuze klachten over dit bedrijf, schades worden niet goed hersteld, reparaties worden niet goed opgepakt en het duurt te lang voor mensen geholpen worden. Als bestuur van de VvE hebben wij aangegeven dat wij dit bedrijf dus absoluut niet meer in het pand willen hebben.
Nu hebben wij vanuit de Verhuurtak vernomen dat ze hier niet mee akkoord gaan, zij blijven bij bedrijf X terwijl wij bedrijf Y willen hebben. Wie staat hier in zijn recht? Zijn wij als VvE (ook verkozen door de grooteigenaar) degenen die beslisrecht hebben of zijn beiden dat?
Graag uw advies
Met vriendelijke groet,
Inge van Holten28 mei 2021 om 12:45 #35928Als het onderhoud aan de gemeenschappelijke gedeelten en zaken betreft: het bestuur (zie art 38.2 MR92), mits het bestuur gemachtigd is het onderhoud te laten doen. Machtiging kan zijn een goedgekeurde begroting of een spoedeisende zaak.
Het lijkt mij niet praktisch en een ontkrachting van art 38 als de vergadering in de machtiging ook de leverancier zou gaan kiezen.Als het onderhoud aan andere (niet gemeenschappelijke) zaken betreft lijkt mij dat een beslissing van de huurder of de eigenaar afhankelijk van het huurcontract.
De beheerder zou bij gemeenschappelijke zaken voor de leverancierskeuze nog een beslissende rol kunnen spelen als deze daarvoor gemachtigd is door het bestuur.
- Deze reactie is gewijzigd 1 jaar, 9 maanden geleden door .
- Deze reactie is gewijzigd 1 jaar, 9 maanden geleden door .
29 mei 2021 om 22:57 #35934Bedankt voor uw reactie. Het is helaas een wij zeggen/zij zeggen spelletje geworden. “Zij” gaan voor de goedkoopste optie, “wij” voor de mensen die de situatie kennen, steeds dezelfde mensen sturen en weten waar de knelpunten liggen ivm een mislukte renovatie. Ik hoop dat we hier meer mee kunnen
Met vriendelijke groet,
Inge van Holten30 mei 2021 om 09:09 #35935De investeringsmaatschappij van de verhuur kan alleen via de VVE-vergadering (ALV) het bestuur opdragen iets te doen als de meerderheid op die vergadering dat voorstel steunt. Zij kunnen dus niet zelfstandig beslissen om zelf opdrachten voor onderhoud te geven, ook niet via ‘hun’ beheerder.
Betalen zij dat onderhoud zelf of gaat de rekening naar de VVE?
Een complicatie kan zijn dat de beheerder en/of de investeerder ook een bestuursfunctie in de VVE heeft.
(dit geldt alleen voor onderhoud aan gemeenschappelijke gedeelten en zaken)
31 mei 2021 om 21:08 #35944Nogmaals bedankt voor de reactie. We gaan ermee aan de slag
-
AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.