Hal bijtrekken bij woning

 • Dit onderwerp bevat 3 reacties, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op Geen antwoorden door .
4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • #12881
  Nederlandvve.nl
  Sleutelbeheerder

  Beste mede VVE-ers,

  Ik heb al een beetje rondgekeken op het forum maar niet direct een antwoord vinden.

  In ons appartementen complex van 9 woningen en 5 verdiepingen hebben we een hele ruime hal voor de deur van onze appartementen.

  Zo ruim zelfs dat het een volledige nieuwe kamer zou kunnen worden van onze woning. 4.5 m bij 6m. De hal word door niemand anders gebruikt en met een kleine aanpassingen is de vluchtroute gehandhaaft. Enige grote ingreep is het verplaatsen van toegang tot het dak. Het is letterlijk zo makkelijk als het vooruit verplaatsen van onze voordeur.

  Nu weet ik alleen niet waar ik moet beginnen om dit correct en volgens de regels aan te pakken. Tijdens de laatste vve vergadering, waren er geen geluiden dat men hier enig bezwaar tegen heeft.

  Mijn concrete vraag is waar kan ik het beste beginnen. Moet ik de ruimte uitkopen van de vve? Moet ik de gemeente om een vergunning vragen (het pand is in bezit van de vve).

  Ik heb al een architect gevraagd om eens te kijken naar de mogelijkheden.

  Maar dan?

  Ik las ergens dat voor een dakterras bijvoorbeeld een simpele overeenkomst volstaat (ipv openbreken van de splitsing.

  Ik ben op zoek naar ervarings deskundigen die me zouden kunnen helpen.

  Bij voorbaat dank.

  CSmallegange

   

   

  #12883
  mako724
  Deelnemer

  Voor zover ik weet mag je nooit het exclusieve gebruik van een gemeenschappelijk deel van het pand toekennen aan 1 eigenaar. Dit kan alleen door de akte van splitsing aan te passen. Dit is een ingrijpend en kostbaar proces waarbij groot deel van de eigenaren akkoord moet zijn (inclusief de hypotheekverstrekkers). Je servicekosten zijn o.a. gebaseerd op je woon oppervlak, dus stel dat je de hal bij je woning betrekt dan word je woonoppervlak groter. Daarbij kan ik me zo voorstellen dat er aanvullende eisen zijn vanuit de gemeente voor het aanpassen van je hal. Je wijzigt namelijk ook de functie naar een verblijfsruimte en dan komen er tal van zaken bij kijken zoals bv ventilatie en brandeisen.
  Het klinkt allemaal heel mooi en makkelijk maar ik vraag me af of dit het allemaal waard is.

  #12884
  Nederlandvve.nl
  Sleutelbeheerder

  Dank voor je antwoord.
  Zoals ik het zie: de stappen (min of meer).

  • eerst kijken of het bouwkundig uberhaupt kan (met een architect/aannemer) en plan van aanpak laten opstellen (wb brandveiligheid etc)
  • Plan voorleggen aan vve voor bezwaar
  • Checken met gemeente en hypotheekverstrekkers
  • splitsingakte aanpassen/ goedkeuring vve
  • verbouwen

  We hebben nu een twee slaapkamer woning en 2 kinderen en we willen graag een derde slaapkamer. We wonen in Rotterdam en willen graag in het centrum blijven vanwege werk en school en wat andere persoonlijke redenen. Om een soortgelijk appartement (gelijkvloers) in de stad te vinden is gek genoeg een stuk lastiger dan bovengenoemde stappen. En is sowieso een investering die op termijn het dubbele zal opleveren dan dat het zal kosten. We hebben geen haast.

  #12905
  mako724
  Deelnemer

  Ik zou het idd zo aanpakken zoals je omschrijft. Ik snap je beweegredenen hoor en als je geduld hebt is dit dit zo te lezen een prima oplossing zijn voor jullie.

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.