Hoofd en ondersplitsingen

14 berichten aan het bekijken - 1 tot 14 (van in totaal 14)
 • Auteur
  Berichten
 • #8538
  George
  Deelnemer

   Onze VvE bestaat uit een hoofdsplitsing en 3 ondersplitsingen.
   Wie vergaderd als eerste, de hoofdsplitsing of de ondersplitsingen?

   #8540
   William
   Deelnemer

    Dat wisselt. Doorgaans gaat mijn voorkeur uit naar eerst de ondersplitsing(en) en een week of twee daarna de hoofdsplitsing. Maar afhankelijk van de situatie kan dit verschillen.
    Tegelijkertijd (ik bedoel, aansluitend op dezelfde dag) komt ook voor.

    #8541
    George
    Deelnemer

     Is het niet zo dat de hoofdsplitsing regels vastlegt die daarna door de ondersplitsingen worden uitgevoerd? De H.S. maakt een begroting waarop de O.S. moeten aansluiten. Hoe wordt dit geregeld in M.R. 1992?

     #8542
     William
     Deelnemer

      Ook dat is afhankelijk van de situatie zoals die bij jullie is. De hoofdsplitsing heeft een begroting, waarin de ondersplitsing bijdraagt naar rato van het breukdeel van de ondersplitsing inderdaad.
      Maar dit hoeft toch geen probleem op te leveren als je eerst vergadert met de ondersplitsing? 🙂

      #8543
      George
      Deelnemer

       Op de vergaderingen van de O.S. worden ook de begrotingen vastgesteld maar dat kan dan toch alleen als de begroting van de H.S. is vastgesteld? Of zie ik dat verkeerd? Hoe is dit geregeld in het MR 1992?

       #8544
       William
       Deelnemer

        Ik snap wat je bedoelt, maar dat is niet echt een probleem hoor. Je kunt als OS al een inschatting maken van de geschatte bijdrage hoofdsplitsing. Zo werkt een begroting immers, met verwachte bedragen. In de meeste aktes is geregeld dat je hier nog 10% van mag afwijken. Bovendien kun je bij de begroting OS rekening houden met een ‘worst-case-scenario’. Begroot de bijdrage HS hoog, en als het mee valt hou je aan het eind van het jaar een mooi resultaat over.
        Als het echt niet goed mogelijk is om de bijdrage HS in te schatten, kun je de vergaderingen andersom doen, eerst HS en dan OS. Nadeel vind ik dan weer dat er tijdens een ALV van een OS nog al eens zaken naar voren komen die in de ALV van de HS besloten moeten worden, en dan ben je te laat.

        #8545
        William
        Deelnemer

         Aanvullend; Als je wel eerst OS doet en daarna HS, en dit vindt plaats in zeg een tijdsbestek van twee weken, is ten tijde van de ALV OS, de concept-begroting van de HS als het goed is al bekend.

         #8546
         George
         Deelnemer

          Het nadeel wat je noemt is bij ons niet relevant omdat de HS maar over 1 onderwerp iets kan bepalen en dat is de gebouwenverzekering. De OS zal die dan ieder jaar maar moeten schatten. Bedankt voor je uitleg, ik denk inderdaad dat het zo maar geregeld moet worden, eerst OS en dan HS. Is er overigens niets over dit onderwerp geregeld in MR 1992?

          #8548
          William
          Deelnemer

           Niet over de volgorde van vergaderen in ieder geval.
           Maar als de HS bij jullie alleen de verzekering omvat, waarom doe je dan niet juist de HS eerst?

           #35000
           George
           Deelnemer

            Daar gaat het nou juist om.
            Dat is de wil van de bestuurder. 18 jaar lang hebben we eerst HS vergadert en daarna de OS. Nooit geen problemen gehad. Nu wil de bestuurder dit zomaar wijzigen. Hij zegt juridisch advies gevraagd te hebben en dat dit moet volgens MR 1992 artikel 34 lid 3. Ik kan het er niet uit opmaken.

            #8561
            William
            Deelnemer

             Artikel 34; lid 3;
             In geval van ondersplitsing zal het stemrecht dat aan het in de ondersplitsing betrokken appartementsrecht toekomt, worden uitgebracht op de wijze en in de verhouding zoals bij de ondersplitsing is bepaald, met dien verstande dat de onderlinge verhouding tussen het stemrecht verbonden aan het onder – gesplitste appartementsrecht en de andere appartementsrechten niet gewijzigd wordt. De vergadering kan in geval van ondersplitsing besluiten het aantal uit te brengen stemmen te verveelvoudigen, doch slechts onder handhaving van de onderlinge stemverhouding tussen de eigenaars als in de akte is bepaald. De stemmen voor het in de ondersplitsing betrokken appartementsrecht behoeven niet eensluidend te worden uitgebracht. Bij de ondersplitsing wordt tevens geregeld wie ter vergadering het stemrecht voor het betrokken appartementsrecht uitoefent.
             Dat lees ik in ieder geval niet 🙂
              

             #8570
             George
             Deelnemer

              Nee, ik kan het er ook niet uit opmaken. Dit artikel gaat over iets heel anders.
              Bedankt voor het beantwoorden van mijn vragen, ik ga het nog eens aankaarten.

              #8571
              Bob
              Deelnemer

               Hi George,
               Wanneer in de hoofdsplitsing moet worden besloten over de verzekeringen is het ingevolge het door de bestuurder aangegeven artikel, noodzakelijk dat in en per iedere ondersplitsing eerst in een vergadering wordt bepaald hoe de stem, die de ondersplitsing in de vergadering van de hoofdsplitsing mag uitbrengen, moet luiden.
               In dat geval eerst alle ondersplitsingen en vervolgens de hoofdsplitsing.
               Het is, met name wanneer men aan de verzekeringen iets wenst te wijzigen, eveneens nodig dat eerst de ondersplitsingen hun wijzigingsvoorstellen in een vergadering bespreken om tot een besluit/stemverhouding te komen.
               Met vriendelijke groet, Bob

               #8572
               George
               Deelnemer

                Hoewel bij ons de verzekering maar 1 x in de 10 jaar gewijzigd wordt is het dus toch maar beter eerst de ondersplitsing en daarna de hoofdsplitsing te laten vergaderen.
                Bedankt en met vriendelijke groeten, George

               14 berichten aan het bekijken - 1 tot 14 (van in totaal 14)
               • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.