Is de splitsingsakte (privaatrecht) ECHT leidend?
- Dit onderwerp bevat 4 reacties, 5 deelnemers, en is laatst geüpdatet op Geen antwoorden door .
-
AuteurBerichten
-
24 november 2019 om 11:37 #10977
Hallo allemaal,
Ik ben nieuw hier. Hopelijk kan iemand mij advies geven.Ik heb gelezen dat de splitsingsakte van appartmenten (privaatrecht) leidend is in tegensteling tot de gemeentelijke bestemming (publiekrecht).
Mijn appartement is volgens de splitsingsakte een bedrijfsruimte. Volgens de BAG (basisadministratie gebouwen) is het een woning.Ik ben momenteel het appartement aan het verkopen. Net daarvoor heb ik het aan toeristen verhuurd. Na bezoek van de gemeentelijke handhavers moest ik de verhuur staken. Mij werd ook verteld dat ik een boete kan krijgen voor het onttrekken van de woning aan de woningmarkt.
Mijn vraag is nu: wat is mijn appartement eigenlijk? Bedrijfsruimte (zoals vermeld in de splitsingsakte) of een woning (BAG)? Verkopende makelaar was niet geamuseerd na het lezen van de splitsingsakte (bedrijfsruimte) en hij heeft mij gevraagd bij alle buren langs te gaan om akkoord te krijgen dat er gewoond mag worden. Toch wil de gemeente mij een boete geven voor het onttrekken van de woning aan de woningmarkt.
Ik snap er nu helemaal niks meer van en ik hoop dat iemand mij hier uitleg zou kunnen geven. Alvast bedankt25 november 2019 om 12:58 #10978Met het ene recht boven het andere kom je er niet. Je moet uitzoeken hoe deze situatie tot stand gekomen is en de fouten die daarbij gemaakt zijn (laten) corrigeren.
Meest voor de hand liggende situatie is een voormalige bedrijfsruimte die tot woonruimte gemaakt is. Waar mogelijk in het verleden wel toestemming van gemeente en VVE voor is verleend, maar waarbij nagelaten is de AvS aan te passen.
Aangezien het is ingericht als woonruimte, gebruikt wordt als woonruimte, en door de gemeente gezien wordt als woonruimte, is aanpassing in het splitsingsreglement het meest voor de hand liggende.
Dat is niet zomaar even langs de buren gaan. Je dient dit op een ALV in stemming te brengen. En bij instemming dient de AvS aangepast te worden door een notaris.
27 november 2019 om 06:17 #10980Zie ook
https://www.lagrogeelkerken.nl/nl/actueel/12000-euro-boete-voor-verhuur-eigen-woning-airbnb
Het een heeft niet met het ander te maken.
1. Je hebt een woning die naar aard en gebruik woonruimte is, geen bedrijfsruimte. Dus zegt de gemeente: bestemming naar feitelijk gebruik: woonbestemming.
2. Het is in sommive gemeenten verboden woonbestemming permanent te verhuren, zie bovengenoemde link. Dus boete.
3. De splitsingsakte voldoet niet (meer) aan de werkelijkheid. Zoals Rene al aangaf: hopen maar dat daar eerder goedkeur voor gegeven is via de ALV van de VvE (en gemeente). Dan AvS wijzigen. Een ronde bij de buren lijkt aan te bevelen om mogelijke bezwaren te ondervangen en voorstellen te doen (lees: als het maar niet duurder wordt voor de buren). Maar de ALV zal alsnog de AvS moeten aan laten passen bij de notaris ofwel de situatie terugdraaien en weer de bedrijfsruimte in ere herstellen…..27 november 2019 om 10:06 #11004Waarom nu toch meteen weer adviseren om de AvS te wijzigen?
Alle MR’n kennen een clausule die gebruik afwijkend van de bestemming met toestemming van de vergadering mogelijk maakt.27 november 2019 om 12:31 #11008Je zou je in deze kwestie af kunnen vragen of er sprake is van een afwijkend gebruik of wellicht van een wijziging van de bestemming.
De vergadering is weliswaar bevoegd toestemming te geven voor een afwijkend gebruik, maar niet voor het wijzigen van de bestemming, zoals bijvoorbeeld ook in dit artikel op vvecentraal.
-
AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.