Is onze VvE wel een VvE

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • #8626
  fientroost
  Deelnemer

   Beste forumleden,

   Wij zitten te worstelen met de volgende vraag: We zijn in het bezit van statuten mbt de oprichting van een VvE die tot doel heeft ‘het gezamenlijk onderhoud van het terrasgedeelte en de daaronder gelegen garagegang gelegen voor onze woningen en het behartigen van de gemeenschappelijke belangen van de leden.’ De leden bestaan uit 6 huisnummers gelegen aan dit terras en gebruik makende van de gang eronder, waarin fietsen worden gestald.

   De verschillende panden gelegen aan dit terras/garage zijn ieder afzonderlijk gesplitst met ieder een daarbij behorende VvE. Het terras en de ondergelegen garage vormen geen onderdeel hiervan, maar staan wel exclusief ter beschikking van de bewoners van de daaraan gelegen panden. De VvE die is opgericht voor het gebruik van het terras/garage en is dus niet vanzelfsprekend gevolgd uit een splitsing, maar is specifiek opgericht met bovenstaand doel.

   Nu is de vraag of deze VvE aan dezelfde wettelijke regels gebonden is als een ‘normale VvE’ of dat we deze naast ons neer kunnen leggen? Kunnen wij bijvoorbeeld ook een huishoudelijk regelement opstellen dat afdwingbaar is ten opzichte van de leden? En zijn wij nu ook verplicht een MJOP op te stellen?

   Ik ben benieuwd naar jullie reactie. Bij voorbaat dank.

   Groet, Fien

    

    

    

   #8629
   Rene
   Deelnemer

    Ik vermoed dat de parkeerplaatsen in de garage aparte registergoederen zijn. En daarvoor is er een AvS en dus een vereniging van eigenaren. Het woord eigenaren heeft betrekking op alle registergoederen welke gesplitst worden. Niet uitsluitend woningen.
    Dus naar alle waarschijnlijkheid ben je lid van een gewone VVE.
    een MJOP is volgens mij niet verplicht., maar bij het ontbreken van een MJOP is een minimale inleg van 0,5% van de herbouwwaarde verplicht.
    Een pand met lage onderhoudskosten en een hoge herbouwaarde spaart dus zonder goed MJOP misschien teveel en loont het de moeite om het MJOP op te (laten) stellen. Het geeft je ook goed inzicht of je ouderhoudsreserve en inleg wel toereikend is voor de toekomst. Dus zeker aan te bevelen.

    #8652
    Bob
    Deelnemer

     Hi Fien,
     Je geeft zelf twee keer aan dat er een vereniging van eigenaars zou zijn opgericht.

     We zijn in het bezit van statuten mbt de oprichting van een VvE

     De VvE die is opgericht voor het gebruik van het terras/garage

     Door de bank genomen is een VvE niet iets wat bewust wordt opgericht, maar het juridische gevolg van het tot stand brengen van een splitsing. Voorts is voor een VvE nodig dat er sprake is van eigendom.
     Uit jouw post maak ik op dat de 6 woningen het terras en de gang slechts samen onderhouden, en ik zie nergens dat jullie samen ook eigenaar zijn van die goederen.
     Als het zo zou zijn dat jullie (met goedvinden van de feitelijke eigenaar) alleen maar onderhouden dan zijn jullie geen formele VvE maar een gewone boek-twee-vereniging. Dan gelden de regels voor een VvE niet voor jullie (maar wel voor de eigenaar van de vermoedelijk gesplitste garage en gang).
     Is jullie vereniging eigenaar van garage en gang of niet?
     Met vriendelijke groet, Bob

     #8653
     Bob
     Deelnemer

      P.S. Het antwoord over het al dan niet zijn van een VvE ligt besloten in de statuten. Die geven zonder twijfel uitsluitsel over jouw vraag.

     4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
     • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.