Kascommissie mag niet als bestuur accountant wil?

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • #9437
  Anoniem
  Deelnemer

   In ons Splitsingreglement van 2016 staat in artikel 58:

   …lndien de in artikel 12, tweede lid, bedoelde verklaring ontbreekt, (dat is dus de accountantsverklaring) benoemt de vergadering jaarlijks een kascommissie, bestaande uit tenminste twee leden…etc..

   Ik vermoed dat het bestuur liever de accountant ziet, en ik heb behoefte is aan meer transparantie, gezien het gesloten beleid van dit bestuur, die zelfs geen ledenlijst met stemrecht wil publiceren vanwege “privacy”. (150 veelal oude bewoners hier, en voorzitter 80+ jaar oud)

   Mijn vraag is nu: als ik in de ALV voorstel een kascommissie in te stellen, kan het bestuur zich dan beroepen op “artikel 12 RvS” (accountscontrole  is er dus kascommissie kan niet meer? )

    

    

    

   • Dit onderwerp is gewijzigd 4 maanden, 1 week geleden door .
   #9441
   Rene
   Deelnemer

    Nee, de veelgemaakte fout is hier van toepassing, niet het bestuur, maar de ALV is het hoogste orgaan van de VVE. Het bestuur voert het beleid uit wat de ALV beslist heeft.
    De ALV heeft ook ‘t zeggenschap over de controle op het dagelijks bestuur. Controle van de financiën behoort ook bij. En zij (de ALV) beslist dus over benoeming van de kascommissie en als zij dat wenst een accountantscontrole/verklaring.
    Artikel 12.2 verplicht een kascommissie als er geen accountantsverklaring. Echter verbiedt het ‘t opstellen niet van een kascommissie niet. Ook als er al een verklaring van de accountant is.
    Los van deze twee behoort ieder lid gewoon inzage in de gevoerde boekhouding te krijgen als men daarom vraagt. En het lijkt mij heel gezond als het bestuur elk jaar een toelichting geeft op alle uitgaveposten.
    Over het niet publiceren van de ledenlijsten en andere gegevens is hier al voldoende terug te vinden. Uit (ongegronde) angst te veel gegevens vrij te geven, houden ze alles angstvallig achter slot en grendel.
     

    #9445
    Anoniem
    Deelnemer

     Bedankt!

    3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
    • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.