Kostenverdeling in strijd met splitsingsakte

  • Dit onderwerp bevat 5 reacties, 3 deelnemers, en is laatst geüpdatet op juli 10, 20238:36 pm door .
6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
  • Auteur
    Berichten
  • #41067
    Bea R
    Deelnemer

      Binnen mijn VvE speelt een kwestie waarbij (vermoedelijk) kosten voor zaken die volgens de splitsingsakte privé zijn (voor een beperkt aantal eigenaren) door het bestuur gelabeld worden als gemeenschappelijke kosten. Deze kosten zullen ten laste van het onderhoudsfonds gebracht worden. Als ik de gang naar de rechter maak, en de rechter zou mij in het gelijk stellen en de onttrekking aan het onderhoudsfonds nietig verklaren, wat gebeurt er dan? Heb ik dan een garantie dat deze kosten teruggestort worden in het onderhoudsfonds? Het bestuur en de betreffende eigenaren delen mijn mening niet dat deze kosten privé zijn. En kan het bestuur aansprakelijk gesteld worden voor onttrekkingen aan het fonds in strijd met de splitsingsakte? Kunnen zij op basis van een uitspraak van een rechter gedwongen worden desnoods privé voor de onterechte onttrekking op te draaien?

      #41070
      Rob
      Deelnemer

        Ik denk dat de antwoorden hierop afhankelijk zijn van diverse factoren.
        Is bijvoorbeeld de vergadering akkoord gegaan met deze uitgaven, of is er al decharge verleent in een algemene ledenvergadering waarin de exploitatierekening, waarop deze kosten terug te vinden zijn, is vastgesteld.

        Als een rechter inderdaad zou besluiten dat bepaalde kosten onterecht uit het reservefonds zullen die kosten m.i inderdaad teruggestort moeten gaan worden.
        Maar wellicht zullen verdere juridische stappen nodig zijn om die terugbetaling daadwerkelijk voor elkaar te krijgen.

        #41074
        Bea R
        Deelnemer

          Dankjewel Rob.

          En heb jij misschien een idee of het bestuur in zo’n situatie persoonlijk aansprakelijk gesteld kan worden, en dus op persoonlijk titel terug moet betalen, in bijvoorbeeld een situatie waarin zij dergelijke kosten gemaakt hebben zonder dat ze hier mandaat van de vergadering voor te hebben?

          #41078
          Rob
          Deelnemer

            Als het bestuur, zonder mandaat van de vergadering, geld uit het reservefonds uit gaat geven denk ik dat het bestuur daar inderdaad persoonlijk voor aansprakelijk gesteld zou kunnen worden.

            Is het misschien mogelijk om iets meer te zeggen over de inhoudelijke kwestie?
            Bijvoorbeeld welke uitgaven in strijd zijn met de akte zouden zijn.

            #41083
            Bea R
            Deelnemer

              Jazeker. Het gaat om het aanbrengen van nieuwe ‘afwerklagen’ / coating op een aantal prive terrassen. Het modelreglement dat van toepassing is, is 1992. Verder gaat het ook om het schilderen van een aantal terrasmuren.

              #41090
              monaster
              Deelnemer

                Modelreglement 1992 is de basis, maar wat staar er in jullie Splitsingsakte?

              6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
              • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.