Lekke cv leidingen

 • Dit onderwerp bevat 12 reacties, 5 deelnemers, en is laatst geüpdatet op Geen antwoorden door .
13 berichten aan het bekijken - 1 tot 13 (van in totaal 13)
 • Auteur
  Berichten
 • #12691
  Nederlandvve.nl
  Sleutelbeheerder

  Het is nu de tweede keer dat in mijn appartement leidingen onder de vloer zijn gesprongen. Een aantal jaren geleden de eerste keer. Maanden heb ik toen met een opengebroken vloer gezeten. Is de VvE niet verplicht periodiek de cv leidingen in appartementen te laten controleren?

  Door de lekkage heb ik nu torenhoge verwarmingsrekening. Ca. 4 x zo hoog als normaal. Is de VvE door gebrek aan onderhoud verantwoordelijk voor de boven normale verwarmingsrekening?

  #12694
  monaster
  Deelnemer

  In de Akte van Splitsing zal te lezen zijn of deze leidingen voor uw rekening komen of voor de VvE.

  #12695
  Nederlandvve.nl
  Sleutelbeheerder

  Alle onderhoud en reparatiekosten van cv leidingen, radiatoren, ketels etc. zijn in mijn gebouw voor rekening van de VvE

  #12697
  Nederlandvve.nl
  Sleutelbeheerder

  Ik denk dat de lekkage in mijn huis het gevolg is van de lakse houding van het VvE bestuur ten opzichte van het onderhoud. Het gebouw is meer dan 40 jaar oud. In verband hiermee zou controle van de cv leidingen volgens mij tot het normale onderhoud behoren.
  Pas sinds 2018 zijn in mijn appartement warmtemeters (wettelijk verplicht) geplaatst. Tot die tijd is geen warmtemeting gedaan en was de vergoeding voor warmte inbegrepen in de maandelijkse VvE kosten. Zodoende is nooit vastgesteld of ik al die tijd al met lekke leidingen te maken had. Dat kwam pas naar voren toen mijn vloer nat begon te worden en er water door mijn marmoleumtegels begon te sijpelen.
  Ik heb bij Techem, het bedrijf dat de warmtemeting op afstand doet, mijn meterstand opgevraagd en daaruit blijkt dat het verbruik vele malen hoger ligt dan normaal is voor een appartement met de kubieke meters die mijn appartement heeft. Betaling voor verwarming doe ik vanaf mei 2020 aan Techem. De VvE heeft in verband hiermee mijn maandelijkse bijdrage met ca. 33 euro verminderd. Dat zou het bedrag zijn dat aan de hand van de splitsingsacte berekend werd voor het verwamen van mijn woning. Omgerekend zal Techem mij nu aan het eind van het jaar meer dan 175 euro per maand  in rekening gaan brengen.
  De materiële schade wordt gedekt door de gezamenlijke opstalverzekering. Maar aangezien ik door deze schade en torenhoge rekening voor verwarming zal krijgen, vraag ik me dus af of ook de financiële schade voor rekening van de VvE komt.

  #12699
  RonaldL
  Deelnemer

  Het zal aan mij liggen, maar ik zie niet het verband tussen cv-water lekkage en het resultaat van warmtemeting.
  Of moet ik hieruit begrijpen dat de warmtemeting uitgevoerd wordt door middel van een debietmeter in de aanvoer cv-leiding van het appartement?

  #12700
  Nederlandvve.nl
  Sleutelbeheerder

  De warmtemeter is op mijn radiatoren geplaatst. De huismeester vertelde dat door de lekkage warmte verloren gaat en de radiator extra hard moet werken om warmte te genereren. Hoe het precies werkt weet ik ook niet. Ik ben lid geworden van dit forum in de hoop dat iemand mij de juiste inlichtingen kan verschaffen.

  #12716
  Rob
  Deelnemer

  Als je schade lijdt door een gebrek aan een gemeenschappelijke installatie denk ik inderdaad dat de VvE daar in principe voor aansprakelijk is.
  Tenzij het knappen van de leiding wellicht is ontstaan door toedoen van een eigenaar, bijvoorbeeld door het boren in de vloer of iets dergelijks.
  Op zich is het bijzonder dat CV leidingen ‘zomaar’ springen.
  Is daar wel eens onderzoek naar gedaan?
  Komt het in meerdere appartementen voor?
   

  #12719
  Nederlandvve.nl
  Sleutelbeheerder

  Als je schade lijdt door een gebrek aan een gemeenschappelijke installatie denk ik inderdaad dat de VvE daar in principe voor aansprakelijk is. Tenzij het knappen van de leiding wellicht is ontstaan door toedoen van een eigenaar, bijvoorbeeld door het boren in de vloer of iets dergelijks. Op zich is het bijzonder dat CV leidingen ‘zomaar’ springen. Is daar wel eens onderzoek naar gedaan? Komt het in meerdere appartementen voor?

  #12720
  Nederlandvve.nl
  Sleutelbeheerder

  Het gebouw is meer dan 40 jaar oud en de leidingen zijn niet van kunststof maar van metaal en liggen in de betonvloer. Ik had al eerder een gesprongen leiding. Er is toen een geul in het beton gehakt om de leiding te vervangen.
  Ik denk dat wellicht andere eigenaren met hetzelfde probleem te kampen hebben gehad.
  Helaas is het bestuur van de VvE nogal laks.
  Op 16 september een mail gestuurd met het verzoek dit spoedig te repareren maar nog niets terug gehoord.
  Hoop dat het snel hersteld wordt want zonder verwarming is in deze tijd van het jaar nogal vervelend.

  #12722
  mako724
  Deelnemer

  Ik zou mijn aandacht er op richten om ergens te achterhalen hoe lang dergelijke buizen normaal mee gaan. Ik neem aan dat een bouwkundige bij bv VEH dit wel kan vertellen. Afhankelijk van de uitkomst kan je het vervangen van de leidingen op de agenda van de ALV laten zetten. De vergadering kan dan een beslissingen nemen, als de uitkomst niet bevalt kan je altijd nog naar de rechter om de vervanging af te laten dwingen.

  #12723
  RonaldL
  Deelnemer

  De warmtemeter is op mijn radiatoren geplaatst. De huismeester vertelde dat door de lekkage warmte verloren gaat en de radiator extra hard moet werken om warmte te genereren. Hoe het precies werkt weet ik ook niet. Ik ben lid geworden van dit forum in de hoop dat iemand mij de juiste inlichtingen kan verschaffen.

  Komt op mij over als een broodje aap verhaal.
  Ik neem aan dat er op alle radiatoren een metertje hangt, dat radiografisch verbinding maakt met het centrale data verwerking systeem.
  Zo kunt u inderdaad de meterstanden opvragen.
  Maar dit zijn geen absolute metingen in de zin dat er echte kWh gemeten wordt. Het is een relatieve meting die alleen een soort van percentage berekend dat uw appartement “weegt” in het totale verbruik van het hele appartementen gebouw.
  Daartoe zijn er in de meters, niet alleen die in uw appartement maar ook in de meters van andere bewoners, parameters ingesteld om dat percentage te kunnen vaststellen. Als de afrekening u niet waarachtig overkomt, zou ook een controle van die geprogrammeerde parameters nodig zijn. Wie weet zit daar een foutje in.
  Het zijn geen geijkte meters, maar er wordt wel een kosten toerekening gemaakt op basis van de meting, altijd een beetje krom.
  Zeker bij een nieuw meetsysteem zou een controle, bijvoorbeeld door de kascommissie, van het meetsysteem en de kosten toerekening incl. parameters aan te bevelen zijn.
  Maar goed, daar die metertjes alleen de temperatuur van de radiator en de binnentemperatuur meten, heeft lekkage van het cv water daar totaal geen invloed op. Wat wel op had moeten vallen bij de cv onderhoudsdienst is dat elk literje water wat er uit de leidingen lekte er bij de centrale ketel weer bijgevuld moest worden. Dat moet toch een keer opvallen.
  Overigens hoop ik niet dat de metalen leidingen (toch geen staal, wel?) kaal in het beton gelegd zijn. Op zijn minst in een kunststof buitenpijp. Staal en beton gaat niet samen namelijk.

  #35058
  Nederlandvve.nl
  Sleutelbeheerder

  Ja, helaas is bij het vorige euvel met de gesprongen leiding vastgesteld dat de leidingen kaal in het beton liggen. Ik heb begrepen dat dit eigenlijk niet zou mogen.
  En wat betreft het verhaal van de huismeester over het warmteverlies, dit klopt inderdaad niet. Ik heb het een en ander gegoogled maar mijn meter geeft wel een idioot hoog getal aan. Er zal dus wel iets niet kloppen met de meting.
  Ik heb al diverse negatieve berichten gezien op internet inzake Techem die verantwoordelijk is voor de metingen.
  Verder zijn mijn VvE en de beheerder van het gebouw, MVGM,  ongelooflijk laks. Aan beiden op 16 september de schade per email  gemeld en nog steeds niets vernomen.
  Ik word er zo langzamerhand een beetje sip van. Ik ben 73 jaar en kennelijk denken ze dat ze maar wat kunnen doen omdat oude mensen vaak met zich laten sollen. Dan kunnen ze nog voor onaangename verrassingen komen te staan.

  #12726
  Nederlandvve.nl
  Sleutelbeheerder

  Ik ben trouwens wel erg blij met de mensen op dit forum die met mij mee denken en adviezen geven.
  Veel dank daarvoor!

13 berichten aan het bekijken - 1 tot 13 (van in totaal 13)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.