Misbruik VvE door meerderheidsbelang Woningcorporatie

 • Dit onderwerp bevat 5 reacties, 3 deelnemers, en is laatst ge├╝pdatet op mei 15, 20183:49 pm door .
6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Auteur
  Berichten
 • #7196
  Ben
  Deelnemer

   Goedendag, ik ben bestuurslid van een grote VvE ( bijna 200 appartementen) verdeeld over 3 blokken woningen. Deze woningen zijn altijd allemaal in handen geweest van een woningcorporatie (bouwjaar woningen 1923), tot men 8 jaar geleden begonnen is met verkopen en nu nog 60 procent in bezit heeft. We merken echter dat de woning decennia lang zeer slecht onderhouden zijn en deze woningcorporatie nu woningen verkoopt waarbij de nieuwe eigenaar direct bij de VvE aanklopt voor hele dure reparaties vanwege vocht, lekkages, zelfs complete stukken buitenmuur die herbouwd moeten worden. Hebben we als bestuur VvE enige juridische mogelijkheid deze woningcorporatie aan te spreken op wanbeleid in de voorbije decennia, en bv een extra financiele bijdrage te vragen voor deze kosten?

   #7197
   William
   Deelnemer

    Goedemorgen Ben,
    Ten eerste; Ik vind de titel die je gebruikt hebt voor het topic nogal misleidend en bezwaarlijk.
    Ten tweede; Je zou ook kunnen zeggen dat alle kopers sinds 8 jaar geleden een kat in de zak hebben gekocht en zich niet of niet voldoende hebben ingelezen in deze VvE. Bij aankoop had vermoedelijk gezien kunnen worden dat de onderhoudsstaat niet goed was en dat er niet veel geld in kas zat. Tenzij de staat alleen de laatste 8 jaar verslechterd is, maar dat kan ik me niet voorstellen.
    Tot slot; Ik denk niet dat de woningcorporatie nu nog aan te spreken is op wanbeleid, maar je kunt het altijd proberen. Ik zou dan echter in eerste instantie in goed overleg proberen tot een oplossing te komen.
    Laat zien welk onderhoud er nu nodig is, wat dit gaat kosten, en wat de gevolgen hiervan zijn voor de maandelijkse bijdragen. Laat de corporatie dan een voorstel doen om eigenhandig een eenmalige storting te doen of iets dergelijks.

    #7198
    Ben
    Deelnemer

     Bovenal dank voor je reactie, maar je doet nogal een aantal onjuiste aannames op een toon die mij nog belerend overkomt. Daar was ik niet naar op zoek, en je suggesties zijn goed maar die had ik zelf ook al bedacht. Mijn vraag was enkel of er iemand met juridische kennis is die kan aangeven of er wetgeving is die hier relevant is.

     #7199
     William
     Deelnemer

      Dat was geenszins mijn bedoeling, ik ken geen jurisprudentie in deze kwestie.
      Hebben jullie als bestuur reeds overleg in deze kwestie gehad met de corporatie?

      #7200
      Bob
      Deelnemer

       Hi Ben,
       Misschien heb je hier iets aan? Ik kan op basis van de summiere gegevens alleen maar een beetje gissen waarmee je geholpen zou zijn.
       Vanzelfsprekend is overleg met de groot-eigenaar een eerste stap, maar het goed om vast uit te zoeken waar je juridisch gezien staat en/of naar toe moet/wilt.
       https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBAMS:2015:4542&showbutton=true&keyword=corporatie+vve&keyword=onderhoud
       https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:GHAMS:2017:977&showbutton=true&keyword=corporatie+vve&keyword=onderhoud
       In elk geval sterkte gewenst, vriendelijke groet, Bob

       #7201
       Ben
       Deelnemer

        Heren hartelijk dank voor jullie input. Uiteraard willen we in eerste instantie (informeel) om tafel met betreffende groot eigenaar, maar ik vind het prettig om dit te doen met zoveel mogelijk kennis in het achterhoofd.
        Nogmaals dank, vriendelijke groet, Ben

       6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
       • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.