Niet actief, wat te doen?

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 43)
  • Auteur
    Berichten
  • #3919
    Ramon79
    Deelnemer

      Wij zitten met een probleem. Willen graag onze bovenwoning verkopen. Maar stuiten toch op wat vervelende zaken. De VVE met een splitsingsakte van 1973 is niet actief. Nooit geweest ook. Deze is pas sinds 10-2013 ingeschreven in de KvK door een van de bewoners die op dat moment zijn woning betrad. Hier weet ik dus niets van, rest van de bewoners dus ook niet. Deze jongeman staat ingeschreven als bestuurder. Verder staat er niemand ingeschreven aldus het uittreksel van KvK. Ook is er, sinds 01-10-1993 geen historie bekend.

      Volgens de akte bestaat de VVE uit 33 leden. Het gaat om een complex met onder woningen met daarboven een enkele bovenwoning.

      Diverse woningen zijn ondertussen al doorbroken ( van onder en bovenhuis is dus een eengezinswoning gemaakt) Volgens mij, op het moment dat dit gebeurd, klopt de splitsingsakte niet meer?

      Afijn, de VVE is in 2013 ingeschreven bij de KvK en daar is verder alles mee gezegd.

      U snapt dat onze woning niet te verkopen is zonder actieve VVE.

      Wat nu te doen? Want even simpel de VVE actief maken, dat word een gebed zonder eind. Aangezien merendeel geen woord Nederlands spreekt en een overig merendeel hier helemaal niets van wilt weten. (dit al in eerdere pogingen ondervonden)

      Alvast bedankt voor het meedenken

      #3920
      William
      Deelnemer

        Hoi Ramon,
        met alle respect hoor, maar 33 leden en al die tijd heeft niemand er aan gedacht om de VvE te activeren?!?
        Een verstandig koper zou jouw woning nooit kopen in de huidige situatie. De VvE activeren lijkt me de enige oplossing, hoe lastig dit ook is.

        #3921
        Ramon79
        Deelnemer

          Wij hebben diverse pogingen gedaan, maar niemand wil meewerken.
           
          Dus mijn vraag is? Wat te doen? Naar de rechter stappen?

          #3922
          William
          Deelnemer

            Met welke reden wil je naar de rechter stappen 🙂
            Nee, als je de VvE wilt activeren kun je dat bij wijze van spreke al in je eentje doen, het kost je alleen wat tijd. Het beste kun je een aantal medestanders zoeken en de volgende handleiding tot op de letter naleven:

            Activeren slapende VvE

            #3923
            Carla
            Deelnemer

              Beste Ramon,
              Wat een nare situatie schets je hier zeg!
              Je zou ook even kunnen informeren, wat je te doen staat, bij een jurist die bekend is met het appartementsrecht. ( advies: http://www.rijssenbeek.nl/contact/ )
              Toch ook zou ik de man die zich in heeft laten schrijven bij de KvK als bestuurder aan gaan spreken. Hij is ingeschreven als bestuurder en heeft de daarbij behorende taak links laten liggen. Terwijl hij daar wel aansprakelijk voor is.
              Bedenk ook dat elke VvE vanaf januari 2017, wettelijk verplicht is een reservefonds te vormen om het onderhoud te bekostigen. ( of een goed MJOP moet hebben )
              Ik vraag me trouwens af of de KvK zomaar, zonder nadere controle, iedere willekeurige eigenaar  in kan schrijven als bestuurder van een rechtsorgaan, in deze een VvE die volkomen ‘dood’ is?
              Succes en een vriendelijke groet,
              Carla

              #3924
              Carla
              Deelnemer

                Ook een goed advies, @ William. Ware het niet dat Ramon al aangeeft bot te vangen in zijn poging er anderen bij te betrekken.

                #3925
                Ramon79
                Deelnemer

                  Mensen ik heb er sowieso helemaal geen verstand van. Dus voor mij is het al snel acacadabra.
                  Heb het kadaster gesproken mbt splitsingsakte die niet klopt volgens mij. Deze stuurt mij ook van kastje naar de muur.
                  En het enige wat wij wilde is 2,5 jaar het appartement, welke overigens van mijn vriendin is, graag verkopen. Maar we lopen nu zo tegen zaken aan. Dat wij eigenlijk bijna tot het besluit zijn gekomen om het verkoopbord er maar af te halen. Dan maar oud worden hier 🙂
                   

                  #3926
                  Ramon79
                  Deelnemer

                    Sowieso, die hele VVE snap ik niet. Want wij hebben geen gezamenlijke gebouwen of wat dan ook. Het is simpel een onderhuis en een bovenhuis. Niets meer niets minder. Wat heb ik met de mensen te maken die, ja je leest het goed, in een andere straat wonen? (zo staat het in de splitsingsakte namelijk.
                    Nogmaals, die splitsingsakte klopt niets meer van. Omdat de meeste appartementen uit die akte omgetoverd zijn tot complete woningen.
                     
                    Voorbeeld: Tussen 2 complete woningen zit nu nog 1 bovenhuis/onderhuis. Wat hebben hun bijvoorbeeld te maken met de VVE? Tenslotte zijn zij een compleet huis en geen appartement
                     
                     

                    #3927
                    William
                    Deelnemer

                      Hoi Ramon, Carla,
                      ‘Ik vraag me trouwens af of de KvK zomaar, zonder nadere controle, iedere willekeurige eigenaar  in kan schrijven als bestuurder van een rechtsorgaan, in deze een VvE die volkomen ‘dood’ is?’
                      Ja dat kan, een ingevuld formulier 22 is voldoende, voorzien van handtekeningen en kopie identiteitsbewijs. Een ‘eerste’ bestuurder wordt soms bij akte bepaald, daar is hier geen sprake meer van. Bij een ‘eerste’ bestuurder zoals hier, wordt soms door de KvK een kopie van de notulen gevraagd van de vergadering waarin dit besluit genomen is, maar lang niet altijd.
                      Ramon,
                      de splitsingsakte heeft ooit natuurlijk wel geklopt, maar is al die tijd door iedereen genegeerd waardoor de huidige situatie niet meer strekt met de situatie die in de akte beschreven staat. Het kadaster kan je hier helemaal niet mee helpen.
                      De door jouw benoemde woningen die zijn samengevoegd behoren naar mijn mening nog steeds in de VvE, dit is geen lidmaatschap dat je op kan zeggen.
                      Worden er überhaupt wel woningen verkocht in je VvE?

                      #3928
                      Ramon79
                      Deelnemer

                        Laatste keer is er een woning verkocht uit mijn hoofd in 2013, die bewoner heeft de VVE ingeschreven bij KvK. Hoogstwaarschijnlijk was dit een vereiste van de bank destijds.
                        Nogmaals, dit is een rijtje woningen waarbij iedereen gewoon zijn ding doet. Overal zijn aanbouwen, opbouwen, dak kapellen geplaatst. Iedereen zorgt voor zijn eigen straatje om het maar zo te noemen.
                        Maar aangezien de regels worden aangepast, zoals Carla zegt, moet er toch wat gaan gebeuren. In mijn eentje word dat erg lastig. Ik kan op mijn kop gaan staan. Maar mensen gaan echt niet meewerken. Heb eens snel door de handleiding gebladerd met betrekking tot het actief maken van de VVE. Maar zolang niemand bereid is om te betalen, sta ik toch wel beetje met de rug tegen de muur. Dit kan wel eens een lang lopend proces worden.

                        #3929
                        Bob
                        Deelnemer

                          Hi Ramon,
                          Wat een trieste situatie! Naar mijn idee wordt dit inderdaad een kwestie van lange adem. Ik kan het helaas niet mooier maken dan het is.
                          Carla geeft weliswaar aan dat je steun van de wet zou gaan krijgen per januari 2017, maar daar zou ik me niet blind op staren. Ten eerste ligt die wet nog steeds in de Tweede Kamer, en ten tweede geldt er voor VvE’s als de jouwe ook nog eens een overgangstermijn van 3 jaar (ná het van kracht worden van de wet). Ik durf te betwijfelen of Carla gelijk heeft met haar stelling dat bedooelde wet al in januari 2017 door de beide Kamers heen zal zijn, en ook nog eens bekendgemaakt.
                          Afhankelijk van de (bouwkundige) toestand van jouw wooncomplex zou je de gemeente kunnen benaderen voor hulp. In voorkomende gevallen kan een gemeente eventueel ingrijpen in VvE’s en de zaken onder (bestuurs)dwang regelen. De meeste gemeenten staan zeker niet te springen, maar in jouw geval is het mogelijk een laatste redding. Een andere methode zie ik niet direct voor je. Niet geschoten is altijd mis.
                          Sterkte en succes gewenst, Bob.

                          #3930
                          Ramon79
                          Deelnemer

                            Heb net nog even met mijn onderbuurman gesproken. Mooiste zou zijn als wij de splitsingsakte kunnen wijzigen zodat wij samen een VVE kunnen starten.
                            Dit omdat ik nog steeds niet kan begrijpen dat de “samengevoegde” woningen, waar de eigenaren 20.000 euro voor hebben moeten betalen bij de gemeente, nog steeds onder onze VWE vallen.
                            Daarbij gaf mijn onder buurman al aan. Dat niemand wil betalen voor het, over het algemeen, slechte onderhoud van de overige appartementen.
                            Ik denk ook dat dit een lang lopen traject word, hoop eigenlijk dat een toekomstige koper hier door heen gaat kijken.
                            Zo ziet de situatie er op dit moment uit: 1 laagse onderwoningen met 2 laagse bovenwoningen verdeeld over 3 straten, welke allemaal onder de VVE zouden moeten vallen aldus de akte

                            #3931
                            William
                            Deelnemer

                              Een wijziging van de splitsingsakte is op dit moment het laatste waar je aan moet denken. Daarvoor heb je praktisch de goedkeuring van 100% van de eigenaren nodig, dat lukt nimmer in de situatie die je beschrijft.
                              Ik kan nog steeds niet begrijpen dat een dergelijke VvE nog altijd slapende is, heeft er in al die jaren niemand er ook maar aan gedacht dat er onderhoud aan dak, gevel etc. moet plaats vinden?
                              Volgens mij is je beste kans nog steeds om de VvE daadwerkelijk te activeren, en ja dit gaat je tijd kosten.
                              ‘Ik denk ook dat dit een lang lopen traject word, hoop eigenlijk dat een toekomstige koper hier door heen gaat kijken.’
                              Ik wil je verder niet ontmoedigen, maar ik hoop dat de huidige Nederlandse potentiële kopers van appartementen inmiddels beter weten. Ik ben van mening dat geen enkele makelaar een dergelijk appartement zou mogen verkopen.

                              #3933
                              Colin
                              Deelnemer

                                Dat het tegenwoordig bijzonder lastig is om een woning in een inactieve VvE te verkopen, is een feit. Normaal gesproken zal een potentiele koper hier niet aan beginnen. Des te opmerkelijker vind ik het dat die jongeman die zich in 2013 als bestuurder heeft ingeschreven, er kennelijk toch brood in heeft gezien en ermee weg is gekomen, in die zin dat hij financiering heeft gekregen terwijl er letterlijk helemaal niets is. Geen vergaderingen, geen begroting, geen MJOP, geen reservefonds, geen collectieve verzekering, enz. De bank is in dit geval wel heel soepel met de criteria omgegaan, of iemand heeft zitten slapen.

                                #3934
                                Ramon79
                                Deelnemer

                                  Ik kan nog steeds niet begrijpen dat een dergelijke VvE nog altijd slapende is, heeft er in al die jaren niemand er ook maar aan gedacht dat er onderhoud aan dak, gevel etc. moet plaats vinden?
                                  Heel simpel uitgelegd, nogmaals iedereen zorgt voor zijn eigen problemen op dit moment. Als mijn dak lekt, lossen mijn onderbuurman en ik dat zelf op. Als mijn naaste buurvrouw lekkage heeft, lossen wij dat samen op. Dit gaat schijnbaar al jaren goed. Maar er zijn ook woningen, waar helemaal niets aan gedaan word. Zowel buiten als binnenkant niet. Dat is een keuze van de eigenaren zelf. Wij delen onderling niets meer dan een fundering en een dak. Zo zien wij dat. Geen gemeenschappelijke dingen verder. Nogmaals, als mijn dakpannen vervangen moeten worden, bestel ik dakpannen en ik monteer ze.
                                  Ik wil je verder niet ontmoedigen, maar ik hoop dat de huidige Nederlandse potentiële kopers van appartementen inmiddels beter weten. Ik ben van mening dat geen enkele makelaar een dergelijk appartement zou mogen verkopen.
                                  Helemaal mee eens. Ik heb dit appartement 2,5 jaar geleden te koop gezet. Had wel leuk geweest als de makelaar wat duidelijker was geweest en ook wat meer moeite had gedaan voor mij.
                                  Het beste kun je een aantal medestanders zoeken en de volgende handleiding tot op de letter naleven:
                                  Nogmaals, wij lopen al vast bij punt 1. Niemand wil meewerken. Mensen zijn niet bereid om te betalen voor de eigenaren van de slecht onderhouden appartementen.
                                  Wij zitten met ons handen in het haar.

                                15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 43)
                                • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.