onderhoud klimplant

  • Dit onderwerp bevat 6 reacties, 4 deelnemers, en is laatst geüpdatet op juli 18, 20171:58 pm door .
7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
  • Auteur
    Berichten
  • #5566
    Riet
    Deelnemer

      Hallo, ik heb een vraag over de onderhoudskosten van een klimplant van een van onze bewoners. De plant is een jaar of 12 geleden geplaatst door een bewoner in haar eigen tuin. Volgens onze splitsingsakte had daar toestemming voor gevraagd moeten worden en moet de plant 50 cm onder de kozijnen van de bovenburen weggesnoeid worden. Toestemming is er nooit gevraagd (plant staat in tuin die vanaf de voorkant niet te zien is) en de plant is nooit gesnoeid. Omdat de plant inmiddels de achtergevel bedekt van zo’n 6 woningen wordt nu (eindelijk) geinventariseerd wat de onderhoudskosten zijn om de plant te snoeien zodat deze geen schade aan zal gaan richten aan het pand. Mijn vraag is nu of deze jaarlijkse onderhoudskosten wel voor de VvE zijn. Het is immers een plant van een eigenaar die zonder toestemming in een privétuin is geplaatst. (bewoner woont er zelf niet meer maar verhuurd het pand en is dus nog wel eigenaar)

      De splitsingsakte geeft ook aan dat de vergadering de verleende toestemming voor aanplant weer kan intrekken middels een stemming maar ik weet niet of dat bij ons van toepassing is omdat er nooit toestemming is verleend. Stel dat de vergadering besluit om de plant te (laten) verwijderen wie is er dan verantwoordelijk voor de kosten?

      Vr.Gr.

      Riet

      #5567
      William
      Deelnemer

        Goedemorgen,
        Ik vraag me af of het wel zo nadrukkelijk verboden is om een plant in de (privé)tuin te plaatsen. Dat deze uiteraard niet zonder toestemming de gevel van 6 (!) woningen mag bestrijken lijkt me logisch.
        Het bestuur zou namens de VvE de eigenaar van de plant moeten aanschrijven met het (dringende) verzoek de plant te kortwieken, dat is de eerste stap.

        #5568
        Bob
        Deelnemer

          Is geregeld in de modelreglementen, weet niet welke bij Riet vigeert.
          Modelreglement 2006 artikel 31 lid 3 en met name lid 4.
          Modelreglement 1973 artikel15 lid 4, en MR’n 1983 en 1992 artikel 22 lid 4.
          Vriendelijke groet, Bob.

          #5570
          Bob
          Deelnemer

            Zonder vereiste toestemming van de vergadering geplant, schade veroorzaakt aan gemeenschappelijke zaken. Betreffende eigenaar aansprakelijk stellen voor de schade. Schade laten opnemen door erkend deskundige, niets zelf doen. VvE eerst laten besluiten indien betreffende eigenaar in rechte moet worden betrokken, VvE kan niet zonder machtiging vergadering procederen. Succes Riet.

            #5571
            Bob
            Deelnemer

              Hoop voor je Riet dat hier geen sprake zal zijn van rechtsverwerking vanwege de verstreken 12 jaar. Advies is om te werken via de rechtsbijstand van de VvE, zo die er is.

              #5572
              William
              Deelnemer

                Laten we voor Riet hopen dat de betreffende eigenaar schappelijk is en de plant laat snoeien 🙂

                #5573
                Rob
                Deelnemer

                  Ik begrijp ook niet waarom je als VvE pas 12 jaar later en 6 woningen verder begint te klagen en te handhaven.
                  Dat had natuurlijk al vééél eerder moeten gebeuren !

                7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
                • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.