De discussie over de kosten van onderhoud en vervanging van ramen, kozijnen en schuifpuien speelt ook binnen onze VvE.
Met het Modelreglement 1992 in de hand dacht ik dit varkentje wel even te wassen. Bovendien staat de vervanging in het recente MJOP begroot, dus waarom zou de VvE deze onderdelen van het gebouw dan ook niet onderhouden?
Het bestuur heeft VvE-belang geraadpleegd en die gaven de volgende reactie:
In artikel 18 staat onder meer dat het onderhoud van deuren en ramen (waaronder begrepen de reparatie en vervanging van hang- en sluitwerk voor rekening van de eigenaar is. Voorts moet iedere eigenaar en gebruiker van deuren en raamkozijnen met glas als bedoeld in artikel 9, eerste lid letter a die zijden die zich in gesloten toestand in het privé gedeelte bevonden behoorlijk onderhouden voor zover dit geen vernieuwing betreft.
Zij vinden kennelijk dat de VvE in zijn recht staat om verzoeken tot herstel of reparatie af te wijzen. Ik heb ter controle zelf nog eens gebeld en kreeg tot mijn verbazing hetzelfde te horen. Navraag bij de beheerder leert dat zij adviseren dat de VvE zich naar het advies van VvE-belang voegt.
Let wel: artikel 18 maakt deel uit van sectie G waarin het gebruik, beheer en onderhoud van de privé gedeelten wordt beschreven.
Ik ben maar een leek maar zoals ik het lees, gaat het in artikel 18 om de binnendeuren en -ramen en wordt je geacht de ramen in de gevel aan de binnenzijde behoorlijk te onderhouden door ze zo af en toe eens te wassen.
Uit de jurisprudentie die ik er over kon vinden, lees ik dat de Kantonrechter korte metten met deze interpretatie van artikel 18 lijkt te maken. Wanneer de VvE volhoudt om verzoeken tot herstel of vervanging van ramen, kozijnen en schuifpuien af te wijzen, is het wachten tot een der eigenaren zicht tot de Kantonrechter wendt.