Opnemen stemuitslagen in notulen

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Auteur
  Berichten
 • #8412
  Maya
  Deelnemer

   Onze VvE is relatief klein en jong: de 27 appt zijn in 2017 opgeleverd. Tot voor kort werd er redelijk eensgezind ingestemd met ingebrachte voorstellen. Het bestuur neemt in de notulen van de ALV alleen stemtotalen op (zoveel vóór, zoveel tegen, dus voorstel aangenomen cq afgewezen). Maar sinds kort wordt er ook regelmatig tégen voorstellen gestemd en ik zou graag zien dat de stemuitslagen per appt opgenomen worden in de notulen. Het bestuur weigert dit op grond van de AVG/privacy. Is dit terecht?

    

   #8415
   Carla
   Deelnemer

    Beste Maya,
    Bij het stemmen gaat het niet alléén om voor of tegen. Er dient ook gevraagd te worden wie zich wil onthouden van stemmen. Deze onthoudingen mogen vervolgens niet meegenomen worden in de telling/uitslag m.b.t. vóór of tégen.
    Jouw verzoek om de stemuitslagen per appartement te vermelden gaat m.i. niet in tegen de AVG-regels. Sterker…..wanneer ze wel vermeld worden is er nog enige controle mogelijk voor de leden, alwaar zij recht op hebben en zelfs , nadien, bezwaar kunnen maken tegen de uitslag.
    De AVG wordt, helaas, te pas en te onpas opgevoerd om zaken niet te vermelden waar elk lid van de VvE gewoon recht op heeft. Zie het kopje AVG bij de forumonderwerpen.
    Met vriendelijke groet, Carla

    #8416
    RonaldL
    Deelnemer

     In de MR2006 en ook de MR2017 staan geen bijzondere bepalingen aangaande de inhoud van de notulen. Voor zover ik weet is er ook geen wettelijke bepaling aangaande de inhoud van de notulen. Vermoedelijk is er wel enige jurisprudentie aangaande dit thema, wie hier meer van weet…..
     Overigens is het aan de Vergadering van de VvE om regels aangaande inhoud van de notulen op te stellen. Dus, Maya, zoek medestanders.
     De AVG zegt alleen dat je zorgvuldig moet zijn etc etc, maar schrijft niks voor. Als de VvE vindt dat iets 7 jaar bewaart moet worden, is dat OK. Als daar een goede grond voor bestaat, heeft de AP niet veel te mekkeren.
     Met andere woorden, als de Vergadering vindt dat stemmen moeten worden genotuleerd, dan is dat OK. Grond voor het vastleggen hiervan is de wettelijke plicht tot het vervullen van de Vergadering van zijn wettelijke plicht tot het uitvoeren van gebruik, beheer en onderhoud van het gebouw en bewijsvoering hiervan bij mogelijke geschillen (of zo iets, vind het wel deftig klinken).
     Echter, als Maya roepende in de woestijn blijkt te zijn, dan verandert er niks.

     #8417
     Bob
     Deelnemer

      Hi Maya,

      ik zou graag zien dat de stemuitslagen per appt opgenomen worden in de notulen

      Wat wil je hiermee precies bereiken?
      Met vriendelijke groet, Bob

      #8539
      Maya
      Deelnemer

       Bedankt voor de bijdragen tot nu toe. Onze VvE blijkt geen stemprocedure op schrift te hebben. Tijdens de halfjaarlijkse ALV’s wordt dmv van handopsteking gestemd en het bestuur stelt de uitslag vast.  We stemmen incidenteel ook via de mail en krijgen dan ook een bericht of het voorstel wel of niet is aangenomen. Controle hierop is niet mogelijk.

       @Bob
       : ik wil graag kunnen controleren of stemuitslagen kloppen (ook ivm mogelijk bezwaar aantekenen) én het lijkt mij een transparante manier van werken.

       #8547
       Rob
       Deelnemer

        Tijdens de halfjaarlijkse ALV’s wordt dmv van handopsteking gestemd en het bestuur stelt de uitslag vast.

        Tenzij de statuten anders bepalen is het oordeel van de voorzitter van de vergadering omtrent de uitslag van een stemming in de ALV beslissend en heeft het bestuur hier geen rol in.

        We stemmen incidenteel ook via de mail en krijgen dan ook een bericht of het voorstel wel of niet is aangenomen. Controle hierop is niet mogelijk.

        Wanneer men in de VvE niet transparant omgaat met de wijze waarop een stemming tot stand komt zou je kunnen overwegen om simpelweg niet mee te doen aan schriftelijke  (email) stemmingen.
        In dat geval weet je 100% zeker dat het voorstel niet is aangenomen aangezien bij een schriftelijke stemming buiten de ALV om alle eigenaren mee moeten doen en zij ook nog eens allemaal moeten INstemmen met het voorstel.
        Uiteraard heb je altijd het recht om inzage te vragen in de stukken waaruit moet blijken hoe een besluit tot stand is gekomen !

        …. ik wil graag kunnen controleren of stemuitslagen kloppen (ook ivm mogelijk bezwaar aantekenen) én het lijkt mij een transparante manier van werken.

        Daar heb je volkomen gelijk in !
         

       6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
       • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.