opzeggen verzekering door bestuurder

  • Dit onderwerp bevat 4 reacties, 4 deelnemers, en is laatst geüpdatet op maart 2, 20196:29 pm door .
5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
  • Auteur
    Berichten
  • #8977
    Ceelang
    Deelnemer

      Goedemorgen,

      Ik ben zojuist lid geworden omdat ik met een kwestie in mijn maag zit.

      In onze vereniging zijn wij per 1-1-2018 gewisseld van beheerder en vanaf juni dit jaar is er een nieuw bestuur van 3 leden.

      De voorzitter is nogal in de verzekeringen. Hij vond en vindt dat de huidige verzekeraar (AON) niet voldoet. Nu heeft hij zonder overleg met de overige bestuurders en zonder voorafgaande besluitvorming in de ledenvergadering de verzekeringen opgezegd en is een nieuwe overeenkomst aangegaan met Centraal Beheer. De nieuwe verzekering zou in moeten gaan per 1-1-2019.

      Aanstaande donderdag hebben wij ledenvergadering en uit nu willen ze een soort achteraf toestemming toepassen.

      Ik kan me hier niet helemaal in vinden. Wat ik ook vervelend vind is dat een professioneel beheerder dit toestaat.

      Hoe kan ik hier mee omgaan.

      Graag jullie reactie.

      #8983
      Rene
      Deelnemer

        Ik zou de voorzitter er op wijzen dat hij hoofdelijk aansprakelijk is voor het niet correct uitvoeren van besluiten van de vergadering. Of je zo’n persoon in functie wil houden, dat is iets wat je als ALV moet bedenken.
        Waar het keer op keer mis gaat, is dat voorzitters nogal eens denken dat ze de directeur zijn van het bedrijf….

        #8984
        Ceelang
        Deelnemer

          Beste Rene,
          Dit is precies waar het fout gaat. Wat ik wel vervelend vind is dat ik er schijnbaar niet veel aan kan doen wanneer de ALV in dit soort gevallen achteraf nog de handeling goedkeurt.
          Het bestuur / de bestuurder heb ik reeds gewezen op de hoofdelijke aansprakelijkheid. Vervolgens had ik hem met dreigende taal aan de deur staan.
          Ik zal je advies voor wat betreft het aanhouden van deze bestuurder ter harte nemen.

          #9555
          Rob
          Deelnemer

            Ik kan me hier niet helemaal in vinden. Wat ik ook vervelend vind is dat een professioneel beheerder dit toestaat.

            Eigenlijk kan de beheerder hier vaak niet eens zo heel veel aan doen, anders dan aan bestuur en leden kenbaar maken dat er wordt gehandeld in strijd met de akte.
            Echter…. je zou de beheerder mogelijk wel kunnen aanspreken wanneer hij facturen heeft betaald waar geen geldig besluit aan ten grondslag ligt.
            Dus als de nieuwe verzekeraar een factuur zou sturen voordat er een rechtsgeldig besluit zou zijn over deze verandering van verzekeraar zou die factuur naar mijn mening eigenlijk niet door de beheerder betaald moeten worden.
            Ook de kascommissie zou daar op toe moeten zien.
             

            #9556
            Bob
            Deelnemer

              Ik kan me hier niet helemaal in vinden. Wat ik ook vervelend vind is dat een professioneel beheerder dit toestaat.

              Eigenlijk kan de beheerder hier vaak niet eens zo heel veel aan doen, anders dan aan bestuur en leden kenbaar maken dat er wordt gehandeld in strijd met de akte. Echter…. je zou de beheerder mogelijk wel kunnen aanspreken wanneer hij facturen heeft betaald waar geen geldig besluit aan ten grondslag ligt. Dus als de nieuwe verzekeraar een factuur zou sturen voordat er een rechtsgeldig besluit zou zijn over deze verandering van verzekeraar zou die factuur naar mijn mening eigenlijk niet door de beheerder betaald moeten worden. Ook de kascommissie zou daar op toe moeten zien.

              De beheerder gaat niet over het wel of niet betalen van rekeningen.
              De beheerder werkt in opdracht van, en op aanwijzing van, het (bevoegde) bestuur. Wanneer het bestuur, dat wel (i.t.t. een beheerder) een formeel orgaan van de VvE is, opdracht geeft tot betaling heeft de beheerder domweg te betalen. Het enige wat een beheerder kan/moet doen is wijzen op een mogelijke/kennelijke door haar geconstateerde foute handelwijze van het bestuur. Een beheerder is geen controller en géén orgaan van de VvE.
              De beheerder kan dan ook niet aanspreekbaar zijn voor opdrachten die het bevoegde besutuur geeft. Zien, constateren en waarschuwen door de beheerder mag worden verwacht, maar een beheerder heeft géén bestuursbevoegdheden en/of -verantwoordelijkheden.

            5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
            • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.