Overlijden van bestuurslid

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • #8086
  Anoniem
  Deelnemer

   Als een bestuurslid (in dit geval de penningmeester) komt te overlijden zorg je natuurlijk dat in eerste instantie diens werkzaamheden tijdelijk worden waargenomen door de overige bestuursleden.

   Maar hoe verder? Moet je wachten op de volgende ALV voor het benoemen/verkiezen van een nieuwe penningmeester? Ook al duurt het nog erg lang voordat de volgende ALV staat gepland?

   Of mag je als bestuur zijnde in dit geval een nieuwe penningmeester aanstellen? Kan hier niets over terugvinden in de reglementen.

   #8089
   Rob
   Deelnemer

    ….. Kan hier niets over terugvinden in de reglementen.

    Ik wel 😉
    In vrijwel alle reglementen zal je een tekst vinden die ongeveer gelijk is aan MR1992 art. 41 lid 1 :  “Het bestuur berust bij één of meer bestuurders, die al dan niet uit de eigenaars door de vergadering worden benoemd
    Je zal dus inderdaad moeten wachten tot de volgende ALV of een nieuwe ALV plannen met als enige agendapunt de benoeming van een nieuw bestuurslid.
    Het bestuur is niet bevoegd om zelf een nieuw bestuurslid aan te stellen !

    #8090
    Carla
    Deelnemer

     @ Peter en @ Rob, ik denk dat er toch nog een uitweg is voor deze kwestie. Het is vanzelfsprekend niet aan het bestuur om een nieuwe penningmeester te benoemen maar aan de leden. Kijk je nu naar b.v. art.37, lid 4 van Modelreglement 1992, daarin staat: ” Met een besluit van de vergadering staat gelijk een voorstel, waarmede alle eigenaars schriftelijk hun instemming hebben betuigd.” Dit art. gaat terug op art. 2:40 lid 2 van het B.W. Er zijn echter twee voorwaarden om een dergelijk besluit te nemen nl. het bestuur moet voorkennis hebben en er moet sprake zijn van unanimiteit. De leden zullen dan wel allen vóór moeten stemmen. Bij een nee of onthouding, dan zal er gewacht moeten worden met een benoeming tot de eerstvolgende vergadering.
     Met vriendelijke groet, Carla

    3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
    • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.